De la o vreme încoace găsim surimi la greu, și nu numai în magazinele specializate, dar chiar și la raioanele de pescărie ale magazinelor alimentare mai serioase. Păi, dacă tot există, de ce să nu-l folosim în niște rețete oleacă mai elaborate, că numai așa, ca aperitiv cu maioneză ori cu alte sosuri, poate vă veți fi plictisit deja.
Că suntem patru persoane la masa, cred ca bănuiați deja. Ei bine, avem nevoie de:
4 fire de praz, 20 de bastonașe de surimi, 3 linguri de smântână groasă, 3 ouă, 20 g de unt, pătrunjel, boabe de piper roz.
Tăiați mai întâi partea verde închis a prazului și păstrați-o pentru un borș sau o ciorbă. Decupați apoi restul în rondele, spălați, scurgeți și puneți la fiert (în aburi) timp de 10 minute.
Scoateți apoi partea portocalie a bastonașelor de surimi și puneți-o deoparte. Restul introduceți-l în vasul robotului, împreună cu prazul fiert, smântâna, ouăle, sarea și piperul. Mixați bine totul, până obțineți o pastă omogenă.
Ungeți cu unt patru forme mici de budinca (sau patru cești). Tapetați-le cu lamele de surimi, cu partea portocalie așezată spre exterior, și apoi umpleți-le cu amestecul pe care l-ați făcut anterior. Neteziți cu o spatulă, acoperiți-le cu folie de aluminiu și fierbeți în aburi, timp de 15 minute.
Răsturnați budincile pe un platou, ajutându-vă cu un cuțit. Serviți-le călduțe, așezate pe frunze de pătrunjel și decorate cu pătrunjel (dacă aveți și vă place, puteți încerca cu hasmațuchi) și boabe de piper roz (sau verde).
Un Aligote de Bucium-Vișani de la Casa Olteanu este exact ceea ce-i lipsește. Daca nu mă credeți, încercați!