Acuma poate-o să ziceți că, în vasta legiune a prăjiturilor cu mere care există pe lumea asta, nu mai era musai nevoie de încă una. Desigur, la prima vedere s-ar putea să fie corectă ideea. Numai că, vedeți dumneavoastră, la această șarlotă cu mere vobim de mere necoapte (adicătelea crocante), ceea ce, zic eu, dă un farmec și o prospețime aparte desertului despre care tocmai am început să vorbim. Așa că eu zic să-l încercați măcar o dată (că-s ferm convins că după aia cererile vor veni)
Așa că pregătiți
2 mere Golden (n-am avut Ionatane) 125 g de unt, 125 g zahăr pudră, 100 g feculă de cartofi (sau amidon alimentar de porumb), 100 g gem de caise, 50 g făină, 3 ouă, 1 lămâie, 1 plic de zahăr vanilat, 8 amaretti, 1 mână de fistic, curățat, sare,
plus niște unt și făină, pentru tapetat forma.
Puneți untul într-un castron, cu 50 g de zahăr, și frecați-l spumă. Incorporați în compoziție 1 gălbenuș și zahărul vanilat.
În alt castron, puneți două ouă întregi și restul de zahăr și 1 vârf de cuțit de sare. Bateți năprasnic, cu telul sau cu mixerul, până obțineți o compoziție spumoasă.
Adăugați în ploaie făina și fecula/amidonul, amestecând neîncetat, apoi prima compoziție, de unt, continuând amestecarea.
Vărsați totul într-o formă de șarlotă unsă cu unt și tapetată cu făină. Nivelați, băgați forma în cuptorul încins dinainte, la 180º, și țineți-o 40 de minute.
În timpul ăsta curățați merele, tăiați-le felii cât de subțiri (neapărat să fie și una mare, rotundă și frumoasă, pentru pus deasupra) și frecați-le cu zeama de lămâie, să nu se înnegrească.
Când blatul s-a copt, scoateți-l pe un grătar și lăsați-l să se răcorească.
Ca să nu vă plictisiți, turnați gemul într-o crăticioară, încălziți-l și apoi treceți-l prin sită (dacă ziceți că-i nevoie)
Ungeți bine blatul cu genul încălzit, lipiți feliile de măr, suprapunându-le ușor. Ungeți-le și pe ele cu gemul lichefiat și presărați totul cu 4 amaretti sfărâmați.
Decorați totul cu fistic și cu restul de amaretti, bașca felia de măr păstrată. Gata.
Cât despre vinul pentru această șarlotă cu mere, eu aș vrea un Muscat dulce, măcar din motive de gem de caise. Dar dac-o să beți o Tămâioasă așijderea, s-ar putea să fie la fel de bine.