• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vânzările de produse organice au ajuns la 59 de miliarde de dolari

Feb 16, 2012 costachel Știri 0


Vânzările mondiale de produse organice au urcat la 59 de miliarde de dolari în 2010, în creștere cu 5 miliarde dolari față de 2009. În schimb, suprafața cultivată în sistem ecologic, în 160 de țări, a rămas constantă: 37 de milioane de hectare, valoare înregistrată și în 2009, conform studiilor de piață realizate de Federația Internațională a Mișcării pentru Agricultură Ecologică (IFOAM).

Australia și Argentina continuă să dețină cea mai mare suprafață cultivată în sistem ecologic și au înregistrat creșteri ale suprafețelor de 12 milioane hectare, respectiv 4,2 milioane hectare. Suprafețele au crescut în 2010, cu un număr de hectare cuprins între 126.000 și 168.000, și în Franța, Polonia și Spania.

Datele IFOAM arată că numărul producătorilor din agricultura bio a scăzut la nivel mondial, de la 1,8 milioane în 2009, la 1,6 milioane în 2010, dar a fost în creștere față de 2008, când erau 1,4 milioane de producători.

De asemenea, studiile arată că rata consumului de produse bio a crescut în 2010 cu 2 miliarde de dolari în SUA, cu 340 de milioane dolari în Franța și cu 300 de milioane în Germania. Consumul pe cap de locuitor se menține ridicat în țările centrale și nordice din Europa (153 euro în Elveția, 142 în Danemarca, 127 în Luxemburg și 118 dolari în Austria), în timp ce la nivel mondial consumul pe locuitor este de 6,5 euro. Germania este a doua piață de produse organice din lume, cu o valoare de 6 miliarde de euro, iar Franța este pe locul al treilea, cu un total de 3,4 miliarde de euro. SUA a înregistrat în 2011 vânzări de produse organice de 30 de miliarde de dolari.

Exporturile românești de produse bio s-au dublat

Piața românească de produse ecologice totalizează în prezent circa 80 de milioane de euro, în timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 de milioane de euro pentru 2011, de două ori mai mare decât în 2010, potrivit estimărilor Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”, preluate de Agerpres.

La fel ca în anii trecuți cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de pădure și foarte puțin produsele procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produse de panificație. Statele europene sunt principalele piețe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre țările care importă masiv materie primă obținută în sistemul ecologic autohton, dar și principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piața românească.

În ceea ce privește consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociația patronală la circa 80 de milioane de euro, jumătate din acestă valoare provenind din produsele românești, respectiv din miere, vin și panificație, iar cealaltă jumătate din importuri realizate în special de marii retaileri.

Suprafața cultivată în sistem ecologic a crescut de la 260.000 hectare în 2010 la aproximativ 300.000 de ha în 2011, dar raportat la suprafața agricolă de 9 milioane de hectare este încă o suprafață nesemnificativă. Și numărul operatorilor din agricultura ecologică a înregistrat o creștere în 2011, față de anii 2008-2010, ajungând la 10.000, cei mai mulți deținând însă suprafețe mici și animale puține.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Exportul de produse agroalimentare a crescut cu 55% 10 miliarde de euro pentru băuturile franțuzești Exporturile de whisky scoțian au depășit 5 miliarde de euro Cel mai scump ton din lumeCel mai scump ton din lume a costat aproape 2 milioane de dolari

  • agricultura, alimente, ecologie, export, sanatate

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved