Cel mai mare târg de comerț cu produse ecologice din lume, BioFach Nürnberg 2013, la care România deține statutul de „Țara Anului” și-a deschis astăzi porțile pentru 2.420 de expozanți, din 130 de țări, și pentru cei peste 40.000 de vizitatori estimați că vor vizita târgul în cele patru zile de evenimente (13-16 februarie 2013).
La ceremonia Oficială de Deschidere a Biofach 2013 participă președintele Federației Internaționale a Mișcării pentru Agricultură Ecologică (IFOAM) Andre Leu, șeful Federației Întreprinderilor din Alimentația Organică din Germania, Felix Prinz zu Lowenstein, secretarul de stat din Ministerul Alimentației, Agriculturii și a Protecției Cumpărătorilor din Germania, Robert Kloos și Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care îl va înlocui pe ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin.
După ora 17.00 va avea loc, la pavilionul României, recepția oferită de MADR, în cadrul căreia va cânta trupa Provincialii și va fi servită mâncare tradițională românească bio.
România este reprezentată la ediția din acest an a Biofach de 55 de expozanți din sectorul agriculturii ecologice, evenimentul fiind susținut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”.
„Acțiunea noastră are dublu scop. Primul este acela de a promova imaginea României, iar al doilea scop este unul practic, acela de a alcătui, pentru prima dată, o bază de date cu potențialii importatori de produse ecologice românești. Studenții vor fi împărțiți în echipe de câte doi, care vor parcurge toate cele 10 pavilioane expoziționale ale Centrului expozițional din Nurnberg Messe și vor completa un chestionar elaborat de Departamentul de Marketing Bio România. Studenții vor purta tricouri inscripționate pe spate cu harta României și sigla Biofach 2013 ‘Country of the year’ și motto-ul ‘Taste Organic Romania!”, a declarat Marian Cioceanu, președintele Bio-România.
Datele Bio-România arată că valoarea exporturilor românești de produse ecologice se ridică la 200 de milioane de euro, un procentaj de circa 70 – 80% din producția de produse ecologice a României fiind exportată anual. Cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de pădure și foarte puțin produsele procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificație.
Țările europene sunt principalele piețe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre statele care importă masiv materie primă obținută în sistemul ecologic autohton, dar și principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piața românească. (Agerpres)