• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Busuioacă de Bohotin, Averești, 2014

Dec 26, 2015 costachel Băuturi, Vinuri 0


Busuioacă de Bohotin, Averești, 2014

Sper să nu vă supărați pe mine dacă am să spun că această Busuioacă de Bohotin de Averești (și, mă rog, Busuioaca de Bohotin în general) este, în primul rând, un vin de sărbătoare. Asta e, nu prea am mare drag față de vinurile cu rest de zahăr, fie ele demiseci sau demidulci. Dar, atunci când e cazul (de Sărbători, adică), n-am cum să le ocolesc. Iar dacă se și potrivesc minunat momentului (încă-i Crăciunul, da?) mi se pare normal să vi le și povestesc. Că n-ar fi civilizat să mă bucur de unul singur.

Acestea fiind zise, s-o luăm metodic. Și încep prin a vă spune că versiunea 2014 de Busuioacă de Bohotin de la Averești mi s-a părut în progres față de varianta 2013, despre care v-am povestit deja (e și normal, a îmbătrânit c-un an și via, e deja al doilea an de producție…)

Culoarea e cam aceeași, tot o foiță de ceapă spre somon, însă olfactiv începe deja să se simtă progresul. Ansamblul floral (dominat de trandafiri, firește) e un pic mai puternic, busuiocul parcă-i un pic mai zdravăn, corul discret de fructe roșii e și el prezent, la fel și sugestia de miere.

Gustul e clar mai reușit, mai puternic și mai rotund. Poate mai ales datorită acidității, care e mai bine integrată și, prin omniprezență, împiedică vinul să ajungă în zona „siropel”, bașca îi conferă Busuioacei noastre o creștere evidentă de prospețime. Și un alt mare plus este busuiocul, mai prezent decât în versiunea 2013 (că l-aș vrea solist e altă problemă, dar probabil mai am de așteptat un an-doi, să mai îmbătrânească via).

În fine postgustul, mediu spre lung, e cât se poate de plăcut, are un „ducă-s-ar pe gât” evident și vine cu o delicioasă notă amăruie, de coajă de lămâie, plus o ușoară trimitere spre dulceața de trandafiri (dar din cea făcută cu suficientă lămâie).

Bun, cu ce-o mărităm pe a noastră Busuioacă de Bohotin? Păi ce să zic, n-o să fie rea lângă o felie de cozonac (eu așa am încercat-o, că n-am avut altceva, dar…) În schimb, cu mâna pe inimă, pot să fac o trimitere certă spre deserturile ușoare și vaporoase, pe bază de fructe. Va fi perfectă. Sau, de ce nu?, spre paharul vreunui cetățean care susține legenda aia că „nu mai există Busuioacă în România”…

Turnați-i în pahar, sigur îi trece!

S-ar putea să vă intereseze și:

Busuioacă de Bohotin 2013 AvereștiBusuioaca de Bohotin 2013 de la Averești. O avanpremieră Vinuri Casa de Vinuri CotnariFeteasca Neagră și Busuioaca de Bohotin se simt minunat la Cotnari… Vinuri de Averești2 albe, 2 rozé-uri, în total 4 vinuri de Averești vin AvereștiNoile vinuri de Averești sunt mai mult decât promițătoare

  • Averesti, Busuioaca de Bohotin, Rosé, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved