• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Comté

Jan 31, 2012 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 0


Comté este o brânză franțuzească, cu pastă semi-dură, de culoare galbenă și un conținut de grăsime de aproximativ 45%. A obținut denumirea de origine controlată în 1958 și este, în acest moment, brânza AOC franceză care se produce în cele mai mari cantități (peste 51.000 de tone în 2006). Este fabricată din lapte nefiert de vacă în mici cooperative, denumite fruitières, într-o zonă care cuprinde departamentele Jura, Doubs și comunele Saône-et-Loire și Haute-Savoie.

Repere istorice

Brânza Comté a început să fie produsă în secolul al XII-lea, în regiunea Franche-Comté (de la care, ulterior, a preluat numele), sub denumirea inițială de vachelin (spre a-l deosebi de chevrotin, o brânză similară, dar făcută din lapte de capră). Rețeta actuală este o variantă de gruyère (cel franțuzesc, nu cel elvețian!) și a fost adoptată pe la începutul secolului al XVIII-lea (de altfel, multă vreme această brânză a fost denumită gruyère de Comté.)

Producția a explodat în secolul al XIX-lea, când calea ferată a permis, pe de o parte, producătorilor să-și trimită mai ușor brânza în alte regiuni iar, pe de altă parte, datorită posibilității de a putea aduce grâu din zona de câmpie, multe terenuri au putut să redevină pășuni. Așa se face că, la sfârșitul secolului, existau nu mai puțin de 1.800 de fruitières care produceau Comté.

Actualmente există 175 de producători, dintre care 37 industriali și 138 de fruitières.

Producția

Comté se face în roți mari, cu un diametru de 60-70 cm, o grosime de 10 cm și având fiecare între 35 și 40 kg. Pentru fiecare roată sunt necesari între 450 și 530 l de lapte (producția zilnică de la aproximativ 30 de vaci), ceea ce explică și necesitatea existenței micilor cooperative, pentru a se putea strânge laptele necesar (o fruitière are, în medie, 19 membri).

Maturarea durează, de obicei, între 12 și 18 luni, uneori mai puțin (dar minimum 4 luni), alteori mai mult (mai des până la 24 de luni, uneori și mai mult).

De menționat că fiecare roată este inspectată și primește note de la 1 la 20. Cele care obțin peste 15 puncte primesc o bandă scrisă cu verde, între 12-15 puncte o bandă cu maro, iar roțile care primesc sub 12 puncte sunt retrase, iar din ele se face brânză topită. În plus, fiecare roată este marcată pentru a se putea identifica ulterior fabricantul și lotul.

La masă

Comté-ul se mănâncă atât proaspăt (sandviciuri, salate, platouri de brânzeturi), dar intră și în componența unor mâncăruri gătite (supe, tarte, quiches, gratinaje etc.), mai ales că se și topește foarte frumos. Cât despre vin, francezii le recomandă pe cele (albe!) din zonă (vins de Jura), cu o preferință specială pentru chardonnay, chenin blanc și viognier.

Foto: Wikipedia

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

GruyèreFranța poate să folosească denumirea de gruyère, dar găurile devin obligatorii Șvaițer (Emmental) Sbrinz Pecorino

  • branza, Comte, Franta

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved