N-are, rost, cred, să fac o introducere prea amplă la rețetele de salată de sfeclă roșie care urmează. Presupun că știți cu toții suficiente lucruri legate de minunatele proprietăți medicinale ale acestei legume, ați aflat demult că, încă din vechime, sucul ei a fost folosit drept colorant și încă alte multe asemenea informații utile, dar care ne interesează, în cazul de față, prea puțin. Drept pentru care urmează mai la vale, după cum tare bine zice și titlul, numai salate.
Să mai adaug, totuși, că sfecla e mai gustoasa coaptă decât fiartă, iar cea mai buna pentru scopul nostru de azi este cea rotundă și nu prea mare. Eventual și faptul că puteți pune nițel zahar, dacă sfecla nu-i chiar dulce, iar salatele astea sunt de obicei mai bune a doua zi…
Salată de sfeclă roșie cu hrean
De departe cea mai răspândită (și, concluzie logică, cea mai cunoscută) forma de prezentare a legumei asteia pe teritoriul patriei. Sfecla (cam 1 kg, să zicem) se spală bine, se fierbe/coace, se curăță și se taie/toacă după plac: răzătoare mică, mare, julienne sau feliuțe. Hreanul (cam 1 rădăcină mică, dar aici e clar vorba de o cantitate după gustul fiecăruia) se curăță, se dă pe răzătoarea fina. Faceți și un sos (oțet sau zeama de lămâie, ulei și sare), amestecați bine totul și gata!
Salată de sfeclă roșie cu hrean și boabe de muștar
Identic și la fel cu salata de mai sus, doar că intervin în amestec și 50 g muștar boabe (mulțumesc, Radu Anton Roman!)
Salată de sfeclă roșie cu chimen
Dacă vă place chimenul (sau nu vă place hreanul!) operați înlocuirea. Dar să știți că puteți face salata și cu ele împreună.
Salată de sfeclă roșie simplă
As putea s-o denumesc salata-medicament, atât de mult bine face ficatului. Pur și simplu se elimină hreanul (și opționalele), iar oțetul sigur n-are ce căuta, musai zeamă de lămâie.
Salată de sfeclă roșie pentru iarnă
N-am înțeles niciodată rostul ei, că doar iarna e sezonul rădăcinoasei asteia și salatele de mai sus rezistă oricum în frigider destul timp. Da-n fine, presupun că, dacă găsiți sfeclă roșie frumoasa și luați mai multă, atunci aveți nevoie să știți că, după ce o amestecați cu hreanul și/sau chimenul, puneți salata în borcane și turnați peste ea o zeamă (fiarta și răcită) compusă din 3 părți oțet la 1 parte de apă și 1 lingură de sare pentru fiecare litru. Sau puteți face un lichid mai puțin acru (1 parte oțet la 3 părți apă), dar atunci nu strică să sterilizați borcanele 20 de minute. În ambele variante puteți adăuga și alte condimente, dacă vreți: boabe de piper, foi de dafin, boabe de muștar.
Si mai mult ii place facuta de altii 🙂 Ca si mie de altfel, am mancat la “impinge tava” o salata banala de sfecla absolut delicioasa, cred ca aia simpla. Habar nu aveam ca face bine ficatului, mie mi-a zis un militian ca reduce alcoolemia (fara otet, fireste).
sunt un admirator al retetelor lui COSTACHEL si as fi interesat de o carte de bucate .Nu am posibilitatea de a consulta internetul pentru ca in localitatea unde m am retras la batranete nu exista conditii tehnice de instalare.astept un raspuns la tf. 0768xxxxxx sau 0232xxxxxx.multumesc pentru intelegere.
Maestre Costachel, esti bun de pus la rana !!! Sunt atat de gustoase salatele astea, incat, fara doar si poate, voi pregati 2 – 3 dintre ele pentru a insoti stufatul si fripturicile, pe masa de Craciun.
Si sunt convinsa ca musafirii vor avea cuvinte de lauda.
Asadar maestre, daca pe la mesele de Craciun, Anul nou, sau Sfantul Vasile, vei avea un usor sughit, sa stii ca suntem noi ce te laudam pentru pricepere. Multumim !
imi place foarte tare salata de sfecla
Ma bucur ca te-am nimerit 🙂
Si mai mult ii place facuta de altii 🙂 Ca si mie de altfel, am mancat la “impinge tava” o salata banala de sfecla absolut delicioasa, cred ca aia simpla. Habar nu aveam ca face bine ficatului, mie mi-a zis un militian ca reduce alcoolemia (fara otet, fireste).
Acum ce fac, ma duc la piata sau iau de-a gata?
Sanatate!
Mananc cate un borcan de salata la o masa. Stiam ca este foarte gustoasa si , mai ales, foarte sanatoasa.
Ce nimerit, drept in suflet ai mers!! Mici placeri care te fac sa vezi altfel o zi terna!
o vezi rozzz
@aphextwinz: directia piata, sfecla cumparata la borcan n-are nicio legatura cu cea manufacturata 🙂
uite cum ajung eu in piata!
sunt un admirator al retetelor lui COSTACHEL si as fi interesat de o carte de bucate .Nu am posibilitatea de a consulta internetul pentru ca in localitatea unde m am retras la batranete nu exista conditii tehnice de instalare.astept un raspuns la tf. 0768xxxxxx sau 0232xxxxxx.multumesc pentru intelegere.
Pe site-ul Polirom cartea apare ca fiind disponibila. Chiar am sa vorbesc la editura, fiindca am ramas si eu fara niciun exemplar…
Maestre Costachel, esti bun de pus la rana !!! Sunt atat de gustoase salatele astea, incat, fara doar si poate, voi pregati 2 – 3 dintre ele pentru a insoti stufatul si fripturicile, pe masa de Craciun.
Si sunt convinsa ca musafirii vor avea cuvinte de lauda.
Asadar maestre, daca pe la mesele de Craciun, Anul nou, sau Sfantul Vasile, vei avea un usor sughit, sa stii ca suntem noi ce te laudam pentru pricepere. Multumim !
Cu multă plăcere 🙂