• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

6 vinuri liniștite și 3 Crément-uri alsaciene

Mar 15, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 0


Tradiționala degustare organizată de Paharnicul Răzvan și-a schimbat ieri locația: n-am mai fost la tapaserie, ci chiar la magazinul Good Point (ei, după ora închiderii!), cu scopul de a studia vinurile (mai mult sau mai puțin liniștite) ale unui producător alsacian, Les Faîtières (Orschwiller-Kintzheim). O singură precizare mai fac în introducere: la 6 g/l de zahăr, producătorul își prezintă vinul drept sec. Nu știu care o fi aciditatea, dar zău că nu mi-aș fi dat seama dacă nu scria pe etichetă. Iar Răzvan îmi mărturisea că producătorul i-a și spus că, dacă le-ar face mai seci de-atât, ar fi prea din cale-afară. După ce-am degustat aseară, cred că are perfectă dreptate.

Mai întâi vinurile liniștite…

Les Faîtières Pinot Blanc (AOC)
Pinot Blanc 100%, 2009, alb, sec (6 g/l), 12%

O recomandare destul de ciudată face producătorul pentru vinurile albe: sticla să fie deschisă cu 1/4 de oră înainte. Și, într-adevăr, buchetul (mere verzi, citrice, piersici, ceva flori) s-a întărit după câteva minute. Gustul pare un pic subțire, dar e proaspăt și rotund. Adăugați un postgust interminabil, în care apare și un pic de caramel, și veți avea în față imaginea unui excelent vin ușor, de vară, răcoritor și reconfortant. Ținând cont că, dacă va fi importat, va costa în jur de 23 de lei, vă invit să vi-l notați de pe-acuma.

Les Faîtières Riesling (AOC)
Riesling 100%, 2009, alb, sec (6 g/l), 12%

Un tare frumos Riesling de Rhin, elegant, mineral, cu ceva citrice și fructe albe. O aciditate impetuoasă, dar bine temperată de corp și zahăr. Explodează, pur și simplu, în gură și te îndrăgostești repede de el (Răzvan l-a și proclamat vinul serii!). Un postgust ceva mai scurt decât precedentul, dar alte reproșuri nu prea i s-ar putea face. Iar viitorul preț ar fi de 25 de lei, așa că…

Les Faîtières Pinot Gris (AOC)
Pinot Gris 100%, 2009, alb, demisec (12 g/l), 13%

Pe ăsta, recunosc, l-am declarat eu vinul serii, poate și pentru că îmi era tare dor de un Pinot Gris nebun și șturlubatic, așa cum numai soiul ăsta poate să fie. Miroase (discret și elegant, nu „bombă”) a toate cele, are gust de toate cele, adăugați și o plăcută onctuozitate, bașca eleganță și rotunjime (nici măcar zahărul nu deranjează) și obțineți un vin perfect pentru preparatele asiatice sau pentru băut cu prietenii. A, și postgustul e nițel mai lung decât al Riesling-ului, dar aproape nici nu mai contează. Prețul? Ar fi vreo 29 de lei.

Les Faîtières Gewurztraminer (AOC)
Gewurtztraminer 100%, 2009, alb, demisec (16 g/l), 13%

Oricât nu mi-ar place vinurile „parfum”, trebuie să recunosc că alsacianul din paharul de-aseară este o reușită. Da, miroase zdravăn a litchi, dar și un pic a trandafiri, are și note minerale, și puțin condiment. Gustul, chit că e rotund, lasă un pic zahărul să iasă în evidență, dar are și un pic de amăreală plăcută, care contrabalansează bine. Mai vine în final și un postgust lung și la fel de aromat, cât să completeze imaginea unui vin care-i poate cuceri și pe cei care, după cum spuneam, nu prea iubesc vinurile parfumate. 35 de lei.

Les Faîtières Pinot Noir (AOC)
Pinot Noir 100%, 2009, roșu, sec, 13%

Parcă-i mai curând un rozé închis și puternic decât un roșu, mai ales dacă ne luăm după culoare. Primul nas vine năvalnic cu cireșe negre, după care se mai domolește și apar restul aromelor. În gură e destul de subțire (dar nu neplăcut), genul de băut cu cana. Dacă o Băbească Neagră ar fi așa, atunci ar fi minunată; fiind vorba, totuși, de vinul-rege al Burgundiei, parcă-i cam puțin. Nu că n-ar merita 29 de lei, dar…

Les Faîtières Gewurztraminer Cuvée Exceptionelle (AOC)
Gewurtztraminer 100%, 2009, alb, dulce (56 g/l), 13%

Vinul ăsta a fost, de fapt, ultimul din degustare (ați văzut cât zahăr are?), dar am să-l trec totuși aici, pentru a încheia capitolul vinurilor liniștite. Un nas minunat, care aduce în plus față de frățiorul mai „sărăcuț” ceva busuioc și pelin, plus notele minerale mult-așteptate (a, și litchi-ul apare mai discret, spre final). În gură, senzația e că i-ar mai trebui ceva aciditate, însă per total a fost unul dintre cele mai bune vinuri dulci și aromate pe care le-am gustat în ultima vreme, mult peste altele mai vechi și cu mai multe pretenții. A, și să nu uit, un post-gust absolut memorabil. Dacă va fi importat, să știți că merită 59 de lei, chiar dacă-i așa tânăr.

… după aceea vin Crément-urile

Crement-ul, stimați cititori, nu e altceva decât o șampanie făcută în Alsacia. S-ar putea să fie ceva diferențe tehnologice, dar nu esențiale. Iar Crémant d’Alsace are denumire de origine controlată, se face în toată podgoria alsaciană și este al doilea spumant vândut în Franța după, evident, champagne.

Les Faîtières Crémant 2007 (AOC)
Spumant alb, 2007, 12%

A sosit primul în pahare și avea să se dovedească cel mai bun. O perlare destul de abundentă, nu foarte fină, o aciditate plăcută și cam atât. Nu-i un spumant rău, dar cam plat și nu prea spune nimic, în niciun caz cât să justifice un preț de 38 de lei

Crémant demisec (AOC)
Spumant alb, demisec, f.a., 12%

Un pic mai ieftin decât precedentul (36 de lei), dar sensibil mai slab, un pic amar, chiar (și nu vorbesc aici de o amărală plăcută). Râdeam de el că, dacă va fi servit la tort, oricum n-o să-și dea prea multă lume seama, dar parcă nici chiar așa.

Crémant rosé (AOC)
Spumant rozé, f.a., 12%

O culoare frumoasă, o perlare destul de consistentă, dar complimentele se opresc aici. Miros amar, gust acru, ce mai, a fost dezamăgirea serii. Și a fost, probabil, același Pinot Noir dinainte, șampanizat, numai că în forma liniștită a plăcut mai mult. Noroc că, după cum vă spuneam, a urmat în pahare Gewurztraminer-ul Cuvée Exceptionelle, care a încheiat degustarea într-un mod infinit mai plăcut.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

7 vinuri românești și 5 străine. Numitor comun: Cramele Halewood Vinuri de PurcariPatru vinuri de Purcari au descălecat la Bolțile Domnești De cinci ori Bordeaux. Vinuri de Bordeaux 6 vinuri italiene in avanpremiera

  • Alsacia, Crement, degustari, Franta, Gewurtztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Razvan Avram, Riesling de Rhin, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved