Și când spun „noile vinuri”, mă refer atât la noutățile absolute (Sauvignon Blanc și Busuioacă de Bohotin), cât și la cele relative (adică Zghihara și Aligoté-ul promoției 2013). Alături de deja „maturul” Rene Faure 2012, vinurile Cramei Averești au repurtat deja o primă victorie, impresionându-i mai mult decât plăcut pe participanții la prima ediție din acest an a Degustărilor Expo&Costăchel. Și asta în condițiile în care niciunul dintre vinurile 2013 nu este considerat încă suficient de matur pentru a fi prezent pe piață (după cum ați putut remarca din poza de la deschidere, Sauvignon-ul nici măcar n-are eticheta gata)!
Foarte pe scurt despre vinuri
Așa că, desigur, n-are rost să vă dau descrieri exhaustive; oricum, n-au intrat zilele-n sac! Dar tot trebuie să vă spun că Réné Faure 2012 a evoluat foarte frumos, entuziasmându-l pe inginerul Gheorghe Crăciunescu (foto, jos). Aligoté-ul 2013 e încă reținut, dar deja promite să-l depășească pe fratele mai mare, iar Zghihara 2013 e mai explozivă și mai aromată decât cea din 2012. Sauvignonul poate fi deja trecut la certitudini, e tipic, crocant și frumos aromat (fără să fie, totuși, „bombă de fruct”).
Cât despre demidulcea Busuioacă, cred că-i va mulțumi pe deplin atât pe amatorii genului „tradițional” (cu rest de zahăr mai bogat, adică), dar și pe cei care nu se dau în vânt după siropuri, pentru că aciditatea zdravănă, specifică Avereștiului, e perfect integrată și oferă gurii o senzație mai apropiată de demisec.
Are cuvântul juriul!
Ca de fiecare dată, participanții la degustare au fost rugați să dea note vinurilor prezentate, iar rezultatele au fost de două ori surprinzătoare. În primul rând pentru că nu, nu Busuioaca a câștigat competiția (a pierdut la 1 sutime!) iar, în al doilea rând, clasamentul a fost unul extrem de strâns, între locul I și locul V diferența fiind de doar 0,55 puncte.
Dar iată și ordinea rezultată în urma numărării a 30 de „buletine de vot valabil exprimate”:
În ce mă privește, de-abia aștept să văd vinurile astea atunci când „tatăl” lor, Claudiu Crețu, va considera că-s destul de coapte pentru a-și face lansarea oficială pe piață. Mai avem de așteptat, din câte știu, 2-3 săptămâni (pentru Sauvignon & Busuioacă), respectiv până la sfârșitul lunii aprilie (Aligoté&Zghihară). Și abia atunci vom putea trage niște concluzii de-adevăratelea!