• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Telemeaua de Covurlui încearcă să obțină protecția europeană

Dec 19, 2011 costachel Știri 0


Telemeaua de Covurlui ar putea fi certificată drept produs tradițional aflat sub protecție europeană, în cel mult doi ani. Asociația producătorilor de produse tradiționale din această zonă a județului Galați a demarat deja procedurile necesare pentru protecția la nivel național.

„Asociația producătorilor de produse tradiționale Covurlui din Galați a întocmit deja dosarul pentru obținerea în prima fază a protecției naționale. După acreditarea acestuia de instituțiile de certificare, dosarul va sta pe site-ul Ministerului Agriculturii timp de 60 de zile, respectiv perioada de opoziție, după care, dacă niciun alt producător nu va contesta rețeta, dosarul pleacă spre Bruxelles pentru obținerea protecției europene a denumirii de origine. Toată aceste demersuri durează în jur de un an și jumătate”, a declarat, pentru Agerpres, Marius Verdesi, unul din producătorii brânzei de Covurlui.

În prezent, România are doar un singur produs tradițional cu denumire de origine protejată la nivel european, respectiv magiunul de Topoloveni, dar MADR are înregistrate ca produse tradiționale peste 2.700 de astfel de produse.

„România are în acest moment doar un singur produs cu indicație geografică protejat la nivel european. Consider că este momentul să accelerăm puțin lucrurile și să ne pregătim în următoarele luni să ajutăm fiecare de unde suntem, să oferim tot sprijinul nostru pentru înregistrarea unui număr cât mai mare de produse tradiționale”, a declarat Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură.

Telemeaua de Covurlui este făcută din lapte de capră și are în compoziție boabe de Nigella sativa (negrilică, negrușcă de cultură, cernușcă, chimen negru…), la fel ca și mult mai cunoscuta telemea de Brăila.

Foto: 1business.ro

S-ar putea să vă intereseze și:

Carnati de PlescoiCârnații de Pleșcoi și peștele afumat din Țara Bârsei așteaptă recunoașterea europeană Magiunul de Topoloveni, primul produs românesc cu Indicație Geografică Europeană Produse tradiționale românești GermaniaProdusele tradiționale românești încearcă să cucerească Germania Crește spectaculos numărul produselor tradiționale atestate

  • branza, branza de capra, Indicatie geografica, producatori, telemea, Telemea de Covurlui, traditii

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved