Nov 01, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 0
Recent, la invitația prietenului Cristian Hatmanu, am avut ocazia să fac o vizită la Averești. Un bun prilej de a vedea la fața locului cum au evoluat vinurile din 2014, care se pregătesc să iasă, in corpore, pe piață, dar și pentru a le gusta, în avanpremieră, pe cele care vor reprezenta „promoția” 2015. Am fost întâmpinați acolo de oenologul (și directorul) Claudiu Crețu, care ne-a făcut turul și prezentarea vinurilor, dar și de inginerul Constantin Duluțe, proprietarul cramei, care ne-a povestit multe lucruri interesante din istoria, mai veche și mai recentă, a cramei și ne-a împărtășit din planurile lor de viitor.
N-am să respect o ordine cronologică a vizitei, ci mai curând una a vinurilor care urmează să apară pe piață (că bănui că din cauza lor citiți acum acest text). Așa că mă grăbesc să vă spun că n-am uitat să-l întreb pe Claudiu Crețu când apucăm să vedem și noi pe piață vinurile din 2014.
„Până de Sărbători vor apărea Aligoté-ul, Feteasca Regală, Sauvignon-ul Blanc, toate 2014, schimbăm toată gama. Prin februarie-martie vom scoate pe piață Merlot-ul Rozé și Rieslingul de Rhin, ambele 2015. Aș vrea și mai devreme, dar să vedem cum evoluează. Cât de curând și Cabernetul Sauvignon 2015, să vedem cum iese malolactica, dar cred că vinul va fi la nivel de DOC.”
Bun, înseamnă că pot să vă spun ce părere am despre ele (că să vorbesc așa, fără material didactic, nu mi s-a părut foarte inspirat, de asta n-am făcut-o până acum). Așa că vă rog să rețineți că Feteasca Regală din 2014 e extrem de tipică pentru zona Moldovei și e un vin într-adevăr deosebit, iar Aligoté-ul a progresat și el sensibil față de 2013, fiind relaxat unul dintre cele mai bune reprezentante românești ale soiului (mai multe detalii găsiți aici). Cât despre Sauvignonul Blanc și Busuioaca de Bohotin, sunt cel puțin la nivelul din anul precedent.
Și nu, n-am uitat de Zghihară. Exemplarul pe care l-am gustat (plin, crocant și, surpriză!, cu corp) e absolut memorabil. Numai că intervine aici o mică problemă, în sensul că la Averești își va face în curând apariția o gamă exclusiv Horeca (la nivelul de preț pe care îl are actualmente Busuioaca):
„Vrem să scoatem o gamă exclusiv Horeca, există deja Busuioaca, i se va alătura o Zghihara 2015, poate un Aligoté… Și să vedem cupajul Rene Faure, e un vin mai altfel, are nevoie și de un plus de promovare. Uite, merge foarte bine în Centrul Vechi al Capitalei, în rest mai puțin. Rămâne de văzut exact, n-am bătut nimic în cuie, depinde și de cum vor evolua vinurile…” mi-a spus Claudiu Crețu.
Pe de altă parte, însă, am înțeles de la Cristi Hatmanu că Zghihara va fi prezentă în continuare și în gama Regală (și am uitat să-i cer lui Claudiu Crețu confirmări suplimentare). Promit să vă țin la curent.
„2015 a fost un an bun, m-a mulțumit, am avut și cantitate, și calitate. Și la Zghihară, și la Aligoté, și Sauvignon-ul e foarte bun, și celelalte… Toate sunt în «parametrii proiectați», ca să zic așa”, e mulțumit Claudiu Crețu.
În ce mă privește, recunosc, după ce-am gustat vreo 12 probe, nu pot decât să-i dau dreptate. Fiindcă probele, așa tinere și încă pe drojdii cum sunt, promit foarte mult.
Și încep, strict alfabetic, cu cele două exemplare de Aligoté 2015. Primul e foarte tipic, impetuos, chiar miroase a Dunăre (și, recunosc, n-am mai simțit aromele astea de prin 1995). Cel de-al doilea, în schimb, e mai de lume nouă, mai comercial, n-are doar mineralitate și ierburi, ci și niște fructe albe, discret ajutate de un rest de zahăr cu o idee mai mare.
Busuioaca 2015 e în nota lui 2014 (dar ceva mai plină și mai rotundă), aromată, elegantă, cu acea aciditate optimă care o împiedică să treacă în categoria „sirop”. Despre Cabernet, ați aflat deja, l-am prins înainte de fermentația malolactică, dar promite să iasă o catifea perfectă din el.
Feteasca Regală, culmea, a găsit și ea un mic loc de progres, chit că nu mai e saltul făcut de cea din 2014 față de cea din 2013. Dar nici n-avea mare nevoie: deja promite ca, având un corp mai plin (care deja se simte), să devină și mai rotundă, și mai plăcută.
Una dintre cele mai plăcute surprize a fost noul Rozé, din Merlot, elegant, grațios, plin de fructe roșii (dar la modul orchestră bine temperată, nu la cel exploziv și țipător), care se anunță deja un mare hit al Sărbătorilor Pascale (și nu numai).
Despre cele două probe de Riesling de Rin pe care le-am gustat pot să vă spun doar că în timp ce prima a fost mai delicată, mai grațioasă și cu o aciditate centrată pe lămâie, cea de-a doua a venit cu cam toată familia citrică, într-o formă aproape explozivă. Dar, cel puțin din punctul meu de vedere, ambele mai au nevoie de ceva stagiu pentru a-și exprima pe deplin potențialul care, deocamdată, doar se întrezărește. Tare le-aș mai gusta o dată peste vreo lună-două!
Bun, am ajuns la litera S, adică la Sauvignon Blanc. Fructat și aproape exploziv, într-un progres care se anunță a fi un pic mai mare față de 2014, raportat la cel dintre 2014 și 2013. Mare lucru un an în plus la viile tinere!
În fine, Zghihara e, alături de Aligoté și Rozé-ul din Merlot, unul dintre pariurile mele cele mai sigure din promoția 2015 (dar prudența mă obligă să repet, toate vinurile din 2015 erau pe drojdii, multe se mai pot întâmpla și multe preferințe mi se pot schimba!). La fel de crocantă ca 2014, corpul pare însă ușor mai zdravăn, iar aromele nu se mai limitează doar la clasicul măr verde (dar să nu-nțelegeți din asta că ar fi devenit vreo bombă de fruct, nici pe departe!).
Tare mult mi-ar plăcea dacă și alte prefiloxerice mici, românești, ar fi tratate cu la fel de multă grijă și ar urma traseul Zghiharei de Averești!
Ei, și ar mai fi o eventuală surpriză, doar că încă nu se știe exact care va fi soarta ei (Claudiu Crețu e pretențios din cale-afară și bine face!). Dar puteți fi siguri că veți fi primii informați în caz că se va transforma în certitudine.
Pentru că în momentul vizitei nu mai era chiar foarte mult până să-nceapă Festivalul de Vin de la Merano, discuțiile cu Claudiu Crețu au ajuns, în mod firesc, și până acolo.
„La Merano participăm cu două soiuri, Aligoté 2014 și Busuioacă de Bohotin 2014. Vinurile au fost alese de către organizatori, în urma unei degustări, organizată de ei la nivel național. Sper ca această prezență să se reflecte, până la urmă, și în vânzări. Oricum însă, prezența la un eveniment de un asemenea nivel este un frumos succes în ceea ce privește imaginea Cramei Averești. E, până la urmă, o recunoaștere a muncii noastre, a eforturilor pe care le depunem pentru a obține vinuri de calitate.”
Personal, nu pot decât să subscriu. Și să profit pentru a vă anunța, în încheiere, că din România participă anul acesta la Merano 10 producători: Agricola Știrbei, Avincis, Casa de Vinuri Cotnari, Clos des Colombes, Crama Gîrboiu, Crama Răteşti, Davino, Domeniile Viticole Tohani, Petro Vaselo și, desigur, Averești.