Tata și Fiul este un brand al unui producător vrâncean (Apcovin) mai puțin cunoscut și n-aș ști să vă spun mare lucru despre el (decât că nu cred că are vreo legătură cu producătorul și retailerul omonim de haine). M-am întâlnit de curând cu aceste vinuri, din câte știu există planuri de viitor foarte frumoase, dar toate la timpul lor. Deocamdată, dintre vinurile Tata și Fiul mi s-au părut mai interesante aceste două variante de Merlot, drept pentru care numai de ele va fi vorba în cele ce urmează.
Tata și Fiul Merlot, 2009
E vorba de o ediție limitată (14.998 sticle), obținută din struguri recoltați la Nicorești. Culoarea e un roșu-porfiriu închis. Olfactiv, domină vișinele (mai ales la început), apoi își fac apariția, timid, și niște coacăze. Alcoolul nu e foarte bine integrat, dar nici chiar deranjant. În gust își fac simțită prezența aceleași fructe, în aceleași proporții. Aciditatea e bună, iar taninii sunt destul de fermi, dar nu agresivi. Finalul e mediu și plăcut, cu o ușoară undă amăruie.
Tata și Fiul Merlot Reserve, 2007
Tot ediție limitată (24.998 de sticle), tot Nicorești. Un vin porfiriu închis, cu inflexiuni violete, din care se degajă aromatic vișine de toate felurile (mai ales proaspete, dar și „din dulceață”). Apar și coacăzele, dar și aromele și condimentele lemnului. Prospețimea e subliniată de aciditate, iar taninii bine integrați îi conferă o catifelare plăcută (dar e vorba de o catifea reiată, fiindcă e prezentă și o ușoară astringență). Finalul, nu din cale-afară de lung, e plăcut, proaspăt și cu un mic „ducă-s-ar pe gât”.
În concluzie, două vinuri corecte, care au fost „de sarmale” astă-iarnă, iar acum se pregătesc de grătarele de porc ale verii.