• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Să fie ținerea postului terapia cea mai eficientă?

Mar 29, 2012 costachel Mozaic, Nutritie 2


Ce-ar fi dacă, numai ținând post câtva timp, am descoperi că tensiunea ne-a scăzut, iar alergiile și astmul se manifestă mai blând? Aceasta este ideea centrală a unui documentar științific, ce va fi difuzat pe postul Arte în această seară, la 23.35, și care studiază postul ca terapie în anumite boli ale lumii moderne.

Investigațiile reporterilor arată că metoda nu constituie un remediu miraculos în boli grave, precum cancerul, relatează afp; se poate dovedi însă benefică în cazul unor boli caracteristice modului de viață actual, ca obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Periplul realizatorilor filmului în Rusia, Germania și Statele Unite demonstrează acest lucru.

La sanatoriul din Goriatcinsk din câmpia siberiană, două treimi din pacienți, suferind de alergii, astm și reumatism, se simt mai bine după un post negru ce poate dura până la trei săptămâni, efectuat sub supraveghere medicală, arată conducerea acestui centru. Principiul este simplu: în lipsa hranei, corpul uman se hrănește singur din rezervele sale de glucoză și lipide.

La Goriatcinsk, postul durează în medie 12 zile, în timpul cărora pacienții beau doar apă și fac sport ca să-și întrețină musculatura. Urmează șapte zile de readaptare la obiceiuri alimentare echilibrate. Cea mai grea este a treia zi de privare de hrană, spun cei care au ținut o astfel de cură. Un medic precizează că, în faza de dezintoxicare, organismul trece printr-o criză de acidoză, nivelul de aciditate crescând brusc. Cu spălături intestinale și masaje, organe responsabile cu eliminarea, ca ficatul și rinichii, sunt stimulate și depășesc criza.

Potrivit experților ruși, metoda a fost descoperită din întâmplare acum circa 60 de ani, în perioada sovietică, când un psihiatru a făcut legătura între greva foamei pe care o ținea un pacient și îmbunătățirea stării lui fizice. Rezultatele studiilor (încă netraduse) întreprinse de atunci în Rusia au fost validate de Academia de Științe din țară.

În Europa occidentală însă postul terapeutic nu beneficiază de o astfel de recunoaștere oficială. Cu toate acestea, în Germania se fac totuși astfel de cure, fiind aplicată îndeosebi metoda Buchinger (numele unui medic militar suferind de artrită), care a reușit să trăiască în scaun cu rotile ținând post. Mai puțin dure decât în Siberia, curele, propuse în centrul lui de pe malul lacului Constantz, recomandă ingerarea a 250 de calorii pe zi, sub forma sucurilor și cremelor pentru a evita criza de acidoză.

În California, un tânăr cercetător, Valter Longo, experimentează pe șoareci efectele postului asupra celulelor canceroase, a căror multiplicare este încetinită, pentru că nu le plac mediile sărace în zaharuri. Se pare că postul protejează și împotriva efectelor secundare ale chimioterapiei. Rezultatele rămân însă preliminare și trebuie să fie confirmate de experiențe pe scară largă pe oameni.

La modul general, subliniază autorii materialului, este evident că la lipsa hranei corpul reacționează mai bine decât la excesul de mâncare.

Documentarul, intitulat „Le jeûne, une nouvelle thérapie?” („Postul, o nouă terapie?”), va fi difuzat de Arte în această seară, la 23.35.

S-ar putea să vă intereseze și:

Majoritatea părinților își „recompensează” copiii cu mâncare nesănătoasă Grașii sunt mult mai sănătoși decât maniacii dietelor Grepfrut și medicamenteGrepfrut și medicamente: un conflict uneori periculos 5 mituri alimentare, mai mult sau mai puțin adevărate

  • Nutritie, post, sanatate

2 thoughts on “Să fie ținerea postului terapia cea mai eficientă?”

  1. aphextwinz 29/03/2012 at 19:48

    Eu am vazut un documentar in care se demonstra ca cei cu tesut adipos sporit rezista visicitudinilor vietii mai bine decat cei slabi lihniti si plapanzi. Ce ti-e si cu studiile astea :p

    Reply ↓
  2. costachel Post author30/03/2012 at 08:22

    Ce mi-a plăcut cel mai mult la știre a fost cum au descoperit sovieticii chestia asta la „pacientul” aflat în greva foamei 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved