Nu doar rețete de zacuscă ne-a trimis domnul Marian Rădulescu (apropo, mai sunt și altele, nu doar cele de gogoșari, fasole și ciuperci, așa că fiți pe fază!). Tot din caietele doamnei Mirenia a lui nea Costică Lilă, urmează mai la vale și două variante (sterilizare plus congelator) de conservare a vinetelor coapte, dar și două salate propriu-zise, cu măsline și cu brânză. Aveți de unde alege!
Vinete pentru salată
Coaceți vinetele, curățați-le ca pentru salată și rupeți-le în fâșii. Puneți-le pe plan înclinat să se scurgă sucul amar, așezați-le în pungi mici de plastic, legați-le și puneți-le în congelator. Dacă nu le puneți în congelator, așezați vinetele pregătite ca mai sus în borcane mici, căpăciți-le sau legați-le cu celofan și sterilizați-le pe baie de aburi o oră. Se pot folosi peste iarnă la orice preparat cu vinete.
Salată de vinete cu măsline
Sunt necesare, pentru un preparat delicios 6-8 vinete mari, 300 ml de ulei, 200 g de măsline, o cană de oțet, 2 căni de apă, 5 linguri de miere, frunze de țelină, o căpățână de usturoi, piper boabe și sare.
Curățați vinetele în fâșii, lăsând câte 1 cm. de coajă, apoi tăiați-le în rondele de 1cm grosime. Frigeți feliile de vinete pe ambele părți pe un grătar fierbinte și puneți-le pe un platou. Separat fierbeți un sos din oțetul cu apă, cu sare și cu piper. În borcane mici puneți rondele de vinete intercalate cu măsline, frunze de țelină tocată și usturoi zdrobit. Presați foarte bine, umpleți borcanele cu sos și legați-le cu celofan dublu. Fierbeți-le pe baie de aburi 20-25 de minute.
Salată picantă de vinete cu brânză
Aveți nevoie, pentru o salată excelentă, de 6-8 vinete mari, 500 ml. de ulei, 500 g de brânză, o cană de oțet, 2 căni de apă, 5 linguri de miere, frunze de țelină, o căpățână de usturoi, 3 ardei roșii iuți, coriandru și piper boabe.
Curățați vinetele în fâșii, lăsând câte 1 cm de coajă, apoi tăiați-le în rondele de 1 cm grosime. Frigeți feliile de vinete pe ambele părți pe un grătar fierbinte și puneți-le pe un platou. Separat fierbeți un sos din ulei, oțet, cu apă, miere și cu piper. În borcane mari de 1 kilogram puneți rondele de vinete intercalate cu feliuțe de brânză, ardei iuți copți pe plită, curățați de semințe și coajă, frunze de țelină tocată și usturoi zdrobit. Presați foarte bine, umpleți borcanele cu sos și legați-le cu celofan dublu. Fierbeți-le pe baie de aburi 20-25 de minute.
daca se poate. cu vinete mai merge o varianta de salata, buna pe post de “scoate borcanu la vizitatori”.
Vinetele taiate rondele, se prajesc bine. in acelasi timp coci ardei capiati.
Astea se impreuneaza in borcane cu usturoi si ulei si se sterilizeaza.
S-a notat, mulțam! 🙂
am facut anul acesta, vinete cu usturoi si sint multumita recomand mai departe,delicios.