Continuăm, cu ajutorul domnului Marian Rădulescu, să vorbim despre zacuscă. Dacă ieri am povestit despre zacuștele de gogoșari și gogoșari cu vinete, astăzi, trăgând în continuare cu coada ochiului la caietele doamnei Mirenia a lui nea Costică Lilă, e rândul zacuștelor de fasole. Recunosc, n-am făcut niciodată așa o zacuscă, așa că tac și citesc împreună cu dumneavoastră.
Zacuscă de fasole albă
Se pun la fiert 2 kg de fasole albă cu bobul mai mare. Fasolea se scurge și se trece prin mașina de tocat. Separat, se coc și se curăță de pieliță 3 kg de ardei gogoșari roșii, apoi se toacă mărunt. Într-un litru de ulei se călesc 2 kg de ceapă de arpagic tocată în cubulețe potrivite. Toate aceste ingrediente se amestecă într-un vas încăpător și se pun la fiert cu 500 g pastă de tomate. Se condimentează cu foi de dafin, piper și ienibahar. Se pune în borcane mici și se sterilizează la cuptor cu foc potrivit de două ori a câte 40 de minute pe parcursul a 24 de ore. Se răcesc învelite în pătură.
Zacuscă de fasole boabe
Nu este o diferență prea mare de gust față de rețeta anterioară, numai că este mai rapid de preparat. 20 ardei, 20 gogoșari, 2 kg ceapă, 1,5 kg pastă de tomate, 1,5-2 kg fasole boabe albă, 3/4 l ulei, sare, piper, foi de dafin. Ardeii, ceapa, gogoșarii se dau prin mașina de tocat, se călesc în ulei încins. Fasolea, fiartă, și dată prin mașină, se amestecă împreună cu celelalte ingrediente, se adaugă pasta de tomate după gust și se pun toate într-un vas care să intre ușor în cuptor, unde zacusca se fierbe la foc potrivit până când iese uleiul deasupra. Se pune fierbinte în borcane, care se fierb în baie de aburi, ca la orice zacuscă.