Un grup de oameni de știință americani a încercat să dărâme concepția adânc înrădăcinată că un consum regulat de cantități mari de cafea ar favoriza creșterea tensiunii arteriale
Potrivit unuia dintre autorii studiului, Liwei Chen, de la Universitatea de Sănătate Publică din New Orleans (LSUHSC School of Public Health), mai mult de trei cești de cafea pe zi nu cresc semnificativ probabilitatea de a dezvolta hipertonie. Efectul este același ca și după 1-2 cești de cafea.
Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie după analiza câtorva sute de lucrări științifice care conțineau informații despre obiceiul de a bea cafea cu regularitate în cazul a 170.000 de americani și cu privire la starea lor de sănătate în decurs de 33 de ani. Obiectul curiozității lor a fost în primul rând cantitate de cafea consumată pe zi de către acești voluntari.
Cu toate acestea, Chen nu neagă faptul că asupra relației dintre cafea și tensiunea arterială acționează un număr de factori, dintre care o parte își au originea în particularitățile organismului, fondul genetic și ereditate. Prin urmare, unele persoane s-ar putea simți rău chiar și după o singură ceașcă de cafea.
Pe de altă parte, Lawrence Krakoff, specialist în probleme legate de hipertensiune la The Mount Sinai Medical Center, a declarat că nu vede în cafea un risc pentru tensiunea arterială, cu amendamentul de a nu pierde din vedere unele aspecte din viața persoanelor dependente de cafea. „Dacă un om bea 12 cești de cafea pe zi este normal ca el să nu doarmă noaptea, iar acest din urmă factor este tocmai cel responsabil de hipertensiune”, a explicat Krakoff.