Dacă mă uit la alăturarea dintre austriacul ștrudel și chinezeasca varză, aș zice că titlul ăsta e cel puțin bizar. Însă excelentei plăcinte legumicole care urmează n-are de ce să-i pese: e simplă și gustoasă foc. Plus că e foarte versatilă, în sensul că poate să apară pe masă atât ca aperitiv, cât și ca pretext delicios pentru un pahar de vin (sau mai multe), bașca poate fi servită cam în orice ocazie, de la un prânz simplu, în familie, și până la un dineu cât de sofisticat, cu musafiri din cale-afară de fițoși („cu varză chinezească, auzi, tu!”). Așa că, liniștiți fiind din punctul ăsta de vedere, mai bine să vedem de ce avem nevoie ca să ne apucăm de ștrudelul ăsta fusion.
1 pachet de foi de plăcintă, 1 kg de ciuperci, de preferință din mai multe soiuri, 600 g varză chinezească (de preferință pe tsai), 1 ceapă, 1 morcov, 1 tulpină de țelină verde, 4 ouă, ulei, sare și piper.
Mai întâi, preparațiunile preliminare: lăsați aluatul să se decongeleze, curățați toate legumele și tăiați-le: ciupercile felii, varza fâșii subțiri, iar restul mărunt, dar din cuțit.
Încălziți puțin ulei într-o cratiță încăpătoare. Căliți mai întâi, la foc iute, ceapa, morcovul și țelina, până încep să se înmoaie. Adăugați ciupercile și continuați sotarea încă vreo cinci minute, puneți și varza, sărați, piperați, amestecați, micșorați focul și continuați fierberea până când dispare zeama aproape complet.
Amestecați vijelios ouăle bătute cu umplutura fierbinte, eventual scursă de zeamă (dacă s-a frăgezit totul înainte de a scădea complet lichidul, asta e!). Lăsați compoziția să se răcorească un pic și aduceți-vă aminte să încălziți cuptorul, la 200ºC.
Puneți jumătate dintre foile de plăcintă (unse bine, fiecare, cu ulei) pe o coală mare de hârtie (sau folosiți ambalajul foilor), întindeți pe latura lungă jumătate din umplutură, rulați cu ajutorul hârtiei, sigilați bine capetele și repetați operațiunea cu restul de foi&umplutură.
Ungeți bine tava cuptorului cu ulei, la fel partea de deasupra a ștrudelelor și băgați totul în cuptor. Când s-a rumenit cuviincios (cam 15 minute) e gata. Lăsați ștrudelele să se răcorească (dar să nu se răcească de tot!) înainte de a le tăia felii și a le aduce la masă.
Variante? Păi e clar că varza chinezească ar putea fi înlocuită și cu alte legume fragede (cu varză nouă, de pildă, ca să ne păstrăm cât mai aproape de original), după cum, ca să respectăm partea chinezească a rețetei, am putea să folosim sos de soia, atât în compoziție, cât și la masă, la îndemâna comesenilor, că sigur o să vrea cineva un plus de sărătură pe felia lui de ștrudel.
Vinul? Sauvignon Blanc aș zice, la prima strigare, chit că întâiași dată am mâncat ștrudelul ăsta am băut un pahar de Fetească Regală. Și tare bine a mai mers!
Sau in varianta de post, doar cu ciuperci, varza si un pic mai mult piper – o bunatate!
Saru’ mâna de completare, chiar nu știu cum de-am uitat să pomenesc tocmai versiunea de post (tare importantă!) a ștrudelului ăsta 🙂
am facut aseara, doar ca am inlocuit telina cu pastarnac, delicios!