Trebuie să precizez de la bun început că deja clasicul cupaj alb al celor de la Budureasca nu dezamăgește nici în ediție 2015. Ba chiar dimpotrivă. Mariajul dintre Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Gris, bine îndrumat de lemnul ars, e unul cât se poate de reușit și reconfortant.
Olfactiv ne întâmpină mai întâi (autosugestie?) fumul, urmat imediat de note florale și câteva fructe albe (mai multe piersici, mai puține caise). La a doua (eventual a treia) mirosire apar și ceva arome minerale.
Gustul e destul de plin și aproape exploziv, dominat de piersici și ceva citrice (dar mai spre portocale, nu spre lămâi). Aciditatea e bună, nu deranjează, poate pentru că se simt pe undeva și notele untoase ale Chardonnay-ului. „Prospețime” e cuvântul de ordine, ceea ce, mai ales în sezonul ăsta, nu poate decât să ne încânte.
Cât despre postgust, e destul de lung, cu aceleași piersici ca soliste, bine sprijinite pe senzații citrice și o discretă notă de sâmburi de caise.
Una peste alta, un vin care poate fi băut și așa, pur și simplu, de plăcere, dar care va fi oricând un tovarăș de nădejde pentru cam orice fel de aperitive văratice. Însă trebuie musai să subliniez, fiindcă tot suntem în sezon, că un companion mai bun pentru un pui la grătar (fără mujdei!) greu veți găsi.