Feb 18, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 5
Aseara a avut loc, la Good Point, o degustare de vinuri produse de Vinarte, care au beneficiat de prezentarea somelierului Laurentiu Achim, ajutat in anumite momente de presedintele companiei, Sergio Faleschini, sosit si el la Iasi, impreuna cu Costel Cainamisir, directorul de vanzari al firmei. Nu va mai spun decat ca la acest eveniment au participat aproximativ 60 de invitati, ii multumesc lui Razvan Avram ca m-a chemat si dau drumul la prezentarea vinurilor, ca stiu ca asta va intereseaza, de fapt!
Castel Starmina Riesling 2009
Riesling Italian (100%), sec, 13,0% alcool.
Mai gustasem din gama asta doar Sauvignonul Blanc (ce parere am avut puteti vedea aici). Si tin sa spun de la bun inceput ca Rieslingul asta imi este si mai simpatic. Un nas frumos, cu citrice, flori si ceva fructe tropicale. Poate un pic subtire, dar e proaspat si racoritor, cu un postgust destul de lung si foarte placut. Cum cred ca pretul lui e acelasi cu al fratelui Sauvignon (in jur de 16 lei la hypermarket), se cheama ca vorbim despre un best buy, pe care vi-l recomand din toata inima.
Castel Starmina Tamaioasa Romaneasca 2009
Tamaioasa Romaneasca (100 %), demisec (ca demiseaca n-as putea spune!), 12,5% alcool, 10 g. zahar/l.
Un vin medaliat cu aur la concursul „Strugurele de Aur” din 2010 (91 puncte). Zaharul este exact atat cat trebuie ca sa contrabalanseze aciditatea vijelioasa. Proaspat, (foarte) aromat, rotund si vioi, a cucerit imediat si fara rezerve majoritatea publicului feminin prezent la degustare. Curata „bomba de fruct”, are la el arome de la toate fructele globului si florile Edenului. Singurul miros (si gust) care-i lipseste e cel de Tamaioasa. Sau o fi pe undeva pitit strasnic.
Castel Starmina Roze 2009
Cupaj: Pinot Noir (40%) – Merlot (30%) – Feteasca Neagra (20%) – Cabernet Sauvignon (10%), 12,5% alcool, 5 g. zahar/l (adica demisec)
Proaspat, vioi, cu o aciditate poate un pic cam mare (dar asta pare sa fie moda la roze-uri). Fara sa fie un vin memorabil, e placut si destul de prietenos. Si o precizare necesara: atat eu, cat si dl. inginer Viorel Ralea (desigur insa ca si alti participanti), am gasit in pahare un vin „defect” (nu prea tare, sesizabil, insa). Am facut ulterior o reverificare, iar comentariile de mai sus sunt bazate pe aceasta a doua degustare. Se pare ca o singura sticla a fost in aceasta situatie.
Castel Starmina Negru de Dragaşani 2009
Cupaj: Negru de Dragasani (95%) – Novac (5%), sec, 13,0% alcool, baricat 6 luni.
N-as fi chiar de parerea lui Laurentiu Achim ca, alaturi de Feteasca Neagra, Negrul de Dragasani e vinul rosu care ne poate scoate in lume. Dar am gasit in pahar un vin care merita toata atentia, cu un nas frumos, predominant de visine (dar si cu ceva lemn), un gust proaspat, plin si frumos balansat, cu tanini fini, care stau cuminti in banca lor, si un postgust mediu si bun. Mai ales daca n-ati mai gustat niciodata acest soi autohton, merita sa incepeti cu sticla asta.
Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon 2008
Cabernet Sauvignon (100%), sec, 13,0% alcool, baricat 6-9 luni.
Cu mare placere m-am reintalnit cu acest vechi prieten. Un minunat Cabernet de Samburesti, parca nu la fel de majestuos cum il tineam minte (dar vine ea promotia 2009!), insa cam asta e singurul repros pe care as putea sa il fac. Fara sa fie foarte complex (daca faceti mofturi, aveti la dispozitie versiunea „Soare”), are la el tot ce-i trebuie si nu-i deloc intamplator ca e cel mai vandut vin al celor de la Vinarte (am aflat si eu aseara). Asa ca de ce sa-l mai laud si eu aici?
Prince Mircea Merlot 2008
Cupaj: Merlot (90%), Cabernet Sauvignon (10%), sec, 13,0% alcool, baricat 15-18 luni.
Incontestabil, vedeta serii. Un nas frumos de visine si condimente, un gust plin in care mai apar prunele si un strop de cacao, plus un postgust extrem de placut. Nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa stea mereu in umbra mai celebrului si multimedaliatului frate, Prince Matei. Si, ca sa inchei asa cum am inceput, la pretul sau (undeva in jur de 40 de lei) este si el, cu siguranta, un best buy, pe care vi-l recomand din suflet.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Pacat ca nu am putut veni. Vinuri bune (multe le stiu), atmosfera sunt convins ca a fost ca de fiecare data, dar , din ce vad aici, cel mai mult imi place ultima fotografie. Parerea mea!
Adica vinul rosu, sa deduc 😀
Castel bolovanu: BUN 😀
Daaaaa!! Bolovanu’