• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Noile vinuri de Averești sunt mai mult decât promițătoare

Feb 18, 2014 costachel Băuturi, Vinuri 0


vin Averești

Și când spun „noile vinuri”, mă refer atât la noutățile absolute (Sauvignon Blanc și Busuioacă de Bohotin), cât și la cele relative (adică Zghihara și Aligoté-ul promoției 2013). Alături de deja „maturul” Rene Faure 2012, vinurile Cramei Averești au repurtat deja o primă victorie, impresionându-i mai mult decât plăcut pe participanții la prima ediție din acest an a Degustărilor Expo&Costăchel. Și asta în condițiile în care niciunul dintre vinurile 2013 nu este considerat încă suficient de matur pentru a fi prezent pe piață (după cum ați putut remarca din poza de la deschidere, Sauvignon-ul nici măcar n-are eticheta gata)!

11

Foarte pe scurt despre vinuri

Așa că, desigur, n-are rost să vă dau descrieri exhaustive; oricum, n-au intrat zilele-n sac! Dar tot trebuie să vă spun că Réné Faure 2012 a evoluat foarte frumos, entuziasmându-l pe inginerul Gheorghe Crăciunescu (foto, jos). Aligoté-ul 2013 e încă reținut, dar deja promite să-l depășească pe fratele mai mare, iar Zghihara 2013 e mai explozivă și mai aromată decât cea din 2012. Sauvignonul poate fi deja trecut la certitudini, e tipic, crocant și frumos aromat (fără să fie, totuși, „bombă de fruct”).

Gheorghe Crăciunescu

Cât despre demidulcea Busuioacă, cred că-i va mulțumi pe deplin atât pe amatorii genului „tradițional” (cu rest de zahăr mai bogat, adică), dar și pe cei care nu se dau în vânt după siropuri, pentru că aciditatea zdravănă, specifică Avereștiului, e perfect integrată și oferă gurii o senzație mai apropiată de demisec.

14

Are cuvântul juriul!

Ca de fiecare dată, participanții la degustare au fost rugați să dea note vinurilor prezentate, iar rezultatele au fost de două ori surprinzătoare. În primul rând pentru că nu, nu Busuioaca a câștigat competiția (a pierdut la 1 sutime!) iar, în al doilea rând, clasamentul a fost unul extrem de strâns, între locul I și locul V diferența fiind de doar 0,55 puncte.

Dar iată și ordinea rezultată în urma numărării a 30 de „buletine de vot valabil exprimate”:

1. Sauvignon Blanc 2013 (8,97 de puncte)
2. Busuioacă de Bohotin 2013 (8,96)
3. Zghihară 2013 (8,65)
4. Rene Faure 2012 (8,48)
5. Aligote 2013 (8,42).

7

În loc de concluzii

În ce mă privește, de-abia aștept să văd vinurile astea atunci când „tatăl” lor, Claudiu Crețu, va considera că-s destul de coapte pentru a-și face lansarea oficială pe piață. Mai avem de așteptat, din câte știu, 2-3 săptămâni (pentru Sauvignon & Busuioacă), respectiv până la sfârșitul lunii aprilie (Aligoté&Zghihară). Și abia atunci vom putea trage niște concluzii de-adevăratelea!

Mai multe fotografii de la eveniment puteți găsi pe pagina de facebook

S-ar putea să vă intereseze și:

Vin de AvereștiNoile vinuri de Averești au fost prezentate, în avanpremieră, la Restaurantul Expo Vinuri de Averești2 albe, 2 rozé-uri, în total 4 vinuri de Averești Busuioacă de Bohotin, Averești, 2014Busuioacă de Bohotin, Averești, 2014 Roze AverestiUn raport (aproape) complet despre noutățile de la Averești

  • Aligote, Averesti, Busuioaca de Bohotin, Claudiu Cretu, degustarile Expo&Costachel, Sauvignon Blanc, vin, Zghihara

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved