Consumul regulat de cafea reduce riscul de apariție a unui tip de cancer al pielii, afirmă autorii unui studiu recent, care acreditează ideea că această băutură posedă într-adevăr proprietăți anticanceroase.
În plus, potrivit cercetărilor, ale căror rezultate au fost date publicității în această săptămână, în Statele Unite, femeile care beau mai mult de trei cești de cafea pe zi beneficiază de o scădere a riscului de apariție a bazaliomului (carcinom bazocelular) cu 20%, comparativ cu femeile care consumă puțină cafea sau chiar deloc.
Pentru bărbați – care par să beneficieze mai puțin de acest efect protector, din motive deocamdată necunoscute – consumul a cel puțin trei cești de cafea pe zi reduce riscul de cancer al pielii cu cel puțin 9%.
În conformitate cu acest studiu, prezentat cu ocazia unei conferințe ce a fost organizată de American Association for Cancer Research, în orașul american Boston, cu cât consumul de cafea este mai mare, cu atât riscul de apariție a bazaliomului este mai mic.
Autorii studiului s-au declarat ei înșiși surprinși de aceste rezultate.
„Consumul de cafea – nu cea decofeinizată – ar putea fi o opțiune importantă pentru a ajuta prevenirea cancerului de piele”, care este adeseori vindecabil și reprezintă tipul de cancer cel mai des întâlnit, afirmă unul dintre autorii studiului, Fengju Song.
Studiul a fost realizat pe baza unor date provenind de la două studii de amploare. Primul a fost efectuat pe 72.921 de participanți, între 1984 și 2008, iar al doilea pe un eșantion de 39.976 de persoane, monitorizate în perioada 1986 – 2008.
Nu este pentru prima dată când cafelei i-au fost atribuite virtuți anticanceroase. În mai 2011, un alt studiu, realizat de savanții de la Harvard School of Public Health, a evidențiat faptul că bărbații care beau șase cești de cafea pe zi beneficiază de o scădere cu 20% a riscului de a dezvolta cancer la prostată. Procentul ajunge până la 60% în cazul celei mai grave forme a acestui tip de cancer, care este mortală.
Reducerile riscului au fost identice în cazul cafelei cu cofeină și a celei decafeinizate, făcându-i pe specialiști să afirme că virtuțile acestei băuturi sunt asociate cu proprietățile ei antioxidante și antiinflamatorii.
În 2008, un alt studiu, realizat în Japonia, a reliefat o scădere cu 60% a riscului de cancer de col uterin la femeile care beau mai mult de trei cești de cafea pe zi, în comparație cu femeile care beau mai puțin de două cești pe săptămână.
Studiul, comandat de ministerul japonez al Sănătății, a fost efectuat pe un eșantion de 54.000 de femei cu vârstele cuprinse în intervalul 40 – 69 de ani, pe o perioadă de 15 ani. (Mediafax)