România a importat, în 2010, o cantitate de 37.497 tone de ceapă, usturoi și praz, în creștere cu 57% față de perioada similară din 2009, în timp ce exporturile au fost de peste 15 ori mai mici în aceeași perioadă, respectiv de numai 2.454,4 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerțul cu produse agroalimentare.
Valoarea importurilor de ceapă, ceapă franțuzească, usturoi, praz, dar și alte legume aliacee din 2010 a depășit 8,88 milioane euro, în timp ce în 2009 a totalizat 5,68 milioane euro pentru 23.833 tone de astfel de legume aduse de pe piața externă, anunță agroinfo.ro.
🙁 nu stiu daca e postare publicitara, dar e o grea realitate oricum.
Si stii (daca pot vorbi asa direct) ce e mai grav? Pana si vara, in sezon, rosiile si dovleceii (si ce mai e) au gust mai bun aduse de afara.
Cei 45 de ani de lumina ne-au dus inapoi unde se descopera megaproductia si legumele romanesti incep sa fie mai fara gust de la an la an.
Am gasit rosii, dovlecei si vinete de import, splendide, gust de gradina, vara trecuta, scumpe ce e drept. Produse romanesti, la acelasi pret, cauciuc ambulant.
Nu am de ce sa deschid o discutie serioasa, caci nu lucrez in domeniu, sunt consumator, dar sunt evidente diferentele de pret si calitate.
Cum mega giga super marketurile au pe raft numai produsele celor ce stiu sa se stearga pe picioare (asa se spune acum la spaga) si in piata calca din ce in ce mai putina lume (nu are maica eticheta), viitorul nu suna bine.
Nu vorbesc din scripte ca nu mai am rabdare de ele, ce vad si ma bucura in magazinele pe care le calc, multa lume, foarte multa, a inceput sa citeasca etichetele.
Sanatate si ma scuzati de bagare in seama, ca e enervant, pana si eu in Salajean cresc ceapa si usturoi pe pervaz, mama ei de jucarie.
Nu, nu-i publicitara. Am decis ca patratul din dreapta sus sa-l rezerv pentru stiri. Le las ca atare, nu le comentez, doar vreau sa le scot nitel din anonimat, fiindca multe dintre ele nu vor fi bagate de nimeni in fată, ci pierdute in urma chilotaraiei, a lui Iri si Moni, Oana si Pepe etc. Iar eu sunt suficient de stupid incat sa cred ca astea de-am sa le public ar fi mai importante.
Cat despre legumele noastre fara gust, asa e, am inceput si noi (adica taranii) sa cultivam insipide soiuri hiperproductive si sa turnam la radacina ingrasaminte cu galeata. Deprinderile rele se invata tare usor!
Insa marea noastra problema ramane (de asta am si dat stirea) ca Minsterul Agriculturii (aici era o injuratura, dar am cenzurat-o) nu face altceva decat sa comunice! Sa constate! Ori treaba lui ar fi sa rezolve situatia, sa vina cu programe coerente, ca de constatat putem toti!
Si sigur ca poti vorbi direct, mai e vorba? 🙂
Este vorba de sortimentul de seminte ales, care acum este de import, este vorba de apucatura cu ingrasamanatul, care e pe scara larga, este vorba despre pesticide, care se folosesc abuziv, sunt multe vorbe!
Cine a pastrat seminte autohtine, face in continuare rosii bune. Cine nu, nu!
Toate au vremea lor, sa incerci sa le grabesti strica totul, dar numai putini vad asta. E drept, ca n-as vrea sa fiu in pielea celor care le cultiva, dar nici ei n-ar vrea sa fie in a mea, care le astept produsele, care poate numai bine nu-mi fac!
Pot sa-i inteleg pe cei care vor productie mare cu orice pret, dar numai atata vreme cat nu vor sa-mi vanda marfa lor sub numele de „bio”, „tradiționala”, „taraneasca” ori mai stiu eu cum. A, si la preturile respective, bineinteles. Ca, atunci, ii prefer pe cei care industrializeaza pe fata, fiindca macar ei stiu sa-si dozeze chimicalele si nu cer preturi aberante…
🙁 nu stiu daca e postare publicitara, dar e o grea realitate oricum.
Si stii (daca pot vorbi asa direct) ce e mai grav? Pana si vara, in sezon, rosiile si dovleceii (si ce mai e) au gust mai bun aduse de afara.
Cei 45 de ani de lumina ne-au dus inapoi unde se descopera megaproductia si legumele romanesti incep sa fie mai fara gust de la an la an.
Am gasit rosii, dovlecei si vinete de import, splendide, gust de gradina, vara trecuta, scumpe ce e drept. Produse romanesti, la acelasi pret, cauciuc ambulant.
Nu am de ce sa deschid o discutie serioasa, caci nu lucrez in domeniu, sunt consumator, dar sunt evidente diferentele de pret si calitate.
Cum mega giga super marketurile au pe raft numai produsele celor ce stiu sa se stearga pe picioare (asa se spune acum la spaga) si in piata calca din ce in ce mai putina lume (nu are maica eticheta), viitorul nu suna bine.
Nu vorbesc din scripte ca nu mai am rabdare de ele, ce vad si ma bucura in magazinele pe care le calc, multa lume, foarte multa, a inceput sa citeasca etichetele.
Sanatate si ma scuzati de bagare in seama, ca e enervant, pana si eu in Salajean cresc ceapa si usturoi pe pervaz, mama ei de jucarie.
Nu, nu-i publicitara. Am decis ca patratul din dreapta sus sa-l rezerv pentru stiri. Le las ca atare, nu le comentez, doar vreau sa le scot nitel din anonimat, fiindca multe dintre ele nu vor fi bagate de nimeni in fată, ci pierdute in urma chilotaraiei, a lui Iri si Moni, Oana si Pepe etc. Iar eu sunt suficient de stupid incat sa cred ca astea de-am sa le public ar fi mai importante.
Cat despre legumele noastre fara gust, asa e, am inceput si noi (adica taranii) sa cultivam insipide soiuri hiperproductive si sa turnam la radacina ingrasaminte cu galeata. Deprinderile rele se invata tare usor!
Insa marea noastra problema ramane (de asta am si dat stirea) ca Minsterul Agriculturii (aici era o injuratura, dar am cenzurat-o) nu face altceva decat sa comunice! Sa constate! Ori treaba lui ar fi sa rezolve situatia, sa vina cu programe coerente, ca de constatat putem toti!
Si sigur ca poti vorbi direct, mai e vorba? 🙂
Este vorba de sortimentul de seminte ales, care acum este de import, este vorba de apucatura cu ingrasamanatul, care e pe scara larga, este vorba despre pesticide, care se folosesc abuziv, sunt multe vorbe!
Cine a pastrat seminte autohtine, face in continuare rosii bune. Cine nu, nu!
Toate au vremea lor, sa incerci sa le grabesti strica totul, dar numai putini vad asta. E drept, ca n-as vrea sa fiu in pielea celor care le cultiva, dar nici ei n-ar vrea sa fie in a mea, care le astept produsele, care poate numai bine nu-mi fac!
Pot sa-i inteleg pe cei care vor productie mare cu orice pret, dar numai atata vreme cat nu vor sa-mi vanda marfa lor sub numele de „bio”, „tradiționala”, „taraneasca” ori mai stiu eu cum. A, si la preturile respective, bineinteles. Ca, atunci, ii prefer pe cei care industrializeaza pe fata, fiindca macar ei stiu sa-si dozeze chimicalele si nu cer preturi aberante…