Mohr im Hemd (în traducere, „negru în cămașă”) este un desert tradițional austriac, dar care poate fi găsit și în cofetăriile din Bavaria. E un fel de Gugelhupf (în românește, guguluf) făcut cu ciocolată, pesmet, ouă, nuci și vin roșu, napat cu sos de ciocolată și acoperit cu frișcă. Uneori, maurul în cămașă este servit „de la gheață”, dar atunci poartă denumirea de Eismohr.
Problema numelui
Cuvântul Mohr vine din latinescul maurus („din Mauritania”), care la rândul său vine din grecescul μαύρος (întunecat, negricios). Iar adoratorii politically correctness-ului au ajuns la concluzia că termenul are conotații rasiste, drept pentru care au reușit să schimbe, cam peste tot, denumirea bietei prăjituri. Așa că acum maurul cu frișcă a ajuns să poarte denumiri mai insipide, precum Schokohupf sau Kakaohupf.
Scandalul a atins apogeul în 2009, când producătorul austriac Eskimo (parte a grupului Unilever) a lansat o campanie de publicitate care se baza pe jocul de cuvinte dintre I will Mohr („vreau Mohr”) și I will mehr („vreau mai mult”). A fost depusă o plângere la Österreichischen Werberat (Consiliul austriac pentru publicitate) iar Unilever a decis întreruperea campaniei.
Rețeta de Mohr im Hemd
Să lăsăm însă deoparte aceste aspecte anti-rasiste (în fine…) și să vedem mai bine ce ne trebuie ca să preparăm acasă o variantă (à la Sacher) de Mohr im Hemd:
100 g unt moale (pentru uns), 3 linguri zahăr tos (pentru presărat formele), 50 g ciocolată neagră, 3 ouă mari, 30 ml rom, 30 g zahăr pudră, 2 linguri de zahăr, 1 vârf de cuțit de sare, 50 g pesmet, 50 g pișcoturi sfărâmate, 50 g alune de pădure (sau nuci), 30 ml lapte,
iar pentru sosul de ciocolată
150 ml lapte, 100 ml smântână proaspătă, 20 g zahăr, 1/2 baton de vanilie (crestat pe lung), 100 g ciocolată neagră, 80 g unt, 10 ml coniac,
plus, desigur, frișcă (cam 300 g), pentru decor.
Ungeți 6 forme mici de sufleu cu unt și presărați-le cu zahăr. Puneți-le la frigider până le vine rândul. Încălziți cuptorul la 180ºC.
Topiți ciocolata și lăsați-o să se răcorească. Separați albușurile de gălbenușuri. Frecați-le pe acestea din urmă cu zahărul pudră și cu romul până când compoziția se albește și devine pufoasă. Turnați ciocolata răcorită și amestecați cu grijă.
Bateți albușurile împreună cu zahărul și sarea. Când încep să se cunoască urmele de la tel (sau mixer) puteți să vă opriți (nu-i nevoie să fie foarte tare). Amestecați 1/3 din spumă cu crema de gălbenușuri și ciocolată.
Amestecați pesmetul, pișcoturile sfărâmate, laptele și alunele (nucile), prăjite ușor și râșnite, cu restul albușurilor. Uniți, în fine, cele două compoziții.
Umpleți formele pe trei sferturi și puneți-le într-o tavă în care ați turnat în prealabil niște apă (2-3 cm). Coaceți aproximativ 20 de minute.
Pentru sos, puneți laptele, smântâna și zahărul într-o cratiță cu fundul gros (sau într-o oală specială de fiert laptele). Încalziți până când amestecul devine foarte fierbinte (dar nu trebuie să clocotească). Stingeți focul, eliminați vanilia, puneți ciocolata ruptă bucățele și amestecați până ce se topește complet. Adăugați și untul, continuînd amestecarea până când compoziția devine lucioasă. Parfumați, în fine, cu coniac și gata sosul.
Când serviți, turnați pe fiecare Mohr sos de ciocolată din belșug și puneți-i deasupra „cămașa” de frișcă.
Cât despre băutură, austriecii propun cafea, eu însă v-aș sugera și un coniac. Păi ce, numai sosul să se bucure de el?
Vai, daca aude Madonna ca noi mincam muschi tiganesc, o sa se supere pe noi.
Daca in Kenya se face o prajitura “Alb in frac” este cazul sa-i dam in judecata?
Zau asa, am ajuns la concluzia ca omenirea a facut stinga-mprejur si vrea sa se suie la loc in copac!
Corect, e timpul să schimbăm denumirea mușchiului țigănesc, e inadmisibil așa ceva 🙂
Ai dreptate Costăchel, să-i spunem file ţigănesc !
Chiar asa … sa-i spunem <> :)):)):))
… =D> B-) :)) tot o Floare
Place praji …