• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Grepfrut și medicamente: un conflict uneori periculos

Nov 28, 2012 costachel Mozaic, Nutritie 2


Grepfrut și medicamente

Cunoașteți, probabil, ideea că un mic dejun mai sănătos decât o jumătate de grepfrut nu poate fi. Și trecem acum peste faptul că e o opinie oricum discutabilă, ca să trecem direct la miezul problemei. Dacă luați anumite medicamente, puteți declanșa accidental, în acest mod, o supradoză, susține newscientist.com, preluând rezultatele unui studiu publicat de Canadian Medical Association Journal.

Pentru a vedea exact care este problema, David Bailey de la University of Western Ontario din London (Canada) a făcut o trecere în revistă a literaturii de specialitate și a informațiilor privitoare la contraindicații din prospectele oferite de fabricanți. Și a descoperit că 85 de medicamente interacționează în mod negativ cu grepfrutul, iar în cazul a 43 dintre ele efectele negative pot fi chiar grave. Iar numărul lor a crescut cu 24% din 2008 încoace, datorită faptului că au apărut de atunci destule medicamente noi.

Care este problema? Substanțele chimice prezente în grepfrut distrug o enzimă din organism al cărei rol este să „descompună” medicamentele. Ori asta înseamnă că se poate ajunge, involuntar, la supradozaj. Un singur pahar de suc, băut cu o oră înainte de a lua medicamentele, și tot este suficient pentru ca acest pericol să apară.

Efectul cel mai grav îl reprezintă torsada vârfurilor (torsade de pointes), adică o tulburare gravă de ritm, care poate duce la stop cardiac. El poate apărea în momentul amestecării medicamentelor anticanceroase cu grepfrutul.

„Desigur că trebuie să avem griă atunci când luăm anumite medicamente”, spune Bill Widmer de la US Horticultural Research Laboratory din Fort Pierce, Florida. Dar tot el adaugă și că sunt destui aceea care „cred că această problemă e supraevaluată”.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Grapefruit confiat cu inghetata de cacaoGrepfrut confiat cu înghețată de cacao Alimente=rau, medicamente=bun! Ficat de vițel cu grepfrut Grapefruit la cuptor cu migdaleGrepfrut la cuptor cu migdale

  • grepfrut, Nutritie, sanatate, studiu

2 thoughts on “Grepfrut și medicamente: un conflict uneori periculos”

  1. Anda 28/11/2012 at 20:24

    Asa deci, si care e enzima asta suspecta? Eu nu pot accesa articolul sa ma dumiresc.

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/11/2012 at 23:18

      http://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_drug_interactions
      Ca să poți accesa, cu dumirire cu tot 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved