• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Caltabos muntenesc

Dec 23, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de cârnați, Rețete de la cititori, Rețete de preparate din carne, Rețete tradiționale românești 5


Caltabos

Intre doua ture de cumparaturi, gasesc pe mail reteta de caltabos de mai la vale, trimisa de ovidiucro, cel care multe retete bune ne-a mai comunicat de Sarbatorile astea. In ce ma priveste, recunosc, n-am facut caltabosi in viata mea (cu atat mai putin muntenesti!), drept pentru care altceva decat sa-i dau cuvantul n-as prea putea face:

1 kg carne porc tocata;
200 g orez;
2 cepe medii;
sare dupa gust;
10-12 boabe piper, 1 cuisoara, 3 boabe ienibahar se macina impreuna;
o cana cu zeama de supa;

se pun in tigaie 3 linguri de ulei ;
se caleste usor ceapa cu orezul spalat in prealabil;
se adauga mirodeniile;
se pune zeama de supa, cate o lingura, pana se umfla orezul;
se da la o parte pana se raceste un pic compozitia;
se amesteca bine cu carnea;
se spala matul, se clateste;
se freaca cu malai si ceapa tocata;
se clateste din nou;
se umple matul pe jumatate (nu presat ca la carnati);
se leaga cu ata la capete;
se inteapa cu o scobitoare de 5-6 ori;
se pune intr-o cratita;
se acopera cu apa (1 deget peste caltabos)
se adauga sare, cateva boabe de piper si 2 de ienibahar usor sparte.
se fierbe f.f. incet, 1 1/2 ore la foc mic, completandu-se cu apa ca sa fie acoperit mereu caltabosul.

Cand eram copii, il mancam fierbinte cu covrigi, cand ne intorceam de la colindat…

Sigur am sa incerc la anu’ acest caltabos. Si am sa-l mananc tot fierbinte, cu covrigi, chit ca nu mai sunt copil si nu mai merg la colindat (drept pentru care am voie sa-mi torn in pahare o tuica, rece de sa-mi crantane-n dinti!). Multumesc frumos Ovidiu, Craciun fericit!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Bundăretele – o „porcărie“ de primăvară LeberwurstLeberwurst de casa (reteta germana) Sunca JambonJambon de casa Default ThumbnailCârnați măcelarești de Burdujeni

  • caltabosi, ceapa, ienibahar, orez, ovidiucro, porc, tocatura

5 thoughts on “Caltabos muntenesc”

  1. aphextwinz 24/12/2010 at 09:30

    Exact asa ii facem si noi dar cu piper si boia in loc de cuisoare si enibahar.

    Sanatate si Craciun fericit.

    Reply ↓
  2. ovidiucro 24/12/2010 at 17:08

    La multi ani cu sanatate,
    Sa va dea Domnul de toate
    Si la anul ce-o sa vie,
    Mult mai multa bucurie!

    Sarbatori fericite si imbelsugate!

    Reply ↓
  3. Costachel 27/12/2010 at 18:27

    Pentru Craciun fericit m-am trezit cam tarziu (scuzati!) dar sper ca veti primi din partea mea cele mai bune si calde urari pentru anul ce vine 🙂

    Reply ↓
  4. cofi 28/12/2010 at 10:11

    Soacra il face doar cu ceva piper si condimente amestecate( enibahar, coriandru boabe, macinate) si un pic, dar pic( doar un miros) de cimbru!

    E singurul motiv pentru care mi-e dor de ea!

    Reply ↓
  5. Costachel 28/12/2010 at 11:59

    Nu pot sa cred ca, daca face caltabosi asa buni, la altceva nu s-ar mai pricepe 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved