Dacă până acum chinezii păreau interesați doar de vinurile de Bordeaux, iată că Burgundia și-a luat o strălucită revanșă în acest weekend, cu ocazia unei licitații ce a avut loc în Hong Kong. Vânzările au depășit 10,5 milioane de euro, stabilind-se astfel un nou record, care nu face decât să confirme încă o dată importanța pe care a căpătat-o piața chineză în ceea ce privește vinul, anunță AFP.
Licitația a inclus vinuri din colecția Don Stott, considerată ca fiind „biblioteca de referință a marilor vinuri de Bourgogne”, a anunțat casa americană de licitații Acker Merrall and Condit.
„S-a licitat cu înverșunare în aceste două zile de vânzări excepționale, ceea ce reflectă cererea crescândă și pasiunea generată de celebrele vinuri ale Burgundiei pe piața mondială”, se precizează în comunicatul emis după acest eveniment. Au fost vândute aproximativ 98% din vinurile puse în vânzare cu această ocazie.
„Don Stott este cel mai mare colecționar din lume de vinuri de Bourgogne și pivnița lui rămâne unică, chiar și după această vânzare”, a declarat John Kapon, directorul Acker Merrall and Condit.
În conformitate cu datele comunicate de organizatori, au fost depășite 145 de recorduri în ceea ce privește vânzările la licitație, dintre care 23 de către vinurile Georges Roumier, 22 Domaine Dujac, 17 Romanée-Conti și 13 Louis Jadot.
Vedeta licitației a fost o cutie de Domaine de la Romanée-Conti La Tache 1990, ce a fost vândută cu 50.170 euro. O altă cutie, conținând același vin, dar din 1985, a fost vândută cu aproximativ 36.500 euro.
Vinurile Romanée-Conti sunt produse în regiunea Vosne-Romanée, pe o suprafață mai mică de două hectare, producția fiind de aproximativ 6.000 de sticle pe an.
Această licitație vine să demonstreze că, după ce în ultimii ani cumpărătorii chinezi arătaseră o preferință cât se poate de clară pentru vinurile de Bordeaux, interesul lor s-a extins acum și asupra celor din Bourgogne.
În Hong Kong, taxele asupra importurilor de vin au fost eliminate în 2008, astfel că orașul se clasează într-un Top 3 al licitațiilor de vin, alături de New York și Londra, mai ales datorită numărului mare, și în constantă creștere, a milionarilor chinezi.