Cunoașteți, probabil, ideea că un mic dejun mai sănătos decât o jumătate de grepfrut nu poate fi. Și trecem acum peste faptul că e o opinie oricum discutabilă, ca să trecem direct la miezul problemei. Dacă luați anumite medicamente, puteți declanșa accidental, în acest mod, o supradoză, susține newscientist.com, preluând rezultatele unui studiu publicat de Canadian Medical Association Journal.
Pentru a vedea exact care este problema, David Bailey de la University of Western Ontario din London (Canada) a făcut o trecere în revistă a literaturii de specialitate și a informațiilor privitoare la contraindicații din prospectele oferite de fabricanți. Și a descoperit că 85 de medicamente interacționează în mod negativ cu grepfrutul, iar în cazul a 43 dintre ele efectele negative pot fi chiar grave. Iar numărul lor a crescut cu 24% din 2008 încoace, datorită faptului că au apărut de atunci destule medicamente noi.
Care este problema? Substanțele chimice prezente în grepfrut distrug o enzimă din organism al cărei rol este să „descompună” medicamentele. Ori asta înseamnă că se poate ajunge, involuntar, la supradozaj. Un singur pahar de suc, băut cu o oră înainte de a lua medicamentele, și tot este suficient pentru ca acest pericol să apară.
Efectul cel mai grav îl reprezintă torsada vârfurilor (torsade de pointes), adică o tulburare gravă de ritm, care poate duce la stop cardiac. El poate apărea în momentul amestecării medicamentelor anticanceroase cu grepfrutul.
„Desigur că trebuie să avem griă atunci când luăm anumite medicamente”, spune Bill Widmer de la US Horticultural Research Laboratory din Fort Pierce, Florida. Dar tot el adaugă și că sunt destui aceea care „cred că această problemă e supraevaluată”.
Asa deci, si care e enzima asta suspecta? Eu nu pot accesa articolul sa ma dumiresc.
http://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_drug_interactions
Ca să poți accesa, cu dumirire cu tot 🙂