Nu-i chiar un tort, în accepțiunea curentă a termenului (în primul rând n-are făină!), dar nu contează. Important e că avem de-a face cu un desert minunat, chiar ușor exotic. Oricum, m-am gândit și la cei care s-au săturat de torturile clasice, cărora le ofer mai jos soluția pe tava (pe platou, pe farfurie, pe ce-o mai fi).
Pentru 4-6 persoane aveți nevoie de
200 g ciocolată menaj, 100 g unt, 4 oua, 1 linguriță de scorțișoară măcinată, 100 g zahar, 1 vârf de cuțit de sare, zahăr pudră și ciocolata rasă pentru decor.
Încălziți cuptorul la un foc mijlociu spre moale. Mărunțiți ciocolata, tăiați untul cubulețe, puneți-le pe amândouă într-o crăticioară, la bain-marie, și amestecați tot timpul pana când ciocolata se topește și compoziția devine uniforma. Închideți focul și lăsați crema sa se răcorească.
Separați albușurile de gălbenușuri. Frecați gălbenușurile cu 2 linguri de zahar, adăugați scorțișoara și compoziția răcorită de ciocolată și unt și amestecați în continuare cu grijă, până se omogenizează.
Tapetați o forma cu marginile detașabile, al cărui diametru trebuie sa fie de circa 20 cm, cu hârtie pergament. Bateți albușurile spuma tare, împreună cu zaharul rămas și cu sarea. Amestecați-le cu compoziția de ciocolată. Turnați totul în forma, băgați în cuptorul încălzit și coaceți timp de 30 de minute (coacerea o verificați cu o scobitoare, pe care o înfigeți în prăjitură; dacă iese uscata, e gata).
Scoateți din cuptor și lăsați tortul să se dezumfle complet. Eliminați crusta care se desprinde și țineți totul la frigider timp de 4 ore. Scoateți tortul din forma, eliminați pergamentul, așezați pe un platou, presărați cu zahar praf, decorați cu ciocolata rasă și-i gata.
Ce bem la nonconformistul nostru tort de ciocolată? Păi după mine, cel mai bine ar merge un roșu dulce (am gustat recent unul de la Oprișor care ar fi perfect), dar nici dac-o fi vreun alb reușit (și, de preferință, venerabil) nu va fi deloc rău.