• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ciupercile de cultură, noul super-aliment al vitaminei D

Sep 11, 2011 costachel Știri 0


Savanții au găsit un nou aliat prețios în lupta împotriva deficienței de vitamina D. Este vorba despre un aliment aflat la îndemâna tuturor: ciupercile de cultură.

Oamenii de știință au descoperit că este posibilă mărirea exponențială (de până la 100 de ori) a conținutului lor de vitamină D prin expunerea la impulsuri de lumină ultravioletă, fie înainte, fie după recoltare, anunță The Independent. Testele au arătat că nivelul atins ajunge să fie comparabil cu cel prezent în alimentele foarte bogate în vitamina D: peștele gras, untura de pește, ficatul, cașcavalul, gălbenușul de ou.

În această ultimă categorie intră și ciupercile, însă numai cele sălbatice, fie ele de cultură ori de câmp, deoarece cresc în lumină naturală. Ciupercile de cultură, fiind cultivate, de obicei, în întuneric, pentru a-și menține culoarea albă, sunt prea sărace în vitamina D pentru a putea constitui o sursă demnă de a fi luată în considerare. Până acum.

Ce este vitamina D

Este diferită față de celelalte vitamine, fiind deseori considerată, mai degrabă, un hormon. Cea mai importantă calitate a vitaminei D este aceea că ajută la asimilarea calciului în oase și dinți, menținând astfel forța și stabilitatea scheletului. Calciul joacă însă un rol primordial și în transmiterea impulsurilor nervoase către toți neuronii, inclusiv cei ai creierului. De aceea, neurofiziologii includ calciul in categoria celor mai bune sedative naturale.

Organismul nostru produce vitamina D în mod natural, la nivelul pielii, care are însă nevoie de lumină solară pentru aceasta. De aceea, în lunile friguroase, când cerul este predominant acoperit, un supliment de vitamina D în farfuria fiecăruia dintre noi este, cu siguranță, mai mult decât binevenit.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Trinidad Moruga Scorpion, noul campion al categoriei „Cel mai iute ardei iute” Romania vin vitaRomânia este noul El Dorado viticol european Câștigă noul iPhone! Cartofii luptă cu succes împotriva ronțăitului dintre mese

  • ciuperci, Nutritie, sanatate, studiu

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved