• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Patru vinuri de Purcari au descălecat la Bolțile Domnești

Sep 04, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 0


Vinuri de Purcari

De la stânga la dreapta, Chardonnay, Rose, Pinot Noir și Rară Neagră de Purcari

 

În seria întâlnirilor organizate de Cavalerii Vinului din Legatul Iași, duminică a avut loc la Restaurantul Bolțile Domnești o degustare ce a cuprins patru vinuri de Purcari (Republica Moldova). Introducerea a fost făcută, firește, de domnul Mihai Anghel (Judex de Vino), în timp ce prezentarea vinurilor a fost făcută de domnul Sebastian Grosu, din partea producătorului.

Și, pentru a preîntâmpina eventualele întrebări, o ultimă precizare, înainte de a trece la notele de degustare: este vorba despre gama premium (există și un superpremium), iar acest vinuri se pot găsi în super- și hyper-market, la prețuri în jur de 30 de lei.

Mihai Anghel

Mihai Anghel

 

Chardonnay de Purcari, 2010

Culoare galben-aurie, o aromă de flori și fructe albe, vagi fructe exotice și inflexiuni specifice baricului (vanilie). Gustativ este destul de corpolent și de plin, oarecum diferit de majoritatea variantelor „light” de lume nouă. Un postgust mediu, dar bun, completează bine un vin căruia nu i-am găsit decât un singur defect major: fiind servit cam cald, alcoolul ieșea un pic din corp. Dar presupun că la o temperatură corectă n-ar fi nicio problemă.

Rose de Purcari, 2011

Nu știu exact din ce soiuri e făcut acest roze, pentru că dacă în prezentare a fost menționat raportul 85% Cabernet Sauvignon, 15% Rară Neagră, pe contraetichetă era prezent și Merlot-ul (dar lipseau procentele). În fine, un aspect care n-are prea mare importanță, să vă spun mai bine că rozul bate ușor spre somon, iar la nivel olfactiv se produce o adevărată explozie. Fructe roșii, ceva fructe albe (caise, piersici) și încă altele care se mai simt timid, într-o simfonie interpretată absolut „fortissimo”. Gustul, bine sprijinit de o aciditate zdravănă, este ceva mai temperat, se simte sobrietatea Cabernetului. Prospețimea îi este accentuată și de un rest de bioxid de carbon, iar postgustul, tot mediu, este de genul „ducă-s-ar pe gât”. Aceeași problemă însă ca la Chardonnay: temperatura. Aș vrea să mă mai întâlnesc cu el, când e bine răcit…

Sebastian Grosu

Sebastian Grosu

 

Pinot Noir de Purcari, 2010

O frumoasă culoare rubinie, parcă puțin prea translucidă (dar decât Pinot Noir ca pana corbului…). Olfactiv predomină fructele roșii, dar există și note florale (violete), și câteva condimente, oferite de baric. Și o particularitate interesantă, că tot veni vorba de baric (fără doar și poate, rumenit): o discretă undă de fum, plăcută și bine integrată, prezentă atât în miros, cât și în gust. Corpul, parcă în ciuda culorii, nu e subțire, ci exact așa cum îi stă bine unui Pinot: deloc greoi și chiar pisicos. Taninii sunt delicați și stau în banca lor, iar postgustul este suficient de persistent și bun încât să cheme repede următoarea gură.

Rară Neagră de Purcari, 2010

Rară neagră, adică Băbească (sau Crăcană, cum doriți). Spre nedumerirea mea inițială, vinul a fost poziționat ultimul în ordinea degustării (cum adică, Băbească după Pinot…). Gustându-l, am înțeles (și am fost și un pic dezamăgit): e vinificat „strong”, mult lemn (stejar franțuzesc), ceea ce-l face prea sobru și greu, cel puțin față de imaginea pe care o am eu despre Băbească. Dar să fim bine înțeleși: exagerările nu-s chiar așa de mari precum la ultima versiune de la Nicorești, vinul de la Purcari încă mai seamănă a Băbească, dar voioșia specifică soiului e cam estompată.

Trecând însă peste aceste (până la urmă subiective) considerații, să notăm o culoare rubinie, specifică, un nas vioi, plin de vișine și alte fructe roșii, plus inevitabilele note date de lemn. Gustul, după cum spuneam, cam plin, este îngreunat și de niște tanini prea zdraveni pentru acest soi. Care, pe deasupra, domolesc și dorința de a mai lua o gură.

Per total, un vin altminteri bun, ce își va găsi, probabil, destui fani printre amatorii de vinuri moderne, cu mult lemn. Nu că aș avea neapărat ceva împotrivă, sunt cazuri în care acest stil de vinificație este chiar nimerit, dar chiar nu cred că vreo Băbească (Rară Neagră, Crăcană…) ar avea nevoie de așa ceva. Sunt destule Caberneturi pe lumea asta…

S-ar putea să vă intereseze și:

degustare, Vinuri, Budureasca, ExpoCinci vinuri de la Budureasca și peripețiile lor în Dealul Copoului 6 vinuri liniștite și 3 Crément-uri alsaciene 7 vinuri românești și 5 străine. Numitor comun: Cramele Halewood Vinuri M1 Crama AtelierE clar: Băbeasca nu mai e (doar) de Nicorești!

  • Babeasca Neagra, Chardonnay, degustari, Mihai Anghel, Pinot Noir, Purcari, Rosé, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved