• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Dopurile de sticlă au început lupta împotriva celor de plută

Feb 09, 2012 costachel Mapamond, Mozaic 0


După cum probabil știți, în ultimii ani producătorii de vin au început să caute, pentru îmbutelierea sticlelor, variante pentru înlocuirea tradiționalului dop de plută care, pe lângă calitățile sale indiscutabile, prezintă și dezavantajele unui cost ridicat și al apariției, în procente nu chiar neglijabile, a „defectului de dop”.

Soluțiile alternative există de ceva vreme (de pildă modelul Stelvin al dopului cu filet, „screw cap”, este folosit de prin anii ’70), însă ele sunt rezervate, de obicei, vinurilor mai ieftine (nu neapărat proaste, ci tinere și fără pretenții de învechire). Există, firește, și excepții care confirmă regula, dar chiar și așa nu auzi prea des de producători din regiuni prestigioase care să apeleze la altfel de dopuri decât cele de plută. Și totuși…

„În unii ani am avut până la 7% dintre sticle afectate de dopurile de plută, pur și simplu nu se mai putea”, declara recent Vincent Fournier, proprietarul domeniului cu același nume din Burgundia. „Am încercat capsulele cu filet, dar a fost un fiasco pe plan comercial, iar dopuri sintetice nu vreau. Așa am ajuns la cele de sticlă. Am început cu ele în 2008 și actualmente sunt folosite pentru aproximativ 10.000 de sticle, dintr-un total de 80.000. Merge la fel de bine atât pentru albe, cât și pentru roșii.”

Astfel a ajuns un producător din Bourgogne (nu dintre cei mai mari, dar orișicât!) să opteze pentru un sistem încă foarte puțin răspândit și evident mai scump decât tradiționalul dop de plută. Mai scump pentru că, pe de o parte, este evident vorba de o materie primă mai costisitoare și, pe de altă parte, ridică destule probleme în ceea ce privește automatizarea procesului de dopuire. Se pare însă că eliminarea pierderilor datorate efectului de dop compensează aceste neajunsuri, astfel că noua tehnologie (numită vino-lok) are deja adepți în multe podgorii franțuzești și europene.

„E mult mai elegant decât dopul cu filet și chiar dă bine pe plan comercial, pe toate piețele pe care suntem prezenți”, a concluzionat, pentru Le Journal du Vin, același Vincent Fournier.

Sigur, sticla se destupă ușor și poate fi astupată la loc la fel de lesne. Există însă și o problemă a sistemului: gâtul sticlei trebuie să fie absolut perfect, pentru că, în mod evident, acest model de dop nu are niciun pic de elasticitate, iar pelicula fină de material plastic nu poate compensa prea mult.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tipuri de dop de vinDop de plută, dop sintetic sau screw-cap? Primul studiu științific a început deja Cartofii luptă cu succes împotriva ronțăitului dintre mese Cafeaua, un aliat prețios în lupta împotriva cancerului A început cruciada împotriva legilor abuzive anti-fumat

  • Bourgogne, dopuri, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved