• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Doar 13% dintre elevii francezi știu ce-i aia sfeclă

May 23, 2013 costachel Mozaic, Nutritie 5


Sfeclă roșie

Aproape 87% dintre copii nu știu ce e sfecla, relevă un studiu realizat de Association santé environnement France (ASEF) și dat astăzi publicității. Și e doar un indiciu al unei ignoranțe care favorizează practicile alimentare nesănătoase, ce fac ca un copil francez din cinci să fie obez.

Efectuat în primul trimestru al acestui an, studiul indică faptul că elevii nu beau suficientă apă, mănâncă prea condimentat și ignoră multe fructe și legume. După cum habar n-au din ce sunt preparate produsele alimentare procesate, precum cartofii prăjiți („frites”) ori „nuggets”.

Aproape un copil din patru bea la masă sirop, suc de fructe sau băuturi carbogazoase. Doar 20% afirmă că nu adaugă sare sau zahăr în mâncarea lor. În ceea ce privește maioneza ori ketchup-ul, 10% declară că le adaugă sistematic.

Dintre fructe și legume, dacă tinerii recunosc cu ușurință perele, pepenii verzi și morcovii, 87% nu au avut habar ce este o sfeclă. Un elev din trei nu poate să identifice un praz, un dovlecel, o anghinare sau o smochină.

Nici măcar cartofii prăjiți…

În limba franceză, cartofii prăjiți sunt denumiți, pur și simplu, „frites” („prăjite”, deoarece „pommes de terre”, cartofii adică, sunt de genul feminin). Lipsind acest indiciu în denumire, un sfert dintre copiii intervievați habar n-aveau că frites se fac din cartofi. În ceea ce privește chips-urile, jambonul sau nuggets, doar ceva mai mult de jumătate dintre ei au știut să identifice corect ingredientul de bază. Cât despre paste, numai o treime dintre ei știu cum și din ce se fac.

Ancheta a fost realizată în școlile franceze, în timpul orelor de clasă. Au fost intervievați 910 elevi, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofii luptă cu succes împotriva ronțăitului dintre mese Cartofi prajitiAlimentele grase nu ne afectează doar greutatea, ci și creierul Robert PlageolesPodgorenii francezi vor să readucă la viață vechile soiuri Rugbiștii francezi trec de la balonul oval la vița de vie

  • alimente, Franta, Nutritie, studiu

5 thoughts on “Doar 13% dintre elevii francezi știu ce-i aia sfeclă”

  1. Alex 24/05/2013 at 15:14

    Cum s-ar zice, au sfeclit-o! :p

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/05/2013 at 15:18

      Ezact! Că doar nu putem spune c-au betteravit-o 😀

      Reply ↓
  2. Alex 24/05/2013 at 15:33

    Sau, doamne fereste de romgleza, c-au beetrootit-o! :p

    Reply ↓
  3. cofi 28/05/2013 at 10:53

    Vai maestre in ce hal s-a degradat cultura gastronomica franceza!!! Vai de capul tuturor daca s-o tinem cu maioneza si ketchup si n-ai habar cum este cu bietii cartofi! Pai daca vine apocalipsa aia care se tot anunta, astia ce-or sa manance?? Or sa se uite la o pruna si-or sa zica ca e daunatorare, gulia la fel, etc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/05/2013 at 11:19

      Că s-a degradat, e clar, fastfudăria a învins cam peste tot. Dar uite că măcar ei vor să facă, totuși, ceva. Cel puțin să afle cam cum stau 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved