De fapt, cred că aș fi putut să botez, la fel de bine, această supă de vită cu roșii și supă de roșii cu carne de vită, pentru că e destul de greu de hotărât cine e primadona în oala noastră. Însă, că o fi leguma, că o fi animalul, contează mai puțin, esențial este că urmează mai la vale o supă absolut grozavă. Și, cum știu că doar enunțul nu ajunge, să trecem la treabă.
1 kg oase de vită; 500 g rasol de vită; 2 cepe; 2 morcovi; 1,2 kg roșii, gustoase și bine coapte (sau poate 1 l suc gros de roșii); 4-5 cepe verzi; 2 fire de cimbru; 1 legătură mică pătrunjel; sare; piper; smântână pentru servit.
Există și secțiunea facultative, care cuprinde:
2 cuișoare;
ceva făinoase: orez, tăiței de casă etc.;
alte verdețuri, după plac: țelină (mai ales), busuioc, arpagic verde etc.
Spălați bine oasele și carnea, puneți-le la fiert, în vreo 2 litri de apă rece, sărați ușor, spumuiți în draci și lăsați la fiert de la 2 ore în sus (n-am de unde să știu cât de bătrână a fost vita), la foc moale și cu capac. Ideea e să vă rămână la final măcar 1 litru de supă așa că, dacă scade prea tare, completați.
Curățați morcovii și cepele, înțepați-le pe astea din urmă, dacă vreți, cu cuișoare și adăugați-le în oală cam cu o oră înainte de finalul fierberii. Când s-au înmuiat bine, cepele merg direct la gunoi, în timp ce cu morcovii faceți ce vreți: îi trimiteți înapoi în oală (pasați ori tăiați felii) sau nu.
Strecurați zeama, puneți înapoi în supă carnea de vită tăiată bucățele, iar oasele păstrați-le pentru căței.
Adăugați ceapa verde, curățată și tăiată felii oblice, împreună cu cimbrul După vreo 5 minute puneți și roșiile, spălate și trecute prin storcător (sau poate doar curățate de pielițe și semințe, apoi tocate din cuțit). Lăsați să mai fiarbă vreun sfert de oră.
Dacă vreți și ceva făinoase, tot pe-aici, pe undeva, e locul lor, vedeți și dumneavoastră momentul exact în funcție de timpul de fierbere al fiecăreia.
Când e gata, reglați de sare și piper, presărați pătrunjelul, puneți capacul și cu asta basta.
Serviți fierbinte, firește, această supă de vită cu roșii. Cu smântână rece alături, să-și pună fiecare cât (și dacă) vrea. Iar un ciocănel de țuică înainte, dacă mă-ntrebați pe mine, n-are ce să strice, dimpotrivă!
“un ciocănel de țuică rece”
sadic, ca de obicei 🙂
Sanatate!