Nov 13, 2012 costachel Mozaic, Nutritie 0
Că e sănătos să mănânci pește (care conține, printre altele, acizi grași Omega 3), asta se cam știe de când lumea. Când vine vorba însă despre suplimentele alimentare, se pare că lucrurile se schimbă. Una e să îți iei acizii grași Omega 3 direct „de la sursă”, adică consumând pești grași (somon, hering etc.), iar alta e să iei pastile, capsule și așa mai departe, arată un material realizat de CBC News.
Recent au fost făcute publice rezultatele unui studiu care a studiat beneficiile suplimentelor alimentare cu acizi grași Omega 3 asupra unui grup reprezentativ de pacienți care au suferit operații de cord. Pacienții au luat aceste suplimente și înainte, și după operație, iar rezultatele arată că beneficiile au fost practic nule.
1516 persoane din SUA, Italia și Argentina au participat la această cercetare. Li s-au administrat, în mod aleatoriu, fie capsule de un gram conținând ulei de pește, fie un placebo realizat cu ulei de măsline. Cercetătorii sperau să o obțină o reducere a fibrilației atriale, care apare la aproximativ o treime dintre pacienții supuși intervențiilor chirurgicale la inimă.
„Rezultatele nu oferă absolut nicio dovadă că, pe termen scurt, suplimentele cu acizii grași Omega 3 ar putea avea vreun efect aritmic relevant” a afirmat dr. Dariush Mozaffarian, de la Harvard School of Public Health din Boston, în studiul apărut în Journal of the American Medical Association.
Acest studiu este doar cel mai recent dintr-o serie care pune sub semnul întrebării beneficiile suplimentelor alimentare. O problemă delicată, deoarece este vorba despre o industrie care obține anual, pe plan mondial, aproximativ 25 de miliarde de dolari (estimare 2011).
„S-ar putea ca peștele să mai conțină și altceva, iar acest altceva să reprezinta sursa de beneficii pentru sănătate. În pește găsim oricum o sumedenie de minerale și alte ingrediente sănătoase”, spune dr. Andreas Wielgosz, un cardiolog din Ottawa, purtătorul de cuvânt al Heart and Stroke Foundation. „Sau poate că, pur și simplu, când mâncăm pește, ne hrănim mai ușor. Răspunsul exact nu este însă cunoscut. Un singur lucru este clar: sursa naturală e mult mai bună decât suplimentele”.
Două alte studii publicate în acest an au descoperit că suplimentele cu acizi grași Omega 3nu reduc riscurile de infarct și nici nu previn declinul cognitiv sau demența.
În ceea ce privește probleme cardiace, un studiu realizat la sfârșitul anilor 1990 arăta o reducere de până la 45% a morților subite cauzate de probleme cardiace. Dar, după cum observă Ken Stark, un profesor de științe aplicate ale sănătății la Universitatea din Waterloo, care studiază metabolismul acizilor grași polinesaturați, de atunci a crescut dramatic consumul medicamentelor din clasa statinelor. Un aspect care poate explica dispariția beneficiilor conferite de acizii grași Omega 3.
„Nu putem spune că suplimentele cu acizi grași Omega 3 nu funcționează”, spune Stark.
Studiile de laborator ale lui Stark sugerează că proprietățile antiinflamatorii ale acizilor grași Omega 3 ar putea ajuta la tratarea sau prevenirea artritei, precum și a afecțiunilor oftalmologice. Dar aceste idei nu au fost încă dovedite de studii serioase.
Dr. Hertzel Gerstein de la Population Health Research Institute din cadrul McMaster University din Hamilton avertizează că, pe de altă parte, ar putea apărea și alte probleme atunci când oamenii preferă suplimentele în detrimentul medicamentelor propriu-zise.
„Dacă pacienții preferă un tratament al cărui eficiență nu este demonstrată pe deplin, în loc să ia medicamente cu efect benefic dovedit, atunci s-ar putea să-și facă mai mult rău decât bine.”
Când suplimentele cu acizi grași Omega 3 au fost testate în studiile clinice, n-au prea rupt gura târgului. În plus, au existat și pacienți, e drept, puțini, care s-au plâns de grețuri și miros de pește, a adăugat Gerstein.
„Eu cred că provocarea este ca oamenii să fie în măsură să ia fiecare studiu individual în contextul respectiv și să-și dea seama că procesul cunoașterii este în curs de desfășurare. Vitamina-miracol de anul acesta s-ar putea să nu mai fie la fel de bună și la anul”, spune Gerry Harrington, director de afaceri publice la Consumer Health Products Canada, un organism care reprezintă interesele fabricanților, marketerilor și distribuitorilor.
El a recunoscut că rezultatele contradictorii ale cercetărilor provoacă frustrare și confuzie în rândul celor care încearcă să facă alegeri sănătoase. El sugerează oamenilor să stea de vorbă cu farmacistul înainte de a cumpăra suplimentele.
Până una-alta, un lucru e sigur: mâncați, fără grijă, pești grași. Nu vă promit marea cu sarea și nici nu provoacă efecte secundare.