Oct 02, 2011 costachel Conserve și murături, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de la cititori, Rețete de post 3
Tot de la prietenul nostru Marian Rădulescu vin și variantele de vinete marinate pentru iarnă de mai jos (cele libaneze vi le-am oferit deja, ca teaser). Ba chiar vreo două dintre ele au aceeași sursă de inspirație, și anume dl. ing. Barac. Vinete marinate, pentru toate gusturile, din care vă invit să vă alegeți!
Rețeta este tot de la prietenul Barac. Când mi-a spus-o nu l-am crezut că-i așa bună, asta că să-i zgândăr orgoliul, și a dat fuga la beci și a adus un borcan. Oameni buni, o gură de marinată din asta cu o țuică alături e o nebunie… Fiți atenți!
Am curățat vreo 6 vinete în fâșii alternative (nu-mi place să fac cantități mici) și le-am tăiat felii groase de 2-3 centimetri, apoi le-am dat cu sare și le-am pus la scurs pe plan înclinat Am estimat ce cantitate de saramura am nevoie și am pus la fiert oțetul îndoit cu apă (o parte apă la două părți de oțet de vin 9º), cu un ardei iute despicat și fără sămânță, piper, o crenguță de cimbru și un pic de sare, după gust. Când oțetul a atins punctul de fierbere, am pus în el feliile de vinete și le-am lăsat câteva minute să clocotească. Când le-am scos, vinetele și-au schimbat puțin culoarea, lucru care să nu vă sperie, iar feliile erau destul destul de fierte, fără să își piardă forma. Le-am pus la scurs, cât să se și răcească puțin. La fiecare borcan am pus un pic de ulei de măsline (merge și de floare), usturoi zdrobit și apoi un strat de feliile de vinete, printre care am pus câteva feliuțe de usturoi și frunze de cimbru verde. La final, am pus ulei de măsline cât să acopere bine vinetele. Puse la răcoare o săptămână – zece zile pot fi consumate. Dacă le puneți la frigider, țin mai mult de o lună.
De ce să nu recunoaștem că arabii au dezvoltat o adevărată arta culinara cu vinete? Noi atâta știm: salata de vinete cu ceapă sau maioneză, vinete prăjite, zacuscă, sau pane… La rețeta asta împricinat este tot mister Barac.
Am luat iar de la amicul meu Panait, vinete mov. Le prefer că au sămânță puțină și sunt gustoase. După ce le-am tăiat în rondele de circa 2-3 cm, le-am prăjit bine în ulei.
În acest timp am tăiat gogoșar în cubulețe mici și l-am prăjit bine în același ulei în care am călit vinetele. Am făcut un sos din o parte oțet, una și jumătate apă și la fiecare litru de sos am pus 30-35 g sare grunjoasă neiodată și boabe de piper negru.
Am pus în borcan un rând de vinete, un rând de gogoșar și tot așa până sus… La un borcan de 800 g intră câte două rânduri. La sfârșit am turnat sosul cat să acopere ingredientele și, după ce le-am căpăcit, le-am fiert la baie de abur circa 30 minute.
Se poate mânca pe pâine sau la o fripturică.
Se curăță vinetele pe lungime alternativ (un cm. da, unul nu), se taie rondele, de circa 2 cm grosime, se sărează și se lasă 20 -25 minute pe plan înclinat la scurs. În acest timp se curăță dovleceii de coajă, se taie rondele de 1-1,5 cm. grosime, se spală, se sărează și se lasă la scurs.
Se storc vinetele, se șterg și se prăjesc. Se scot într-un castron. Se prăjește dovlecelul.
Se așează într-un borcan de 800 ml. un rând de vinete, unul de dovlecel punându-se usturoi pisat, pătrunjel tăiat mărunt printre rânduri și tot așa până se umple borcanul. Ultimul rand să fie de pătrunjel. Se face o soluție din o parte oțet și doua părți apă, o lingură de sare la litrul de lichid și 1 linguriță boabe de piper și se toarnă peste vinete. Soluția să fie călduță. Se capsează borcanul și se pune în cămară pentru iarnă.
Pentru iarnă îmi pun întotdeauna circa 10 borcane cu acest preparat. Te scoate din încurcătură.
Se spală vinetele necurățate de coajă și se taie felii groase cam de 3-4 cm. Feliile se presară cu sare și se lasă la scurs câteva ore. După ce s-au scurs bine, se presează, se șterg cu un prosop absorbant de bucătărie și se pun la prăjit în uleiul bine încins. Feliile prăjite de vânată se ung apoi cu mujdei de usturoi și se așează în borcan una peste alta. Peste vinetele din borcan se toarnă saramura din oțet și apă în procent de 1 la 3 fiarta și răcită. Se leagă borcanul la gura cu celofan dublu sau cu capac.
Se servesc după ce s-au maturat cel puțin doua săptămâni.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
multumesc pentru reteta.Sunt gustoase, seaman cu vinetele murate pe care le-am incercat in Egypt, ei cand servesc aceste vinete, storc suc de lamiae si le mananca cu paine proaspata din cuptor (ca de post la noi).
Ma tenteaza sa le fac si eu! Dar la prima reteta cea de vinete marinate in otet,ati scris ca la saramura se pune o parte apa si doua otet. Nu e prea mult otet? Eu stiam ca proportia la marinate e, o parte otet si doua apa.
Multumesc!
Păi să sperăm că va vedea domnul Rădulescu mesajul și vă va răspunde. Până atunci, din punctul meu de vedere, la prima strigare aș merge pe mâna domniei sale (în fond, saramura e doar pentru opărit). Dacă după aceea mi s-ar părea prea acre (sau, cine știe?, prea puțin acre, e vorba în fond de gustul personal al fiecăruia), aș începe să umblu la proporția dintre apă și oțet.