• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Domeniile Anastasia, Domeniile Viticole Franco-Române, plus un pic de Budureasca

Nov 08, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 2


Vinuri Domeniile Anastasia

Recunosc, titlul e nițel cam eliptic. Dar nu prea aveam cum să sintetizez altfel cea mai recentă degustare „internă” de la GoodPoint (și profit să mulțumesc încă o dată Paharnicului Răzvan pentru invitație). Pentru că în pahare ne-au poposit patru vinuri de la Domeniile Anastasia, două de la Domeniile Viticole Franco-Române (pe scurt, DVFR) și, deloc în ultimul rând, Shiraz-ul de la Budureasca. Ar fi ieșit un titlu kilometric dacă aș fi intrat în detalii, da?

Plăcuta reîntâlnire cu Domeniile Anastasia…

Cu vinurile de la Domeniile Anastasia m-am întâlnit pentru prima oară (v-am povestit deja aici) la întâlnirea Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) care a avut loc recent la Iași. Așa că m-am bucurat foarte mult de o revederea cu ele (ca să nu zic regustarea), pentru că mi s-a părut că, într-adevăr, merită. Și nu m-am înșelat deloc.

Domeniile Anastasia Chardonnay 2010

Primul nas e un pic „înghesuit” însă, după 2-3 minute de oxigenare în pahar, aromele se deschid chiar frumos. Dar într-un mod delicat și reținut, nu explodează precum un Chardonnay de Lume Nouă. Gustul e și el fin, onctuozitatea e la locul ei, aciditatea domină un pic corpul (dar fără să deranjeze), iar postgustul, bun, mi s-a părut un pic cam scurt (drept pentru care, evident, am mai luat o gură…). Nu sunt un fan Chardonnay (cititorii fideli știu deja asta), dar vinul acesta mi-a plăcut și vi-l recomand călduros, mai ales că prețul său este undeva în jur de 28 de lei. Merită din plin.

Domeniile Anastasia Merlot 2009 (eticheta vișinie)

Nasul simte multă vișină și ceva aciditate volatilă. Corpul e destul de subțire, dar nu neapărat în sens rău. Cel puțin pentru cei care, ca și mine, sunt sătui până peste cap de Merlot-urile grele, e un vin care merită încercat (chiar dacă taninii sunt un pic cam mulți). Mai ales că nu costă decât în jur de 22-24 de lei sticla.

Domeniile Anastasia Merlot 2009 (baric)

Un nas frumos, complex, cu fructe roșii (vișine, căpșune) proaspete, dar și câteva din dulceață (bașca niște prune un pic afumate). Gustul parcă nu se ridică la nivelul promisiunilor lansate de nas, dar e frumos și rotund, sprijinit pe o aciditate bună și niște tanini onești. Un postgust lung completează bine acest vin cu un bun raport calitate-preț (33 de lei)

Domeniile Anastasia Cabernet Sauvignon 2011

Junele Cabernet e sumbru și tenebros la prima vedere (plus mirosire), dar se dovedește în cele din urmă cinstit și voios (mai ales că apar la a doua mirosire și niște violete care mai luminează peisajul). Gustul pare, comparativ cu nasul, un pic subțire, dar să nu exagerăm: e foarte (sau prea?) tânăr, mai are destui ani de rotunjire înainte. Prețul (40 de lei) poate că-i nițel cam mare, dar dacă se învechește frumos…

Vinuri DVFR + Shiraz Budureasca

… apoi confirmarea de la DVFR…

Că Daniel Dorneanu e un mare meșter al vinurilor românești, asta știam mai demult. Drept pentru care și ștacheta așteptărilor mele era deja plasata, înaintea degustării, la un nivel foarte înalt. Dar, precum Serghei Bubka pe vremuri, vinurile de la DVFR au depășit-o fără probleme.

Chardonnay Terre Precieuse 2010, DVFR

Și baricat, și organic (sau invers). Dar asta contează mai puțin, pentru că ideea principală e că am găsit în pahar unul dintre cele mai bune Chardonnay-uri existente astăzi pe piață (și asta v-o spun în condițiile în care, după cum recunoșteam și mai sus, nu-s deloc un fan al soiului). Grațios și elegant, plin de tipicitate, are și o aciditate care îl susține și contrabalansează onctuozitatea. Ce mai, trebuie căutat atât de fani, cât și de cei care vor să se convingă de faptul că, totuși, din Chardonnay se pot face și vinuri serioase, diferite de bombele de fruct din Lumea Nouă ori de siropurile diverșilor producători autohtoni (pe care mi-e lene să-i numesc acuma). Costă vreo 58 de lei, dar zău că-i merită.

Pinot Noir Terre Precieuse 2009, DVFR

Un nas superb, cu toate fructele roșii pe care vi le puteți dori (dar fără să fie „bombă”), un corp „light” tipic de Pinot și un postgust absolut minunat, lung și complex. Nu vă mai spun decât că, la 54 de lei, e un „best buy” indiscutabil. Și îl recomand mai ales celor care spun că nu există Pinot bun în România. Nu-i chiar așa…

…și un (mic) semn de întrebare de la Budureasca

Budureasca Shiraz 2011

Recunosc cinstit și din prima: vinul ăsta m-a nedumerit și vreau să-l mai gust o dată, în condiții mai tihnite. Pentru că tare am avut senzația că ar fi avut nevoie de o perioadă de măcar jumătate de oră în decantor. Dacă primul nas a fost absolut „astupat”, după o scurtă perioadă de oxigenare în pahar a început să miroasă frumos a vișine, cireșe negre, a apărut chiar și un pic de condiment, iar gustul a început să se rotunjească. Nu știu cum ar fi decurs evoluția și, mai ales, nu vreau să fiu greșit înțeles: chiar și așa își merită pe deplin cei vreo 33 de lei în magazin. Problema e că am senzația că poate și mai mult. Nu bag mâna-n foc dar, până nu verific, n-aș vrea să mă pronunț definitiv. Altminteri, acest vin a fost medaliat cu argint la recent încheiatele Premii de Excelență Vinul.Ro.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Fetească Neagră 2009, Domeniile Viticole Franco-Române Confirmări și revelații de la Dealu Mare. Adică Budureasca și Domeniile Urlați Domeniile Samburesti, Cabernet Sauvignon, 2009, DOC-CMD, sec Vinuri rosii BudureascaAproape 8 vinuri de la Budureasca

  • Budureasca, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Domeniile Anastasia, DVFR, Good Point, Merlot, Pinot Noir, Razvan Avram, Shiraz, vin

2 thoughts on “Domeniile Anastasia, Domeniile Viticole Franco-Române, plus un pic de Budureasca”

  1. Cristian. E. 09/11/2012 at 13:07

    O mica precizare…Domeniile Anastasia Merlot 2009 (baric) a costat 26 de lei pana acum vreo luna. Dupa review-urile bune de la Vintest 2012 pretul a sarit de la 26 de lei la 50 de lei, pret pe site-ul producatorului. Un sincer RUSINE ptr cei de la Domeniile Anastasia!! Am reusit sa cumpar un bax de 6 sticle la pretul vechi, pret cat de cat decent, dar la 50 de lei sticla o sa ma reorientez ca sunt multe variante…

    Reply ↓
    1. Serban Ana 13/11/2012 at 12:56

      Imi pare rau de impresia facuta,ce ati vazut la 50 lei ,se vrefera la un alt vin,productie limitata,tip PREMIUM! Asa ca puteti consuma cu incredere produsele noastre la acelasi pret si…aceeasi calitate,speram mult timp de-acum incolo! Oenolog Ana Serban

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved