Dacă recent v-am povestit despre încercările berarilor francezi de a lupta împotriva giganților multi-naționali, iată că și în Spania se fac încercări în aceeași direcție. O mică fabrică de bere din Rioja dorește să utilizeze moștenirea istorică în materie de vin a provinciei pentru a porni o adevărată revoluție a berii artizanale spaniole.
Actualmente, Mateo & Bernabé (care are sediul în Logroño) produce două tipuri de bere: Mateo, din grâu și Bernabé, un golden ale (tip de bere blondă)
Numele celor două beri nu sunt deloc întâmplătoare. Conform tradiției, ziua de Sf. Matei (21 septembrie) este ziua în care începe culesul viei, în timp ce pe 11 iunie 1521 (Sf. Barnaba) a luat sfârșit asediul francez asupra orașului Logroño.
Inspirându-se din tradiția în materie de vin din Rioja, Mateo & Bernabé experimentează maturând berile în butoaie vechi în care au stat înainte la învechit vinuri obținute din Viura, Tempranillo sau Garnacha. Totuși, hameiul și grâul sunt aduse din Anglia și Germania.
Actualmente, pe plan mondial există o tendință în vizibilă creștere de renunțare la produsele giganților berii în favoarea așa-numitelor „craft beer”.