Intre doua ture de cumparaturi, gasesc pe mail reteta de caltabos de mai la vale, trimisa de ovidiucro, cel care multe retete bune ne-a mai comunicat de Sarbatorile astea. In ce ma priveste, recunosc, n-am facut caltabosi in viata mea (cu atat mai putin muntenesti!), drept pentru care altceva decat sa-i dau cuvantul n-as prea putea face:
1 kg carne porc tocata;
200 g orez;
2 cepe medii;
sare dupa gust;
10-12 boabe piper, 1 cuisoara, 3 boabe ienibahar se macina impreuna;
o cana cu zeama de supa;
se pun in tigaie 3 linguri de ulei ;
se caleste usor ceapa cu orezul spalat in prealabil;
se adauga mirodeniile;
se pune zeama de supa, cate o lingura, pana se umfla orezul;
se da la o parte pana se raceste un pic compozitia;
se amesteca bine cu carnea;
se spala matul, se clateste;
se freaca cu malai si ceapa tocata;
se clateste din nou;
se umple matul pe jumatate (nu presat ca la carnati);
se leaga cu ata la capete;
se inteapa cu o scobitoare de 5-6 ori;
se pune intr-o cratita;
se acopera cu apa (1 deget peste caltabos)
se adauga sare, cateva boabe de piper si 2 de ienibahar usor sparte.
se fierbe f.f. incet, 1 1/2 ore la foc mic, completandu-se cu apa ca sa fie acoperit mereu caltabosul.
Cand eram copii, il mancam fierbinte cu covrigi, cand ne intorceam de la colindat…
Sigur am sa incerc la anu’ acest caltabos. Si am sa-l mananc tot fierbinte, cu covrigi, chit ca nu mai sunt copil si nu mai merg la colindat (drept pentru care am voie sa-mi torn in pahare o tuica, rece de sa-mi crantane-n dinti!). Multumesc frumos Ovidiu, Craciun fericit!
Exact asa ii facem si noi dar cu piper si boia in loc de cuisoare si enibahar.
Sanatate si Craciun fericit.
La multi ani cu sanatate,
Sa va dea Domnul de toate
Si la anul ce-o sa vie,
Mult mai multa bucurie!
Sarbatori fericite si imbelsugate!
Pentru Craciun fericit m-am trezit cam tarziu (scuzati!) dar sper ca veti primi din partea mea cele mai bune si calde urari pentru anul ce vine 🙂
Soacra il face doar cu ceva piper si condimente amestecate( enibahar, coriandru boabe, macinate) si un pic, dar pic( doar un miros) de cimbru!
E singurul motiv pentru care mi-e dor de ea!
Nu pot sa cred ca, daca face caltabosi asa buni, la altceva nu s-ar mai pricepe 🙂