May 25, 2012 costachel Interviuri 0
Carlo Petrini este un ziarist, sociolog și critic gastronomic italian. A înființat în 1989 mișcarea Slow Food. Pentru activitatea sa a fost desemnat „erou european” de Time Magazine, în 2004, iar în 2008 The Guardian l-a inclus în lista celor „50 de persoane care pot salva planeta”. La Revue du Vin de France i-a luat recent un interviu, din care puteți citi mai jos un fragment (versiunea integrală poate fi citită doar în ediția tipărită, care apare astăzi la chioșcurile din Franța)
Când, unde și de ce ați creat mișcarea Slow Food?
Am creat Slow Food pe data de 9 decembrie 1989 la Paris, în apropiere de Opéra Comique, la 150 de metri de casa care i-a aparținut lui Brillat-Savarin, autorul celebrei Physiologie du goût, și foarte aproape de actualul bistrot al lui Alain Ducasse, Aux Lyonnais. În acel an, Franța sărbătorea a 200-a aniversare a Revoluției Franceze, cea care a declanșat însă și o adevărată revoluție a alimentației publice.
Alimentația publică de tip burghez, adică aceea pe care o cunoaștem astăzi, atunci s-a născut, înlocuind vechile hanuri și taverne. În 1800, Parisul avea 200 de restaurante, majoritatea situate lângă Palais Royal. În 1825, când Brillat-Savarin a publicat La Physiologie du goût, existau deja 2.000! A fost o revoluție entuziasmantă, comparabilă cu cea de astăzi a Internetului. Toate vechile obiceiuri erau bulversate.
Slow Food are astăzi 100.000 de aderenți în întreaga lume. Care este sensul acestei mișcări?
La început, ideea era respingerea mâncării „de umplut mațul”, a fastfood-ului și a uniformizării care face ca toată lumea să mănânce același lucru (iar José Bové* nu apăruse încă). Dar, după 23 de ani de existență, „mișcarea” noastră a evoluat. La mijlocul anilor 90, am înțeles că nu ne putem mulțumi să vorbim despre gastronomie într-o manieră clasică, la modul unui gourmet sau gurmand egoist. Astăzi, când biodiversitatea este în pericol, nu mai poți să vorbești doar despre arta culinară. E complet derizoriu să vorbești despre gastronomie doar publicând sau făcând schimb de rețete bune într-un moment în care, în fiecare zi, se pierd varietăți de fructe și legume, alimente și tradiții. Așa că de atunci Slow Food a început un demers mai exigent, acela de a lupta pentru salvarea bucătăriilor naționale din întreaga lume. Combatem elitismul ca să putem promova respectul absolut față de varietatea gastronomiilor locale. Pentru noi nu există nicio bucătărie, fie ea franceză sau italiană, care să fie superioară alteia. Mișcarea nu trebuie să se lase antrenată în niciun fel de certuri între bisericuțe.
Adversarii spun că sunteți un nostalgic și vă acuză că nu sunteți în pas cu vremurile, nu?
Este exact invers! Să nu pierdem acest patrimoniu reprezintă o acțiune de o modernitate extremă! Dintr-un anumit punct de vedere, Slow Food este noua Arcă a lui Noe. De fapt, nu mai era suficient să denunțăm, trebuia să intervenim, să împiedicăm ca, datorită loviturilor repetate ale multinaționalelor, acest trecut să se piardă.
I-am mobilizat atunci pe cei pe care noi îi numim „santinelele”. E vorba despre producători aflați în zone rurale izolate, care să respecte un anumit protocol. Misiunea lor este să valorifice produsele aflate în pericol, să recupereze vechile moduri de producție și să comunice lumii toate aceste minunății, chiar dacă pentru asta e nevoie să apelăm la marketing. Astăzi, Slow Food coordonează 250 de „santinele” în Italia, situate în satele noastre, care apără biodiversitatea. Iar asta a bulversat agricultura italiană și ne-a întărit pozițiile, într-o măsură atât de mare încât Slow Food a putut să înființeze Universitatea Internațională a Științelor Gastronomice în Piemont și a reușit să pună bazele unei rețele mondiale foarte active, formată din mici producători și intitulată Terra Madre.
Foto: wikipedia
* José Bové (pe numele său adevărat Joseph Bové), este un om politic francez, lider al mișcării altermondialiste (un curent care se opune mondializării, propunând în schimb valori precum democrația, justiția economică, protecția mediului și drepturile omului). José Bové este cunoscut și prin luările sale vehemente de poziție împotriva Organismelor Modificate Genetic (OMG), organizând inclusiv acțiuni de distrugere a terenurilor cultivate cu aceste plante (în genul celei amintite aici)