Brânza telemea de Ibănești și Novacul afumat din Țara Bârsei ar putea fi următoarele produse tradiționale din România atestate de Uniunea Europeană, în prezent țara noastră având înregistrat numai magiunul de prune de Topoloveni ca produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP).
Dosarele au fost transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la Bruxelles la sfârșitul săptămânii trecute.
„La ora actuală avem un singur produs atestat la nivel de Uniunea Europeană, Magiunul de prune de Topoloveni. Vineri am transmis către Uniunea Europeană încă două dosare care au stat în opoziție pe site-ul Ministerului Agriculturii, Brânza-telemea de Ibănești și Novac afumat din Țara Bârsei. La organismul de certificare mai există un dosar, Cârnații de Pleșcoi, care urmează procedura”, a declarat marți, la Alba Iulia, Viorel Morărescu, de la Direcția Generală de Industrie Alimentară.
Italia are 299 de produse înregistrate la nivel european ca denumiri de origine protejată, indicații geografice protejate sau specialități tradiționale garantate, fiind urmată de Franța cu 253 de produse și Germania cu 206 produse, a menționat reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Viorel Morărescu a participat, marți, la Alba Iulia la o ședință a Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, prilej cu care au fost prezentate prevederile noului ordin privind atestarea produselor tradiționale, publicat în 11 noiembrie în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare în 11 decembrie.
Prin Ordinul 690, în România au fost înregistrate până la această dată 4.402 produse tradiționale, din care produse din carne – 1.541, produse din lapte – 1.535, produse de panificație și patiserie – 750, băuturi – 285, legume-fructe (dulcețuri, gemuri) – 193 și produse din pește – 11. (Agerpres).