Persillade numesc francezii usturoiul tocat împreună cu pătrunjelul. De fapt nu prea e o rețetă, ci mai curând un truc prin care obligăm usturoiul să-și piardă din agresivitate. Și funcționează. Cum? Foarte simplu, vitamina C din pătrunjel împiedică oxidarea usturoiului.
Instrucțiuni? Foarte simple, spălați și curățați 1 legătură de pătrunjel, curățați și 1-2-3 căței de usturoi (e problema dumneavoastră cat, nu ma bag), luați un cuțit bine ascuțit și tocați totul împreună.
Utilizări? La (aproape) orice, dacă mă întrebați pe mine, dar în primul rând la salate și omlete.
A, și dacă amestecați tocătura rezultată cu ceva pesmet, sare și piper, presărați din belșug cu chestia asta niște roșii tăiate în jumătate, turnați deasupra niște ulei de măsline și puneți totul la cuptor, să se rumenească nițel, se cheamă ca ați obtinut „tomates à la provençale“. O excelentă garnitură de vară-toamnă (sau mâncare de post, de ce nu?).