• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Prăjitură cu prune uscate

Feb 18, 2012 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 2


Recunosc, nu prea sunt un fan al prunelor uscate. Așa că prăjitura de mai la vale n-ar fi prezentat, probabil, vreun interes special pentru mine dacă n-aș fi aflat cu această ocazie micul tertip al rehidratării lor în ceai (și încă Earl Grey, așa zicea rețeta originală, care nu părea a fi deloc publicitară pentru sus-numita marcă). Și e clar că mi-a plăcut, de vreme ce taman am început să v-o povestesc și dumneavoastră, nu?

150 g făină,
150 g unt,
150 g zahăr,
3 ouă,
1 pliculeț de ceai,
1 vârf de cuțit de sare,
300 g de prune uscate, fără sâmburi.

Puneți mai întâi ceaiul într-o cană și turnați 200 ml apă clocotită. Acoperiți cu o farfurioară, lăsați infuzia să-și vadă de treabă câteva minute, apoi scoateți pliculețul și lăsați ceaiul să se răcorească. Turnați-l apoi peste prune și lăsați la macerat.

Puneți în mixer făina, zahărul și untul în vasul mixerului. Dați un pulse câteva secunde, apoi adăugați ouăle, unul câte unul, și mixați până când obțineți o compoziție netedă. Adăugați și sarea, mai amestecați un pic și puneți jumătate de compoziție într-o tavă cu pereții înalți (unsă cu unt și dată cu făină).

Scurgeți prunele cât puteți mai bine și puneți-le, într-un singur strat și cât mai uniform, peste aluat. Acoperiți cu restul compoziției, neteziți, pe cât posibil, cu o spatulă, și băgați tava în cuptorul încins dinainte, la 220ºC.

Coacerea e un pic mai șmecheră, în sensul că, după un sfert de oră la 220º, trebuie să micșorați temperatura la 200ºC și, după încă 10 minute, la 180ºC. După alte 25 de minute (deci, în total, 50 de minute) ar trebui să fie gata (dar, cum se rumenește, verificați coacerea cu un cuțit, care trebuie să iasă din prăjitură perfect uscat). Ideea e că desertul nostru trebuie să fie bine rumenit, dar să nu se usuce, că-i păcat.

Când e gata, lăsați prăjitura să se răcorească (nu de tot), scoateți-o pe o grilă și așteptați să se răcească bine. Și cică ar fi mai bună a doua zi (nu știu, n-am apucat).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Peste umplut cu nuci si prune uscatePește umplut cu nuci și prune uscate Prune uscate umplutePrune uscate umplute cu cremă de pește Prăjitură cu fructe Prăjitură cu nuci

  • desert, fructe, prajitura, prune uscate

2 thoughts on “Prăjitură cu prune uscate”

  1. vic 20/02/2012 at 13:07

    vai de mine si de mine, ai stricat earl grey pe prune? 20 de generatii de englezi scortosi s-au rasucit in mormint.

    fara praf de copt? adica un fel de pandispan cu prune?
    eu am merisoare confiate, am sa incerc, ca in piata am vazut doar prune afumate. asa simple uscate, nu.

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/02/2012 at 13:34

      Ei, sigur tot de la englejii ăia vine ideea rehidratării fructelor uscate în ceai 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved