Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că un consum moderat de cafea ar putea reduce riscurile de insuficiență cardiacă. Studiul, publicat în revista Circulation Heart Failure, a fost realizat de un grup de oameni de știință de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.
„Deși există credința că un consum regulat de cafea este periculos pentru inimă, cercetările noastre au ajuns la concluzia că s-ar putea să fie exact invers”, a declarat Murray Mittleman, coordonatorul studiului.
Însă, a ținut el să precizeze, este vorba doar despre consumul moderat; excesul de cafea este crește riscul aparițiilor problemelor cardiace.
„Pe de altă parte, consumul excesiv de cafea – 5-6 căni pe zi – nu aduce niciun beneficiu și poate fi chiar periculos. La fel ca în multe alte cazuri, și aici cuvântul cheie este «moderație»”
Studiul sugerează că un consum regulat de cafea ajută la dezvoltarea unei toleranțe la cofeină, ceea ce ar putea scădea riscurile de hipertensiune arterială.
„Există mulți factori care intervin în apariția problemelor cardiace, dar consumul regulat și moderat de cafea nu pare să fie unul dintre ele” a adăugat Elizabeth Mostofsky, co-autor al studiului.
Consumul moderat de cafea a fost definit de cercetători ca fiind de până la două cești pe zi (475 ml.)