• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Șarlotă cu mere

Oct 30, 2016 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 0


Șarlotă cu mere

Acuma poate-o să ziceți că, în vasta legiune a prăjiturilor cu mere care există pe lumea asta, nu mai era musai nevoie de încă una. Desigur, la prima vedere s-ar putea să fie corectă ideea. Numai că, vedeți dumneavoastră, la această șarlotă cu mere vobim de mere necoapte (adicătelea crocante), ceea ce, zic eu, dă un farmec și o prospețime aparte desertului despre care tocmai am început să vorbim. Așa că eu zic să-l încercați măcar o dată (că-s ferm convins că după aia cererile vor veni)

Așa că pregătiți

2 mere Golden (n-am avut Ionatane)
125 g de unt,
125 g zahăr pudră,
100 g feculă de cartofi (sau amidon alimentar de porumb),
100 g gem de caise,
50 g făină,
3 ouă,
1 lămâie,
1 plic de zahăr vanilat,
8 amaretti,
1 mână de fistic, curățat,
sare,
plus niște unt și făină, pentru tapetat forma.

Puneți untul într-un castron, cu 50 g de zahăr, și frecați-l spumă. Incorporați în compoziție 1 gălbenuș și zahărul vanilat.

În alt castron, puneți două ouă întregi și restul de zahăr și 1 vârf de cuțit de sare. Bateți năprasnic, cu telul sau cu mixerul, până obțineți o compoziție spumoasă.

Adăugați în ploaie făina și fecula/amidonul, amestecând neîncetat, apoi prima compoziție, de unt, continuând amestecarea.

Vărsați totul într-o formă de șarlotă unsă cu unt și tapetată cu făină. Nivelați, băgați forma în cuptorul încins dinainte, la 180º, și țineți-o 40 de minute.

În timpul ăsta curățați merele, tăiați-le felii cât de subțiri (neapărat să fie și una mare, rotundă și frumoasă, pentru pus deasupra) și frecați-le cu zeama de lămâie, să nu se înnegrească.

Când blatul s-a copt, scoateți-l pe un grătar și lăsați-l să se răcorească.

Ca să nu vă plictisiți, turnați gemul într-o crăticioară, încălziți-l și apoi treceți-l prin sită (dacă ziceți că-i nevoie)

Ungeți bine blatul cu genul încălzit, lipiți feliile de măr, suprapunându-le ușor. Ungeți-le și pe ele cu gemul lichefiat și presărați totul cu 4 amaretti sfărâmați.

Decorați totul cu fistic și cu restul de amaretti, bașca felia de măr păstrată. Gata.

Cât despre vinul pentru această șarlotă cu mere, eu aș vrea un Muscat dulce, măcar din motive de gem de caise. Dar dac-o să beți o Tămâioasă așijderea, s-ar putea să fie la fel de bine.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă cu mere Rondele de mere in aluat cu ghimbirRondele de mere în aluat cu ghimbir Savarină de mere și morcovi Tort de mereTort de mere

  • desert, dulce, mere, prajitura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved