May 14, 2011 costachel Mozaic, Nutritie 8
Dacă beneficiile pentru sănătate ale vinului, în special ale celui roșu, sunt deja de notorietate, beneficiile pentru sănătate ale berii sunt mai puțin cunoscute. Mai jos puteți găsi 5 dintre ele, așa că, dacă subiectul vă interesează, puteți să vă turnați un pahar de bere (unul!) și să citiți mai departe.
Potrivit mai multor studii, printre care unul făcut la Institutul de Epidemiologie și Medicină Socială de la Universitatea din Münster, consumul moderat de bere reduce riscul apariției de boli cardiace coronariene. Motivele sunt simple: toate băuturile alcoolice, inclusiv berea, cresc nivelul de colesterol „bun” (HDL), reduc nivelul de colesterol „rău” (LDL) și subțiază sângele, scăzând riscul de infarct și atac cerebral. Consumul moderat de alcool (asta însemnând o bere de 330 ml pe zi pentru o femeie și două pentru un bărbat) a fost asociat și cu un risc scăzut de diabet de tipul 2, plus îmbunătățirea funcțiilor cerebrale ale persoanelor în vârstă.
Potrivit unui studiu olandez efectuat de TNO Nutrition and Food Research Institute, băutorii de bere au un nivel cu 30% mai mare de vitamina B6 în sânge comparativ cu abstinenții și de două ori mai mare decât cel al băutorilor de vin roșu. Berile blonde în general conțin mai multe vitamine B. De asemenea, o bere de 330 de mililitri conține mai mult calciu, magneziu și seleniu (un antioxidant esențial) decât un pahar cu vin.
Cât despre fibre, o bere blondă de 330 de mililitri conține puțin sub un gram de fibre, iar una neagră – puțin peste un gram.
Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Epidemiology, riscul de apariție a pietrelor la rinichi, în cazul subiecților de vârstă mijlocie, este cu 40% mai scăzut la băutorii de bere comparativ cu ceilalți. Cu toate că, din păcate, cercetătorii n-am putut stabili cu exactitate care sunt componentele berii care determină această diferență (în afara evidentului efect diuretic), rezultatele rămân impresionante.
Un studiu Harvard, publicat în New England Journal of Medicine, au arătat că un consum moderat de alcool ajută la păstrarea facultăților mintale ale femeilor în vârstă, în timp ce un studiu al Universității Tufts a ajuns la concluzia că alcoolul poate ajuta menținerea densității osoase. În plus, unele bioflavonoide găsite în hamei (un ingredient de bază al berii) au proprietăți asemănătoare cu estrogenii și ar putea servi ca terapie naturală de substituție hormonală la femeile aflate după menopauză.
Dar berea nu e bună doar pentru femeile mai în vârstă. În cadrul unui studiu de sănătate pentru asistente medicale, peste 70.000 de femei, cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani, au fost urmărite pentru a se vedea legătura dintre consumul de alcool și hipertensiune. Cele care consumau în cantități moderate aveau tensiunea mai mică decât cele care beau vin sau băuturi spirtoase.
În ceea ce privește cercetarea componentelor berii care ar putea lupta împotriva cancerului, studiile sunt abia la început. Totuși, ele au evidențiat deja că xanthohumol-ul, care se găsesește în hamei, poate ajuta inhibarea anumitor enzime ce pot declanșa cancerul și ajută organismul în lupta împotriva agenților cancerigeni. De altfel, xanthohumol-ul este deja testat în speranța descoperirii unui tratament preventiv al cancerelor de prostată și colon.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Aia cu femeile imbatranesc mai frumos trebuie aratata jumatatii mele bune 😀
Mai are un beneficiu, daca te enervezi, bei o bere si iti trece, iesi cu prietenii la o bere, iarasi trece.
Si daca te-mbeti, bei o bere dimineata si iarasi iti trece 😀 Acuma, serios, informatia e simpatica si am dat-o mai mult pentru descretirea fruntilor. Bag seama c-am reusit 🙂
stiu ca o bere o cere pe a doua mai ales cand esti obisnuit cu licorile,e greu sa te gandesti cate beneficii are berea,vinul….bei si gata….gatesti ceva de ii dai pe spate pe toti,apoi o iei de la capat.remediu ? O CONSULTATIE…??/
Ei, sunt destui care adica se ocupa cu remediile, site-ul asta e facut pentru a-i indemna pe oameni sa cada in pacat! 🙂 În pacatul mancarurilor bune, fireste, și al bauturilor tot asa! Acuma, serios, chiar nu vreau sa vad decat jumatatea plina a paharului (exceptiile confirma regula!), pentru ca prea multe informatii (cam) pseudostiintifice vin sa ne alarmeze si sa ne amarasca inutil viata. Cum spuneam si mai sus, textul asta e mai mult pentru relaxare, am tot atata incredere in el cat in majoritatea informatiilor de genul „savantii britanici au descoperit ca…” 🙂
Mama e in Anglia, taicamiu a lucrat alaturi de americani, deci au stat mult pe langa vesticii care aduc aport de informatie si au dat un verdict clar! Americanii si Englezii NU STIU SA MANANCE, baga in ei tot felul de chimicale, la ei toate au chimicale, (ar fi culmea si apa), deci ei mananca tot felul de prostioare si chestioare care logic ca ii ingrasa, poate pentru ei sunt bune informatiile de genu “savantii britanici au descoperit…” dar nu pentru noi care suntem un popor estic cu mancare adunata din toata lumea si tot odata SANATOASA facuta cu legume din gradina, netratate!
La tara se cultiva absolut tot in gradina! N-am nici o concluzie dar asta e ce ama vut de zis!
Tare bine ar fi daca am manca numai din gradina… Desi nici gradinile nu mai sunt chiar ce-au fost odata (seminte importate, din soiuri hiperproductive, ingrasaminte chimice cu galeata, se mai intampla si din astea…)
cea cu “femeile imbatranesc ma ifrumos” e cea mai tare, ca daca bei suficient, si cea mai sluta femeie ti se pare frumoasa, ha ha ha.
“site-ul asta e facut pentru a-i indemna pe oameni sa cada in pacat!”
Treaba de mai sus si inca o poanta tare pe care nu o pot pune aici, patania cuiva, mi-a descretit fruntea incruntata azi. Ca vorba aia, necaz, necaz, dar o bere …
Multam.