Savanții au găsit un nou aliat prețios în lupta împotriva deficienței de vitamina D. Este vorba despre un aliment aflat la îndemâna tuturor: ciupercile de cultură.
Oamenii de știință au descoperit că este posibilă mărirea exponențială (de până la 100 de ori) a conținutului lor de vitamină D prin expunerea la impulsuri de lumină ultravioletă, fie înainte, fie după recoltare, anunță The Independent. Testele au arătat că nivelul atins ajunge să fie comparabil cu cel prezent în alimentele foarte bogate în vitamina D: peștele gras, untura de pește, ficatul, cașcavalul, gălbenușul de ou.
În această ultimă categorie intră și ciupercile, însă numai cele sălbatice, fie ele de cultură ori de câmp, deoarece cresc în lumină naturală. Ciupercile de cultură, fiind cultivate, de obicei, în întuneric, pentru a-și menține culoarea albă, sunt prea sărace în vitamina D pentru a putea constitui o sursă demnă de a fi luată în considerare. Până acum.
Ce este vitamina D
Este diferită față de celelalte vitamine, fiind deseori considerată, mai degrabă, un hormon. Cea mai importantă calitate a vitaminei D este aceea că ajută la asimilarea calciului în oase și dinți, menținând astfel forța și stabilitatea scheletului. Calciul joacă însă un rol primordial și în transmiterea impulsurilor nervoase către toți neuronii, inclusiv cei ai creierului. De aceea, neurofiziologii includ calciul in categoria celor mai bune sedative naturale.
Organismul nostru produce vitamina D în mod natural, la nivelul pielii, care are însă nevoie de lumină solară pentru aceasta. De aceea, în lunile friguroase, când cerul este predominant acoperit, un supliment de vitamina D în farfuria fiecăruia dintre noi este, cu siguranță, mai mult decât binevenit.