• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Plăcintă cu praz

Sep 29, 2012 costachel Mâncăruri cu praz, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de plăcinte, Rețete ovo-lacto-vegetariene 5


Plăcintă cu praz

În primul rând trebuie spus că delicioasa plăcintă cu praz care urmează mai la vale nu e o specialitate oltenească. Rețeta ei se plimbă, cu inerente variații regionale, din Grecia (prassopita) și până în Bucovina lui Colea Olexiuc (ba poate și mai la nord, cine știe…). Sigur, elenii folosesc ulei de măsline și feta: am preferat totuși să pornesc de la versiunea lactată de pe obcini, în care apare (evident!) și ceva smântână, iar untdelemnul este înlocuit cu unt. Nu trebuie să vă spun că, în versiunea asta, plăcinta cu praz e mai bună caldă, nu?

1-1,5 kg de praz (să vă rămână cam 750 g după curățare),
3 ouă,
200 ml smântână,
200 g telemea,
100 g cașcaval,
1 pachet de unt,
1 pachet de foi de plăcintă (400 g),
sare,
piper,
facultativ, ceva verdeață (mărar).

Curățați prazul, tăiați subțirea partea albă și cea verde deschis. Opăriți-l (5 minute) în puțină apă sărată, scurgeți-l bine. Încingeți la foc mic cam jumătate din unt, puneți prazul, piperați și căliți-l ușor (cât să-și ia gust și să dispară lichidul în exces).

Mărunțiți brânza, bateți ouăle cu smântâna, puneți-le pe toate într-un castron (inclusiv prazul) și amestecați-le bine.

Încălziți cuptorul la 175ºC. Ungeți temeinic o tavă cu unt topit. Puneți jumătate din foi, ungându-le pe fiecare tot cu unt topit. Răsturnați umplutura, nivelați și continuați cu restul de foi.

Puneți plăcinta cu praz la cuptor și lăsați-o să se coacă până se rumenește frumos (30-40 de minute). Scoateți-o, acoperiți-o (10 minute) cu folie de aluminiu (sau, băbește, cu ștergare umede, bine stoarse).

Ca variante, firește că puteți mai întâi acționa asupra brânzeturilor. Apoi, dacă o vreți mai umflată, puteți separa gălbenușurile de albușuri, pe astea din urmă să le bateți spumă tare și să le adăugați în compoziție la final. Iar Colea zice că, la urma-urmelor, nici n-aveți nevoie de foi de plăcintă: puteți turna compoziția direct în tavă. Care tavă însă trebuie tapetată în prealabil cu pesmet sau cu griș. Și tot plăcintă cu praz zice el că se va chema.

Ce vin? Un alb mai energic, că prazul e destul de hotărât. Parcă Fetească Regală aș zice, dar n-aș refuza nici un pahar de Riesling Italian la o felie de plăcintă cu praz.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă cu praz Praz cu smântânăPraz cu smântână Placinta de spanacPlăcintă de spanac (spanakopita) Plăcintă cu brânză și mărarPlăcintă cu brânză și mărar

  • branza, cascaval, foi de placinta, oua, placinta, praz, smantana, telemea

5 thoughts on “Plăcintă cu praz”

  1. aphextwinz 30/09/2012 at 08:34

    La retete nu comentez in genere cu mvaaai ce buuuun, exceleeeent, dar acum imi revizuiesc atitudinea si va multumesc pentru idee. Nu neaparat bag mana in foc ca imi va iesi tot placinta, ca doar ma stiti, dar: sa fie praz!

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/10/2012 at 13:25

      Păi mie data viitoare cred că-mi va ieși o budincă de paste cu praz 🙂

      Reply ↓
  2. olivia 30/09/2012 at 17:23

    Este de retinut reteta.Multe retete interesante in continuare va doresc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/10/2012 at 13:25

      Mulțumesc. Sper și eu același lucru 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved