Prea puțin folosite la noi în țară, mai ales dacă ne raportăm la multiplele lor calități, măceșele românești au însă o mare căutare la export. Recent, Direcția Silvică Prahova a declarat, pentru RTV, că are o comandă de 60 de tone de măceșe. Fructele, care valorează 550 euro/tonă, urmează să ajungă în Germania, unde vor fi folosite mai ales în industria farmaceutică, dar și în cea alimentară.
„Măceșele sunt fructe bogate în vitamina C. Are multiple întrebuințări în alimentație și industria farmaceutică”, a declarat șeful Ocolului Silvic din Ploiești, Octavian Anghel.
Măceșele sunt deosebit de bogate în vitamina C, conținând 2000 mg la 100 de grame de fruct. De asemenea, ele mai conțin vitaminele A, B1, B2, C, K, P, E.
Tot în acest an, Direcția Silvică Prahova a mai exportat 150 de tone de cătină și 21 de tone de păducel.
am incercat intr-un an sa fac vin de macese. Mi-a iesit otet
Merita îmbuteliat și vândut la preț de fiță 🙂