Nu, nu reclama obsesiva m-a determinat sa cumpar sticla asta, ci faptul ca versiunea din 2009 a Cabernetului Sauvignon facut de Viti-Pomicola Samburesti a primit medalie de argint (in cadrul sectiunii vinuri rosii HoReCa) la recent incheiata editie a Premiilor de Excelenta Vinul.ro. Drept pentru care, vazand pe raftul unui hypermarket fratele mai mare (2007), n-am ezitat catusi de putin sa-l poftesc acasa, mai ales ca aveam in program o varza cu carne, cu care mi-am zis ca n-ar fi rau sa-i fac cunostinta.
Din pacate, n-am prea multe de spus despre Cabernetul pe care l-am avut in pahar. Nasul corect (nu te da pe spate, dar in nici un caz nu te alunga), in gura se simt toate fructele necesare (poate taninii un pic cam agresivi pentru un vin de 3 ani, poate nitica astringenta in plus, da-n fine, nu-i nimic strigator la cer), iar postgustul, cam scurt, place si atat. Un vin corect, cuminte, nitelus subtire, cam pe-aici.
Desigur, insa, puteti zice ca-i vorba de un vin de doar 23 de lei la raft, ce pretentii puteam sa am? Pai as cam fi vrut sa gasesc tipicitatea zonei. Fiindca, daca ma-ntrebati pe mine, asta-i principala problema a Cabernetului asta, nu prea e de Samburesti. Nu-i “pumn de fier in manusa de catifea”, cum zicea Radu Anton Roman (ii lipsesc si fierul, si catifeaua), nu-i majestuos, solemn si oricum o mai fi fost el caracterizat in cartile de oenologie. E doar un vin curatel, care ar putea fi de absolut oriunde din tara ori chiar lumea asta. Merita cumparat daca-l gasiti (si daca nu dati peste altceva care sa va atraga mai mult), dar n-as crede sa bateti vreodata cale lunga pentru el.
Altminteri, l-am maritat cu pomenita varza cu carne si fireste ca n-au fost probleme. O sa se impace bine cu sarmalele si cu fripturile de porc (mai ales daca-s mai grasute, sa-si arate si astringenta suplimentara rostul). Dar recomandarile de pe contraeticheta referitoare la vanat le puteti neglija, nu-i cazul.
Asa ca, pe post de concluzie, nu pot sa mai zic altceva decat ca astept sa gust medaliatul din 2009, sa vad daca redescopar Samburestiul. Sau sa vad cum mai e Castel Bolovanu (de la Vinarte), ca nu l-am mai gustat de vreo 5 ani. Mai ales ca (nu stiu daca nu cumva din cauza mentionatei campanii publicitare) au scris, in fine, pe eticheta, Cabernet Sauvignon de Samburesti. Cam tarziu, dar…
Pentru descriere, dom’le daca nu eram, vorba aia, oameni mari faceam declaratii. Iaca pentru ageamii ca mine in ale vinului, asta e un articol pe care il plac (ca sa nu zic iubesc, sare sotul din somn).
Retinut si marcat, trebuie sa il incerc, eu is gigi contra, daca imi place (de vanat vorbim cu vecinul) ce ma fac?
Chestiune: am luat un vin (sa ma tai daca mai stiu anul) de Dealu Mare. Urlati (fireste, rosu, cica sec). Groaznic. Taios ca o secure, fara pic de mila cu bautorul. L-am trimis in Italia, aia s-au dat pe spate dupa el si mai vor. Concluzia? In afara de nici o carie eu nu mai inteleg nimic, ca aia au pe alocuri niste vinuri extraordinare.
Am divagat, voiam sa zic ca sarumana de articol si sanatate 🙂
@george: ei, nici chiar asa, sa-mi para rau dupa bani, repet, vinul nu-i rau, daca ar fi costat vreo 17 lei (dar, de, reclama costa) si era dintr-o alta podgorie… Dar cand tu, producator, ai campania pe care o ai, si mai si scrii pe contraeticheta “in Romania, Cabernet-ul Sauvignon a fost dintotdeauna sinonim cu Samburesti”, apoi ma astept si eu ca vinul din sticla sa fie la fel de sus pe cat de ridicata e coada, sau macar sa fie reprezentativ pentru podgorie. Din pacate, nu e.
@aphextwinz: fireste ca vinul cel mai bun e ala care-ti place tie, nu neaparat cel pe care ti-l recomanda unul sau altul. Iar despre vinul din Urlati, anul ca anul, dar macar spune si tu soiul si producatorul, sa vedem si noi daca-s nebuni macaronarii sau nu 😀
Iaca producatorul nu il mai stiu, sticlele s-au dus si eu in magazine la final de saptamana nu calc, nu am nervi de asa aglomeratie. Dar soiul il stiu, era Merlot. E bine ca imi spui ca vezi, nici pe o eticheta nu stiu sa ma uit cum trebuie 🙂
Am incercat si pe cel din 2007 azi. Cu siguranta cel din 2009 e mult mai bogat in arome si mai interesant de baut. 2007 mi se pare slabut, nu are nimic care sa te uimeasca. Concluzia (mea) e ca cel din 2009 isi merita banii, chiar daca e ceva mai scump si mai greu de gasit. Acum, fiecare cu gusturile lui.
Am inteles ca recent la Jidveia fost concursul in Blind pt toate vinurile din Romania .
Degustatori oficiali/profesionali au atribuit lui Cabernet Sauvignon de Samburesti ,cel de 2009 singura medalie de AUR !!! Specialisti pe test in orb …nu anuntul corporatist.
Asa ca promisiunea “in Romania, Cabernet-ul Sauvignon a fost dintotdeauna sinonim cu Samburesti” incepe sa da rod !!! :))
Dupa cum spuneam si-n text, vreau sa gust versiunea 2009 a Cabernetului dumneavoastra. E si in interesul meu de consumator ca promisiunea “sa dea rod” si sper sincer sa se intample asa. Sunt cat se poate de pregatit sufleteste sa laud desantat sticla cu pricina, dar numai daca gasesc in ea aceeasi calitate pe care au descoperit-o degustatorii de la cele doua concursuri. Altminteri, stiu prea bine ca treaba cu “sinonimia” e simplu slogan publicitar, fara nicio legatura cu istoria, viticultura si oenologia romaneasca 🙂
Cu aceleasi salutari cordiale
Sinonim din Grec Συνωνυμια ,diferit cuvant pentru acelasi sens/Noima : Are relatia cu istoria,viticultura si eonologia Romaneasca si asta l-am demonstrat la sectia “Istoria” al site-ului http://www.samburesti.com
-Vizitati-l veti fi surpris cu cate date istorice am potut gasi.
In alt ordine de idei ,ati degustat “Chateau Valvis” Cabernet Sauvignon de Samburesti din 2002 ? asta este o referinta absoluta !!! Pentru el si pentru cel din 2009 va rog comunicati cu noi,la mailul pe care vedeti si cu mare placere va trimitem monstrele de degustare. Asa pt ca si noi suntem consumatori exigenti AVANT TOUT !
Pai sa le luam pe rand. Stricto sensu, aveti dreptate, numai ca lato sensu, in context (si mai explicit in clipul TV), sugerati ca singurul sinonim e Samburesti. Apoi dintotdeauna? Trec repede peste faptul ca replantarile cu soiuri frantuzesti (si cu hibrizi, din pacate, dar asta-i alta poveste) au fost cauzate de filoxera, nu de sugestia cuiva (cum scrie pe site-ul dumneavoastra, de tragi concluzia ca soiurile romanesti sunt ciumate, nu altceva!), dar sectiunea Istorie porneste de la GAS Samburesti, adica din ’49, ceea ce nu prea corespunde ideii mele despre “dintotdeauna” :-). Iar, ca sa ajung si la “in Romania”, daca dumneavoastra credeti ca stiau mai mult de 10% dintre romani despre vinurile de Samburesti inaintea campaniei publicitare… Dar de Cabernetul din alte podgorii, da, in concluzie era alta Συνωνυμια.
Dar astea-s detalii, pana la urma, eu, unul, va tin pumnii sa va atingeti toate scopurile urmarite prin actuala campanie, iar promisiunea sa dea rod!
Si nu, n-am degustat inca Chateau Valvis, dar l-am pus pe lista, cu ocazia asta, la prioritati! 🙂
S-aveti si dumneavoastra o zi buna, domnule VALVIS ! (?)
am vazut acum raspunsul dvs si permiteti-m sa precisez:
-Sectiunea “Istoria” lui Samburesti incepe cu 1521 cand acest sat fecea partea domeniilor familiei Rudeanu. In niciun caz cu ani ’49 !
– Marea majoritatea personelor de 50 de ani si mai sus cunosc virtutiile lui Cabernet Sauvignon din Samburesti INDEPENDENT de publicitatea tv pe care am lansat.In orice caz TOTALITATEA de chelneri pot marturusi acest fapt.
-Cand am un email de dvs veti putea degusta si cel de 2009 si veti da cuvantului Συνωνυμια (sinonimia) o alta dimensiunea mai ampla si mai culinara 🙂
va raspund si eu, pe rand:
– vina mea (fie si partial). Subsectiunea Istorie, din cadrul sectiunii Compania, incepe din 1949. Si cand gasesti istorie intr-un loc, n-o mai cauti in alta parte… Altminteri, ma bucur sa spun spun ca tare putini producatori ofera asa de multa informatie istorica, asa ca meritati toate felicitarile! Pacat numai ca in clipul TV romanii din Samburesti sunt prezentati ca niste hotentoti ignari, absolut nestiutori in ale vinului pana sa vina luminatul francez, dar presupun ca n-au apucat creativii din agentie sa se documenteze…
– aici imi permit, in continuare, sa nu cred (asta e, mai am 6 ani pana la 50 🙂 ). Poate pentru ca sunt convins ca Romania nu e Bucuresti (desi nici pentru Capitala n-as baga mana in foc), poate pentru ca ma sperie generalizarile (chiar TOTALITATEA?)….
Si ca veni vorba de sinonimie si discutiile adiacente. Nu mai tineam minte exact formularea din spotul TV, asa ca l-am cautat, l-am reascultat, si nu pot decat, inca o data, sa nu fiu de acord cu formularea “singurul Cabernet veritabil din aceste locuri” (adica din Romania). Dar daca podgorenii din Recas, Mehedinti, Dragasani, Sarica-Niculitel, Murfatlar, Dealul Mare nu protesteaza, de ce as face-o eu 🙂 (si in scurta lista n-am trecut decat podgoriile pe care tratatele oenologice le recomanda pentru rezultatele obtinute cu acest soi; fac abstractie de faptul ca, de pilda, am gustat acum vreo doua luni la Panciu un Cabernet tare promitator, si cred ca nu-i singurul exemplu).
Drept pentru care nu pot sa concluzionez decat ca reclama e tare buna, dar numai fiindca, iaca, provoaca discutii. Ca nu prea are legatura cu realitatea, dupa cum spuneam, altii sunt cei care ar trebui sa protesteze. Singura mea problema e ca daca bea cineva o sticla din 2007 si vede si reclama, s-ar putea sa-si faca o parere cam proasta, atat despre vinurile romanesti in general, cat si despre Cabernetul Sauvignon de Samburesti in special (“pai daca asta-i singurul veritabil din aceste locuri…”). Drept pentru care, in calitatea mea auto-asumata de avocat al vinurilor autohtone ma simt frustrat, iar in cea de consumator cam dezamagit.
Asta e, sper ca dupa ce le gust pe celelalte sa-mi treaca 🙂
Ei bun, macar acuma stim. banuiam eu ca nu-i mare branza, judecand dupa celelalte vinuri ale lor. Pacat ca te-a costat ceva.
Pentru descriere, dom’le daca nu eram, vorba aia, oameni mari faceam declaratii. Iaca pentru ageamii ca mine in ale vinului, asta e un articol pe care il plac (ca sa nu zic iubesc, sare sotul din somn).
Retinut si marcat, trebuie sa il incerc, eu is gigi contra, daca imi place (de vanat vorbim cu vecinul) ce ma fac?
Chestiune: am luat un vin (sa ma tai daca mai stiu anul) de Dealu Mare. Urlati (fireste, rosu, cica sec). Groaznic. Taios ca o secure, fara pic de mila cu bautorul. L-am trimis in Italia, aia s-au dat pe spate dupa el si mai vor. Concluzia? In afara de nici o carie eu nu mai inteleg nimic, ca aia au pe alocuri niste vinuri extraordinare.
Am divagat, voiam sa zic ca sarumana de articol si sanatate 🙂
@george: ei, nici chiar asa, sa-mi para rau dupa bani, repet, vinul nu-i rau, daca ar fi costat vreo 17 lei (dar, de, reclama costa) si era dintr-o alta podgorie… Dar cand tu, producator, ai campania pe care o ai, si mai si scrii pe contraeticheta “in Romania, Cabernet-ul Sauvignon a fost dintotdeauna sinonim cu Samburesti”, apoi ma astept si eu ca vinul din sticla sa fie la fel de sus pe cat de ridicata e coada, sau macar sa fie reprezentativ pentru podgorie. Din pacate, nu e.
@aphextwinz: fireste ca vinul cel mai bun e ala care-ti place tie, nu neaparat cel pe care ti-l recomanda unul sau altul. Iar despre vinul din Urlati, anul ca anul, dar macar spune si tu soiul si producatorul, sa vedem si noi daca-s nebuni macaronarii sau nu 😀
Iaca producatorul nu il mai stiu, sticlele s-au dus si eu in magazine la final de saptamana nu calc, nu am nervi de asa aglomeratie. Dar soiul il stiu, era Merlot. E bine ca imi spui ca vezi, nici pe o eticheta nu stiu sa ma uit cum trebuie 🙂
Am incercat si pe cel din 2007 azi. Cu siguranta cel din 2009 e mult mai bogat in arome si mai interesant de baut. 2007 mi se pare slabut, nu are nimic care sa te uimeasca. Concluzia (mea) e ca cel din 2009 isi merita banii, chiar daca e ceva mai scump si mai greu de gasit. Acum, fiecare cu gusturile lui.
@Bogdan: Dupa cum spuneam si-n text, pe cel din 2009 nu l-am gustat. Inca. Iar daca e mai greu de gasit, e numai si numai problema lui 🙂
Am inteles ca recent la Jidveia fost concursul in Blind pt toate vinurile din Romania .
Degustatori oficiali/profesionali au atribuit lui Cabernet Sauvignon de Samburesti ,cel de 2009 singura medalie de AUR !!! Specialisti pe test in orb …nu anuntul corporatist.
Asa ca promisiunea “in Romania, Cabernet-ul Sauvignon a fost dintotdeauna sinonim cu Samburesti” incepe sa da rod !!! :))
Salutariile mele cordiale.
Dupa cum spuneam si-n text, vreau sa gust versiunea 2009 a Cabernetului dumneavoastra. E si in interesul meu de consumator ca promisiunea “sa dea rod” si sper sincer sa se intample asa. Sunt cat se poate de pregatit sufleteste sa laud desantat sticla cu pricina, dar numai daca gasesc in ea aceeasi calitate pe care au descoperit-o degustatorii de la cele doua concursuri. Altminteri, stiu prea bine ca treaba cu “sinonimia” e simplu slogan publicitar, fara nicio legatura cu istoria, viticultura si oenologia romaneasca 🙂
Cu aceleasi salutari cordiale
Sinonim din Grec Συνωνυμια ,diferit cuvant pentru acelasi sens/Noima : Are relatia cu istoria,viticultura si eonologia Romaneasca si asta l-am demonstrat la sectia “Istoria” al site-ului http://www.samburesti.com
-Vizitati-l veti fi surpris cu cate date istorice am potut gasi.
In alt ordine de idei ,ati degustat “Chateau Valvis” Cabernet Sauvignon de Samburesti din 2002 ? asta este o referinta absoluta !!! Pentru el si pentru cel din 2009 va rog comunicati cu noi,la mailul pe care vedeti si cu mare placere va trimitem monstrele de degustare. Asa pt ca si noi suntem consumatori exigenti AVANT TOUT !
Sa aveti o zi buna COSTACHEL !
Pai sa le luam pe rand. Stricto sensu, aveti dreptate, numai ca lato sensu, in context (si mai explicit in clipul TV), sugerati ca singurul sinonim e Samburesti. Apoi dintotdeauna? Trec repede peste faptul ca replantarile cu soiuri frantuzesti (si cu hibrizi, din pacate, dar asta-i alta poveste) au fost cauzate de filoxera, nu de sugestia cuiva (cum scrie pe site-ul dumneavoastra, de tragi concluzia ca soiurile romanesti sunt ciumate, nu altceva!), dar sectiunea Istorie porneste de la GAS Samburesti, adica din ’49, ceea ce nu prea corespunde ideii mele despre “dintotdeauna” :-). Iar, ca sa ajung si la “in Romania”, daca dumneavoastra credeti ca stiau mai mult de 10% dintre romani despre vinurile de Samburesti inaintea campaniei publicitare… Dar de Cabernetul din alte podgorii, da, in concluzie era alta Συνωνυμια.
Dar astea-s detalii, pana la urma, eu, unul, va tin pumnii sa va atingeti toate scopurile urmarite prin actuala campanie, iar promisiunea sa dea rod!
Si nu, n-am degustat inca Chateau Valvis, dar l-am pus pe lista, cu ocazia asta, la prioritati! 🙂
S-aveti si dumneavoastra o zi buna, domnule VALVIS ! (?)
Cher Monsieur Costachel,
am vazut acum raspunsul dvs si permiteti-m sa precisez:
-Sectiunea “Istoria” lui Samburesti incepe cu 1521 cand acest sat fecea partea domeniilor familiei Rudeanu. In niciun caz cu ani ’49 !
– Marea majoritatea personelor de 50 de ani si mai sus cunosc virtutiile lui Cabernet Sauvignon din Samburesti INDEPENDENT de publicitatea tv pe care am lansat.In orice caz TOTALITATEA de chelneri pot marturusi acest fapt.
-Cand am un email de dvs veti putea degusta si cel de 2009 si veti da cuvantului Συνωνυμια (sinonimia) o alta dimensiunea mai ampla si mai culinara 🙂
Salutariile cele mai bune Stimate COSTACHEL !
Cher Monsieur Valvis,
va raspund si eu, pe rand:
– vina mea (fie si partial). Subsectiunea Istorie, din cadrul sectiunii Compania, incepe din 1949. Si cand gasesti istorie intr-un loc, n-o mai cauti in alta parte… Altminteri, ma bucur sa spun spun ca tare putini producatori ofera asa de multa informatie istorica, asa ca meritati toate felicitarile! Pacat numai ca in clipul TV romanii din Samburesti sunt prezentati ca niste hotentoti ignari, absolut nestiutori in ale vinului pana sa vina luminatul francez, dar presupun ca n-au apucat creativii din agentie sa se documenteze…
– aici imi permit, in continuare, sa nu cred (asta e, mai am 6 ani pana la 50 🙂 ). Poate pentru ca sunt convins ca Romania nu e Bucuresti (desi nici pentru Capitala n-as baga mana in foc), poate pentru ca ma sperie generalizarile (chiar TOTALITATEA?)….
Si ca veni vorba de sinonimie si discutiile adiacente. Nu mai tineam minte exact formularea din spotul TV, asa ca l-am cautat, l-am reascultat, si nu pot decat, inca o data, sa nu fiu de acord cu formularea “singurul Cabernet veritabil din aceste locuri” (adica din Romania). Dar daca podgorenii din Recas, Mehedinti, Dragasani, Sarica-Niculitel, Murfatlar, Dealul Mare nu protesteaza, de ce as face-o eu 🙂 (si in scurta lista n-am trecut decat podgoriile pe care tratatele oenologice le recomanda pentru rezultatele obtinute cu acest soi; fac abstractie de faptul ca, de pilda, am gustat acum vreo doua luni la Panciu un Cabernet tare promitator, si cred ca nu-i singurul exemplu).
Drept pentru care nu pot sa concluzionez decat ca reclama e tare buna, dar numai fiindca, iaca, provoaca discutii. Ca nu prea are legatura cu realitatea, dupa cum spuneam, altii sunt cei care ar trebui sa protesteze. Singura mea problema e ca daca bea cineva o sticla din 2007 si vede si reclama, s-ar putea sa-si faca o parere cam proasta, atat despre vinurile romanesti in general, cat si despre Cabernetul Sauvignon de Samburesti in special (“pai daca asta-i singurul veritabil din aceste locuri…”). Drept pentru care, in calitatea mea auto-asumata de avocat al vinurilor autohtone ma simt frustrat, iar in cea de consumator cam dezamagit.
Asta e, sper ca dupa ce le gust pe celelalte sa-mi treaca 🙂
Cu cele mai bune ganduri…