Telemeaua de Covurlui ar putea fi certificată drept produs tradițional aflat sub protecție europeană, în cel mult doi ani. Asociația producătorilor de produse tradiționale din această zonă a județului Galați a demarat deja procedurile necesare pentru protecția la nivel național.
„Asociația producătorilor de produse tradiționale Covurlui din Galați a întocmit deja dosarul pentru obținerea în prima fază a protecției naționale. După acreditarea acestuia de instituțiile de certificare, dosarul va sta pe site-ul Ministerului Agriculturii timp de 60 de zile, respectiv perioada de opoziție, după care, dacă niciun alt producător nu va contesta rețeta, dosarul pleacă spre Bruxelles pentru obținerea protecției europene a denumirii de origine. Toată aceste demersuri durează în jur de un an și jumătate”, a declarat, pentru Agerpres, Marius Verdesi, unul din producătorii brânzei de Covurlui.
În prezent, România are doar un singur produs tradițional cu denumire de origine protejată la nivel european, respectiv magiunul de Topoloveni, dar MADR are înregistrate ca produse tradiționale peste 2.700 de astfel de produse.
„România are în acest moment doar un singur produs cu indicație geografică protejat la nivel european. Consider că este momentul să accelerăm puțin lucrurile și să ne pregătim în următoarele luni să ajutăm fiecare de unde suntem, să oferim tot sprijinul nostru pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiționale”, a declarat Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură.
Telemeaua de Covurlui este făcută din lapte de capră și are în compoziție boabe de Nigella sativa (negrilică, negrușcă de cultură, cernușcă, chimen negru…), la fel ca și mult mai cunoscuta telemea de Brăila.