• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofii luptă cu succes împotriva ronțăitului dintre mese

Jul 19, 2011 costachel Mozaic, Nutritie, Știri 0


Cartofii aparțin familiei de alimente feculente dar, înainte de toate, sunt legume și conțin mult amidon și hidrați de carbon, necesari ca sursă de energie.

Consiliul Superior al Sănătății din Belgia afirmă că 55% din energia necesară provine din hidrați de carbon și că maximum 30% din aceasta ar trebui să fie luată din grăsimi. Din păcate, în țările dezvoltate, proporția este mai degrabă inversă.

Ar trebui să mâncăm zilnic patru – cinci cartofi fierți, în apă sau în aburi, adică 200 – 300 g, în funcție de vârstă, greutate, sex și activitățile fizice derulate. Cartofii au din belșig fibre, vitamine și minerale, ca și fier, magneziu, crom sau zinc. Mai sunt bogați în potasiu și vitamina C. O porție de cartofi ar conține cam 40% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. În privința conținutului de antioxidanți, cel din cartofi este asemănător cu cel din broccoli și mult mai mare decât cel din morcovi, ardei sau ceapă.

Orezul, de exemplu, conține mult mai puține fibre decât cartofii. Cartofii consumați reci conțin, datorită transformărilor feculei, mai multe fibre decât dacă sunt mâncați calzi. Însă cei calzi dau o mare senzație de îndestulare sau Index de Sațietate (IS). Cine mănâncă alimente cu un IS mare – lucru care nu este sinonim cu extra-calorii – este sătul mai multă vreme și nu simte nevoia să ronțăie câte ceva între mese. Omul se simte sătul, fără să aibă totuși senzația de balonare. Prin urmare, consumul de cartofi ar duce la evitarea sau cel puțin la reducerea obiceiului de a mesteca mereu ceva, un adevărat „flagel” al societății actuale.

Însă, cu cât cartofii sunt gătiți mai mult, cu atât scade conținutul lor de fibre și vitamine. Cartofii prăjiți sau chipsurile conțin mai mult de 30% grăsimi, de aceea este bine să fie consumați cel mult „de poftă”, nicidecum în exces, deoarece astfel de alimente nu sunt necesare pentru un echilibru alimentar corect.

Mai multe detalii, pe passionsante.be

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofii reduc tensiunea și nu îngrașă Dopurile de sticlă au început lupta împotriva celor de plută Lupta dintre Bordeaux și Bourgogne se ascute și în China Sfeclă roșieDoar 13% dintre elevii francezi știu ce-i aia sfeclă

  • cartofi, Nutritie, sanatate

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved