• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mohr im Hemd, sau prăjitura care, adică, discriminează

Oct 30, 2012 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete ovo-lacto-vegetariene 6


Mohr im Hemd

Mohr im Hemd (în traducere, „negru în cămașă”) este un desert tradițional austriac, dar care poate fi găsit și în cofetăriile din Bavaria. E un fel de Gugelhupf (în românește, guguluf) făcut cu ciocolată, pesmet, ouă, nuci și vin roșu, napat cu sos de ciocolată și acoperit cu frișcă. Uneori, maurul în cămașă este servit „de la gheață”, dar atunci poartă denumirea de Eismohr.

Problema numelui

Cuvântul Mohr vine din latinescul maurus („din Mauritania”), care la rândul său vine din grecescul μαύρος (întunecat, negricios). Iar adoratorii politically correctness-ului au ajuns la concluzia că termenul are conotații rasiste, drept pentru care au reușit să schimbe, cam peste tot, denumirea bietei prăjituri. Așa că acum maurul cu frișcă a ajuns să poarte denumiri mai insipide, precum Schokohupf sau Kakaohupf.

Scandalul a atins apogeul în 2009, când producătorul austriac Eskimo (parte a grupului Unilever) a lansat o campanie de publicitate care se baza pe jocul de cuvinte dintre I will Mohr („vreau Mohr”) și I will mehr („vreau mai mult”). A fost depusă o plângere la Österreichischen Werberat (Consiliul austriac pentru publicitate) iar Unilever a decis întreruperea campaniei.

Rețeta de Mohr im Hemd

Să lăsăm însă deoparte aceste aspecte anti-rasiste (în fine…) și să vedem mai bine ce ne trebuie ca să preparăm acasă o variantă (à la Sacher) de Mohr im Hemd:

100 g unt moale (pentru uns),
3 linguri zahăr tos (pentru presărat formele),
50 g ciocolată neagră,
3 ouă mari,
30 ml rom,
30 g zahăr pudră,
2 linguri de zahăr,
1 vârf de cuțit de sare,
50 g pesmet,
50 g pișcoturi sfărâmate,
50 g alune de pădure (sau nuci),
30 ml lapte,

iar pentru sosul de ciocolată

150 ml lapte,
100 ml smântână proaspătă,
20 g zahăr,
1/2 baton de vanilie (crestat pe lung),
100 g ciocolată neagră,
80 g unt,
10 ml coniac,

plus, desigur, frișcă (cam 300 g), pentru decor.

Ungeți 6 forme mici de sufleu cu unt și presărați-le cu zahăr. Puneți-le la frigider până le vine rândul. Încălziți cuptorul la 180ºC.

Topiți ciocolata și lăsați-o să se răcorească. Separați albușurile de gălbenușuri. Frecați-le pe acestea din urmă cu zahărul pudră și cu romul până când compoziția se albește și devine pufoasă. Turnați ciocolata răcorită și amestecați cu grijă.

Bateți albușurile împreună cu zahărul și sarea. Când încep să se cunoască urmele de la tel (sau mixer) puteți să vă opriți (nu-i nevoie să fie foarte tare). Amestecați 1/3 din spumă cu crema de gălbenușuri și ciocolată.

Amestecați pesmetul, pișcoturile sfărâmate, laptele și alunele (nucile), prăjite ușor și râșnite, cu restul albușurilor. Uniți, în fine, cele două compoziții.

Umpleți formele pe trei sferturi și puneți-le într-o tavă în care ați turnat în prealabil niște apă (2-3 cm). Coaceți aproximativ 20 de minute.

Pentru sos, puneți laptele, smântâna și zahărul într-o cratiță cu fundul gros (sau într-o oală specială de fiert laptele). Încalziți până când amestecul devine foarte fierbinte (dar nu trebuie să clocotească). Stingeți focul, eliminați vanilia, puneți ciocolata ruptă bucățele și amestecați până ce se topește complet. Adăugați și untul, continuînd amestecarea până când compoziția devine lucioasă. Parfumați, în fine, cu coniac și gata sosul.

Când serviți, turnați pe fiecare Mohr sos de ciocolată din belșug și puneți-i deasupra „cămașa” de frișcă.

Cât despre băutură, austriecii propun cafea, eu însă v-aș sugera și un coniac. Păi ce, numai sosul să se bucure de el?

Foto: wikipedia

S-ar putea să vă intereseze și:

Prăjitură cu fructe Prăjitură de mere cu grișPrăjitură de mere cu griș Prăjitură cu prune uscate Prăjitură cu nuci

  • Austria, desert, dulce, frisca, prajitura

6 thoughts on “Mohr im Hemd, sau prăjitura care, adică, discriminează”

  1. Ana 30/10/2012 at 12:50

    Vai, daca aude Madonna ca noi mincam muschi tiganesc, o sa se supere pe noi.

    Daca in Kenya se face o prajitura “Alb in frac” este cazul sa-i dam in judecata?

    Zau asa, am ajuns la concluzia ca omenirea a facut stinga-mprejur si vrea sa se suie la loc in copac!

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/10/2012 at 15:41

      Corect, e timpul să schimbăm denumirea mușchiului țigănesc, e inadmisibil așa ceva 🙂

      Reply ↓
      1. Uica Mihai 30/10/2012 at 20:59

        Ai dreptate Costăchel, să-i spunem file ţigănesc !

        Reply ↓
      2. DIANA 01/11/2012 at 10:03

        Chiar asa … sa-i spunem <> :)):)):))

        Reply ↓
  2. Floarea 30/10/2012 at 19:29

    … =D> B-) :)) tot o Floare

    Reply ↓
  3. DIANA 01/11/2012 at 10:04

    Place praji …

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved