Aminteam ieri despre faptul ca in piete nu mai gasim aproape decat aceleasi produse ca in supermarketuri. Si uite ca azi imi cade sub ochi textul asta din „Romania Libera“ care, pe de o parte, imi confirma zicerile iar, pe de alta parte, imi da o mica raza de speranta. Trec acum repede peste faptul ca, pentru autoarea/autorul nesemnatului text, diferenta dintre produsele „eco“ si cele traditionale este cam nebuloasa si trec direct la esenta:
„Piata Matei Corvin adaposteste «Cosul Verde», primul magazin de produse ecologice din Cluj-Napoca. […] Magazinul vinde produse traditionale realizate de fermieri.“
Morala? Am ajuns sa ne minunam (si sa facem subiect de stire) daca se vand in piata produsele taranilor. Ca a fost nevoie pentru asta de un magazin specializat, pare aproape firesc.
Acma, coane Costachel eu as zice sa nu crezi in autenticitatea lor pana nu cercetezi indeaproape produsele respective.
Hai sa va spun o patanie de-a mea:
Cum sunt mare amator de “traditionale” am facut tot posibilul sa ajung la “Targul cascavelei” din Valea Doftanei. Deja ma vedeam cu un bulz fierbinte pe masa, cu pastrama si alte “raritati” cu care erau obisnuiti mosii si stramosii…
Asezandu-ma la coada de rigoare la pastrama am inceput sa cercetez mai cu luare aminte produsul respectiv in momentul in care am vazut culoarea rosie aprinsa a carnii de pe galantarul ciobanilor!?! Toata nedumerirea mea s-a risipit in clipa in care, terminandu-se proviziile de pastrama de la vanzare, a strigat “producatorul” catre masina din spatele lui si mintenas, un flacau sare din cabina, deschide portbagajul si da fuga cu un sac de plastic plin de pastrama. Pe sacul respectiv era o sigla mare, de la M….O Cash&Carry.
Daca va mai istorisesc ca pentru “eficientizare” branza de burduf contine si cartofi fierti (am aflat asta chiar de la un “producator” local), ce sa mai zicem?
In plus, la Bran, alt loc cu produse traditionale casul afumat este mai tare decat parmezanul si mai sarat decat scrumbiile, am spus parerea mea despre starea actuala a vanzatorilor de produse traditionale…
Nu vrei, draga Ovidiu, sa stii ce cred brasovenii despre braneni si unde le ureaza sa isi bage produsele contrafacute.
Azi am gasit un magazin cu produse traditionale in mijlocului unui gigamarket bucurestean, ce continea cascavalul afumat, o sa vedeti, ca azi am pozat etichete la greu.
Inutil de spus ca doamnele dragute in costume populare ofereau spre degustare crenvusti in aia odiosi cu gust intre plastic si sapun, taranesti pe naiba.
Amu imi pun si eu articolul si maine, cel tarziu, o reteta de “mezel” de casa, daca tot am intrat in hora eu chiar o sa joc, invartita, batuta, ce o fi.
Acma, coane Costachel eu as zice sa nu crezi in autenticitatea lor pana nu cercetezi indeaproape produsele respective.
Hai sa va spun o patanie de-a mea:
Cum sunt mare amator de “traditionale” am facut tot posibilul sa ajung la “Targul cascavelei” din Valea Doftanei. Deja ma vedeam cu un bulz fierbinte pe masa, cu pastrama si alte “raritati” cu care erau obisnuiti mosii si stramosii…
Asezandu-ma la coada de rigoare la pastrama am inceput sa cercetez mai cu luare aminte produsul respectiv in momentul in care am vazut culoarea rosie aprinsa a carnii de pe galantarul ciobanilor!?! Toata nedumerirea mea s-a risipit in clipa in care, terminandu-se proviziile de pastrama de la vanzare, a strigat “producatorul” catre masina din spatele lui si mintenas, un flacau sare din cabina, deschide portbagajul si da fuga cu un sac de plastic plin de pastrama. Pe sacul respectiv era o sigla mare, de la M….O Cash&Carry.
Daca va mai istorisesc ca pentru “eficientizare” branza de burduf contine si cartofi fierti (am aflat asta chiar de la un “producator” local), ce sa mai zicem?
In plus, la Bran, alt loc cu produse traditionale casul afumat este mai tare decat parmezanul si mai sarat decat scrumbiile, am spus parerea mea despre starea actuala a vanzatorilor de produse traditionale…
Nu vrei, draga Ovidiu, sa stii ce cred brasovenii despre braneni si unde le ureaza sa isi bage produsele contrafacute.
Azi am gasit un magazin cu produse traditionale in mijlocului unui gigamarket bucurestean, ce continea cascavalul afumat, o sa vedeti, ca azi am pozat etichete la greu.
Inutil de spus ca doamnele dragute in costume populare ofereau spre degustare crenvusti in aia odiosi cu gust intre plastic si sapun, taranesti pe naiba.
Amu imi pun si eu articolul si maine, cel tarziu, o reteta de “mezel” de casa, daca tot am intrat in hora eu chiar o sa joc, invartita, batuta, ce o fi.
Sanatate!