Alături de Palatul Versailles, Luvru, Turnul Eiffel sau Catedrala din Reims, pe lista monumentelor istorice franceze se află, începând de ieri, și o vie. Nu vă gândiți la Bordeaux, Bourgogne, Champagne sau Cognac. Este vorba despre practic necunoscuta Sarragachies, situată în departamentul Gers (Midi-Pyrénées) șicare face parte din apelațiunea Côtes-de-saint-mont.
Decizia statului francez, făcută publică de Prefectura Midi-Pyrénées, s-a datorat, pe de o parte, caracterului deosebit al soiurilor existente acolo și, pe de altă parte, modului ancestral de plantare și exploatare a viței de vie.
Prima vie monument istoric îi aparține lui René Pédebernade (foto), un podgorean în vârstă de 85 de ani care, deși a trecut ștafeta, încă de acum 20 de ani, fiului său Jean-Pascal, continuă să mai muncească în parcela situată la 10 metri de ferma familiei.
„Bunica bunicii mele spunea deja că via asta e foarte bătrână”, a declarat pentru AFP Pédebernade, care deține, în afară de Sarragachies, alte 12 hectare de viță-de-vie.
Butuci plantați în 1830 și soiuri unice în lume
Întinsă pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați, parcela conține aproximativ 20 de soiuri foarte vechi și nealtoite, un total de 600 de butuci care oferă „un exemplu remarcabil de biodiversitate și patrimoniu genetic”. Șapte dintre soiuri au fost descoperite aici în premieră și sunt botezate Pédebernade 1, 2, 3…
Soiurile sunt plantate amestecat, iar poziționarea butucilor amintește faptul că, pe vremea aceea, lucrările se efectuau cu ajutorul carelor trase de boi.
Vechimea acestei vii este 150, poate chiar 200 de ani. Unii butuci au fost cu siguranță plantați în jurul anului 1830. Parcela nu a fost afectată de filoxera care a distrus cvasi-totalitatea viilor franceze în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, datorită solului extrem de nisipos, care nu a permis dezvoltarea dăunătorilor.
Via nu produce un vin propriu, datorită, pe de o parte, suprafeței prea mici și, pe de altă parte, eterogenității prea mari a soiurilor.
„Totul este trimis la cooperativa din Saint-Mont: strugurii din parcela veche, dar și ceilalți”, a precizat Pédebernade. Însă acum el se gândește să propună cooperativei să facă un vin obținut exclusiv din strugurii din Sarragachies, în cinstea înscrierii pe lista monumentelor istorice.