Mar 11, 2011 costachel Mozaic, Nutritie 10
Tare interesant textul de mai la vale, trimis de ovidiucro și aparținând, dacă am înțeles corect, dr. Mihaela Bilic. Și dacă tot am început să discutăm varii probleme legate de nutriție, sinteza de mai jos mi se pare mai mult decât utilă, drept pentru care vă invit s-o citiți. Zic eu că merită, însă vreau să fac o precizare: nu luați materialul drept ceva ce nu e! Sigur că sunt multe nuanțe care se pierd datorită generalizărilor inerente (de pildă nu putem vorbi despre brânză în general, că urda nu-i mascarpone, iar extravirginul de măsline, spre deosebire de cel „simplu”, se comportă catastrofal la temperaturi înalte). Această mică introducere terminată fiind, gata, am plecat, vă las să citiți!
Carnea fiarta nu îngrașă?
ADEVARAT. Prin fierbere, carnea devine ușor de digerat, însă trebuie pusă la fiert în apa clocotită pentru ca porii să se închidă imediat și toate substanțele nutritive să rămână în carne, nu în apa de fiert.
Oul fiert tare este indigest?
ADEVARAT. Albumina din albuș este o proteină ce se digeră doar dacă este fiarta, în schimb, gălbenușul devine indigest dacă este tare. Ideal, oul se mănâncă fiert moale sau cleios.
Carnea de pui este mai sănătoasă decât cea de porc?
DEPINDE. Dacă urmărim conținutul în grăsime trebuie evitată carnea de porc în cazul persoanelor cu colesterol și trigliceride crescute. În ceea ce privește persoanele anemice este bine de știut ca fierul exista doar în carnea roșie. În cazul puilor se pune și problema de câți hormoni a fost nevoie ca să ajungă în timp record la greutatea unei găini. Părerea mea: carnea roșie, categoric.
Mai bine pește decât carne de porc, vita sau pui?
ADEVARAT. Peștele conține proteine ca și celelalte tipuri de carne, dar este bogat în grăsimi nesaturate (cele sănătoase) și minerale și este mult mai ușor digerabil fata de acestea. Peștele și fructele de mare sunt mai puțin calorice și de aceea este obligatoriu să mâncăm pește ( de preferință proaspăt ) de minim 3 ori/săptămână. Însă nimeni nu va fi certat dacă în fiecare zi va consuma pește. Va mai amintiți sloganul „nici o masa fără pește”, ei bine nu era un slogan comunist.
În spanac găsim mai mult fier decât în carne?
FALS. Chiar dacă conținutul de fier în spanac și alte legume cu frunze verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit în intestinul uman. Principala sursa de fier a omului este carnea, cit mai roșie și mai cruda, alături de organe precum ficatul și splina, depozite de fier atât la om, cit și la animale. Fierul din carne se absoarbe și mai bine în prezenta vitaminei C, deci o friptura în sânge alături de o salata verde e rețetă perfecta împotriva anemiei.
Carnea nu conține fibre?
ADEVARAT. Din metabolismul cărnii nu rezulta nici un fel de reziduuri solide și, ca urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume proaspete și produse cereale, altfel exista riscul ca un regim bogat în carne să fie urmat de constipație.
Carnea e responsabila de guta?
ADEVARAT. Toate alimentele bogate în purina (carne roșie, vânat, carne de animal tânăr – vițel, miel, dar și ciocolata, au ca rezultat depunerea acidului uric la nivelul articulațiilor mici și apariția atacului de guta.
Regimul proteic duce la slăbire rapida?
ADEVARAT. Se pot pierde în 2 săptămâni 5-7 kg prin consumul exclusiv de proteine, pentru ca excesul de proteina se transforma foarte greu în grăsime. Exista însă riscul de pierdere a masei musculare deoarece organismul este obligat să-și ardă proteinele constituționale pentru a obține putina glucoza, ca sursa de energie și pentru buna funcționare a sistemului nervos.
Cei care vor „mușchi” trebuie să mănânce carne?
ADEVARAT. În condițiile unui efort fizic intens sau dacă este urmărită creșterea masei musculare prin sport este indicat să fie consumate în principal proteine de calitate superioara (carne, lapte, oua) ca materie prima pentru sinteza de aminoacizi. Aportul proteic trebuie să fie cu 30% mai mare. Similar, la femeile gravide sau care alăptează este nevoie de o creștere a ratei proteice cu 20-30% pentru a asigura dezvoltarea adecvata a embrionului și a fătului.
Regimul vegetarian este mai sănătos?
FALS. Legumele și cerealele nu conțin toți aminoacizii esențiali, prin urmare, unele proteine ce au la baza acești aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul vegetarian duce și la o carenta de vitamine, mai ales cele din grupul B și vitaminele liposolubile A, D care se găsesc doar în produsele animale, ca să nu mai vorbim de fier și zinc. Este recomandat, ca soluție de mijloc, regimul lacto-vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile alimentare de baza.
Este adevărat ca pâinea îngrașă?
FALS. Nu pâinea îngrașă, ci produsele care sunt asociate cu ea. O felie de pâine are 80 calorii, iar 1 felie de cașcaval are 180 calorii. Bineînțeles ca 1 pâine întreagă îngrașă, dar 1-2 felii la masa sunt obligatorii.
Pâinea prăjită e mai puțin calorica?
FALS. O felie de pâine prăjită are exact același număr de calorii ca una proaspătă deoarece prin prăjire se pierde numai apa, deci este mai ușoară ca greutate.
Pâinea proaspătă „umfla” burta?
ADEVARAT. În procesul tehnologic de pregătire al pâinii, se folosește drojdia de bere a cărei perioada completa de fermentație este de 12 ore. De aceea este recomandat să fie consumata pâine „veche” de 1 zi.
Grahamul sau pâinea cu tărâțe nu îngrașă?
FALS. Pâinea neagra sau intermediara conține mai multe tărâțe (fibre) care ajuta digestia, însă conținutul caloric este ușor inferior pâinii albe (230 calorii/100g fata de 280 calorii/100 g). Pâinea neagra (1 felie = 35g) este mai grea decât pâinea alba (1 felie = 25 g) și în final se ajunge la echilibru, adică 1 felie pâine alba 25 g = 1 felie, pâine neagra 35g = 80 calorii.
Nu trebuie să asociem carnea cu pâinea sau cartofii?
FALS. Alimentația corecta și sănătoasă prevede ca fiecare masa să conțină toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne să fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine și carbohidrați se face pe perioade scurte, de maximum 2 săptămâni și are ca scop slăbirea rapidă (dar incorectă) dictată de probleme stricte de sănătate.
Mierea este naturală, deci nu îngrașă?
FALS. Mierea este naturala și sănătoasă, dar conține fructoză și același număr de calorii ca și zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat și ocupa volum mai mare se ajunge la ecuația paradoxala : 1 linguriță zahar = 13 calorii, 1 linguriță miere = 22 calorii.
Mierea mai are și proprietatea de a stimula pofta de mâncare, prin urmare este recomandata copiilor și persoanelor subnutrite sau care și-au pierdut apetitul. În cazul în care vreți să folosiți miere la îndulcit, un vârf de linguriță este suficient, pentru ca puterea de îndulcire este de 4 ori mai mare decât a zaharului.
Zaharul brun este mai sănătos decât cel alb?
ADEVARAT. Zaharul brun este extras din trestia de zahar și este mai puțin prelucrat și rafinat decât zaharul clasic obținut din sfecla de zahar. Ca număr de calorii însă este identic.
Zaharina este cancerigenă?
FALS. Nu a fost demonstrata științific aceasta teorie, însă principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatura înaltă. Apariția îndulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta problemă, aceștia fiind stabili termic. Fructoza lichidă este un alt îndulcitor natural ce poate substitui cu succes zaharul.
Ciocolata pentru diabetici nu îngrașă?
FALS. În diabet, pacienții prezintă un deficit de insulină și deci nu au voie să consume zahăr. Dulciurile pentru diabetici sunt făcute cu fructoză pentru că ea este mai noninsulinogena (nu determina descărcare în sânge de insulină). Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu conține zahar rapid și nu calorii mai puține. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decât cea normala.
Laptele cald băut seara te ajuta să adormi?
ADEVARAT. Senzația de foame și glicemia scăzută din sânge au ca efect o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slăbiciune musculara. Glucidele lente din lapte reușesc să rezolve aceasta situație, cu un aport caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de bine ce urmează ne permite să adormim.
O dieta fără dulciuri duce la depresie?
ADEVARAT. Serotonina este o substanță care se secreta la nivelul creierului și da „starea de bine”. Mesele bogate în carbohidrați cresc nivelul serotoninei, dar același efect îl putem avea și cu 1 porție de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispuși. Și cealaltă extremă este valabilă, dietele proteice pe lângă faptul că duc la depresie, pofta de dulciuri crește extrem de mult și există pericolul ca, într-un moment de slăbiciune, să înghițim 2 ciocolate întregi.
Exista colesterol „bun“ si colesterol „rau“?
ADEVARAT. În sânge exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare și se reflectă de obicei în valoarea colesterolemiei. Este un colesterol „rău“ a cărui valoare nu trebuie să depășească 200 mg/ml și care reflecta de obicei cantitatea de trigliceride (grăsimi) pe care le mâncăm. Fracțiunea „buna“ a colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protecție cardiovasculara și cu valoare ideala de peste 50 mg/ml în sânge.
Oul trebuie evitat pentru ca este bogat în colesterol?
FALS. Oul este un aliment complet ce conține proteine de înaltă calitate (proteine etalon), numeroase vitamine (A, D, E, B) și fier alături de principala lui calitate – este colecistokinetic, adică duce la contracția vezicii biliare cu eliberarea de săruri biliare esențiale în digestie. Colesterolul din ou nu duce la creșterea colesterolului din sânge, deci nu exista contraindicație absoluta de a consuma oua în dislipidemii.
Anumite uleiuri nu au colesterol?
ADEVARAT. Colesterolul exista doar în produsele animale, ca urmare, nici unul din uleiurile vegetale nu conține colesterol. Sloganul “fără colesterol“ afișat de anumite etichete este pur publicitar, uleiurile nu conțin colesterol, dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu a grăsimilor animale (unt, slănină).
Uleiul de măsline este mai sănătos?
ADEVARAT. Uleiul de măsline conține acizi grași nesaturați cu rol protector pentru inima, în timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat în vitamina E. O alta mare calitate a uleiului de măsline este stabilitatea termica, adică posibilitatea de a fi încălzit la temperaturi foarte mari fără a-și modifica structura. Este corect prin urmare ca prăjelile să fie făcute în ulei de măsline, uleiul de floarea soarelui se descompune în produși toxici – acetilcolina.
Margarina este mai sănătoasă decât untul?
FALS. Margarina este un produs inferior (și, evident, mai ieftin) obținut prin solidificarea forțată a uleiurilor vegetale care sunt transformate din starea lor naturala lichidă în stare solidă cu ajutorul hidrogenizării. În jurul acestui proces pot apărea accidente din care rezulta acizi grași în forma „trans“ care sunt cancerigeni. Este de preferat să consumam un unt de calitate superioara, bogat în vitamina A, D și E în cantitate mai mica decât să apelam la margarina. Și nu uitați: caloriile sunt aceleași!
Uleiul de pește este sănătos?
ADEVARAT. Grăsimea din pește este o grăsime speciala ce conține acizi grași nesaturați cu rol protector cardiovascular. Din păcate, la noi în tara nu se consuma suficient pește și de aceea este recomandat ca peștele și fructele de mare să existe de cel puțin 3-4 ori în meniul nostru săptămânal De preferat peștele proaspăt (nu conservele) și sălbatic (nu de crescătorie), iar uleiul de pește trebuie folosit în cazuri de stricta necesitate, altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulți
Alunele și nucile hrănesc creierul?
ADEVARAT. 10 nuci sau alune consumate zilnic hrănesc celula nervoasa și ne ajuta să fim „mai deștepți“
Exista alimente care cresc colesterolul?
FOARTE ADEVARAT. Acestea sunt zaharul rafinat, deci toate dulciurile, grăsimile animale (slănină, unt, smântână), margarina, cafeaua și fumatul. Produsele care scad colesterolul sunt: fructele, legumele, cerealele, soia, grăsimea din pește, laptele și produsele lactate degresate, uleiul de porumb, măsline, ceapa, usturoiul și ardeiul iute.
Brânza nu îngrașă?
FALS. Brânza este cel mai mare pericol pentru silueta, ea conține până la 80% grăsime O felie de cașcaval este echivalenta cu 3 felii de pâine, asa ca nu va amăgiți mâncând telemea cu roșii, nu o să slăbiți prea tare.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Merci fain pt articolul asta!
Cu multa placere 🙂
Iar mi-ai luat legumele si condimentele si ce mai erau ele si mi-ai bagat un rosu Vodafone, Marlboro, Coca-Cola, Ferarri, etc… 🙁
Pardon! Rosu Costachel 😀
Corect! Rosu ot Costachel! :)))
Nu pot comenta nimic contra, ntz, ntz, ntz, nu e corect. Stiam articolul si da, ce scrie acolo este corect, adica sunt chestiuni de bun simt de stiut de orice persoana care se alimenteaza (cat de corect amu’ na, mai scapam cate un parizer, cate un coniecel, nu suntem habotnici).
Felicitatiuni pentru articol, fata de panicile starnite de mailurile pe care le tot primesc cu tot felul de legende urbane sustinute de picipinschi ala sau cum il cheama, asta este chiar corect si util.
Sanatate!
Eu am doar o nelamurire la adresa urmatoarelor:
Pâinea prăjită e mai puțin calorica?
FALS. O felie de pâine prăjită are exact același număr de calorii ca una proaspătă deoarece prin prăjire se pierde numai apa, deci este mai ușoară ca greutate.
Daca prin prajire se pierde doar apa, inseamna ca painea prajita e egala cu painea uscata, iar painea carbonizata e egala cu painea normala. Si-s curios, cum explica doamna nutritionist diferenta de gust si de culoare? Si daca dumneaei stie ca glucidele oxideaza la temperaturi inalte, iar rezultatul e un produs mai putin caloric. Si ca in corpul nostru tot o oxidare are loc.
In rest nu stiu, nu ma bag.
Pai paine a fost odata tratata termic la coacere, ar insemna ca de atunci au oxidat glucidele, nu? Sau nu?
diferenta de gust si de culoare e data de calorii?
Cat am asteptat sa vad scris asa ceva! Am obosit spunind ca mierea ingrasa si ca painea nu! M-am certat cu vreo 50 de persoane!
Aia cu uleiul fara colesterol, nu mai merita s-o mentionezca mi-a zis-o bunica, inginer chimist in ’90 cand se primeau ajutoare alimentare din UE si-am intrebat-o ce inseamna asta, de ce scria asta pe eticheta!
Pe aia cu carnea rosie si oul le-am invatat pe pielea proprie. Adica m-am anemiat de la pui numai si oul contine niste fosfolipide indipensabile creierului, si eu nu am mancat de loc un an si 8 luni. Am ajuns la doctori. La mai multi, in final, mi-au zis sa mananc carne de porc si vita slaba, sa evit puiul asta de baterie si sa mananc minim un ou pe saptamana.
Dar in fine, fiecare sa faca cum i se pare mai potrivit!