Anul trecut, vânzările de hamburgeri în Franța au bătut orice record, ajungând să reprezinte aproape jumătate dintre cele 2,144 miliarde de sandviciuri vândute. Un studiu, realizat de Gira Conseil, arată că, în patria gastronomiei moderne, creșterea consumului de hamburgeri este una exponențială, care nu mai poate fi pusă doar în cârca turiștilor.
„Este prima dată când sunt analizate cantitățile de burgeri vândute în Franța, iar cifrele sunt impresionante. Dacă în 2000, hamburgerul reprezenta 1 din 9 sandviciuri vândute, în 2007 crescuse la 1 din 7, pentru ca în 2013 să ajungă la 1 din 2”, a declarat pentru AFP Bernard Boutboul, directorul general al Gira Conseil.
Anul trecut s-au vândut în Franța 970 de milioane de hamburgeri, în condițiile în care piața sandviciurilor este în creștere, atât din punctul de vedere al volumelor (2,144 miliarde), cât și a valorii (7,27 miliarde euro). Liderii la capitolul vânzărilor sunt McDonalds (1.200 restaurante în Franța) și rețeaua Quick (370 de locații), care au vândut împreună 655 milioane de burgeri.
Dar creșterea vânzărilor de hamburgeri „provine mai ales din sectorul restaurantelor, care a înregistrat în 2013 o creștere de 9% a numărului de burgeri consumați”, susține Maria Bertoch, expert al diviziei Foodservice Europe din cadrul NPD Group.
Astfel, restaurantele au vândut 247 de milioane, firmele de catering 47 de milioane, iar în hoteluri alte 21 de milioane. După cum subliniază Boutboul, „75% din restaurantele tradiționale franțuzești (110.000 în total) au cel puțin un burger în meniu”, în acest sector înregistrându-se, „în ultimii doi ani, o creștere a vânzărilor de 40%”. Iar asta încă nu e totul.
„Pentru o treime din restaurantele care au burgeri în meniu, aceștia au devenit liderii vânzărilor, înaintea antricoatelor, grătarelor sau peștelui”.
Fara misto ca intr-o locatie in care am lucrat am vrut sa promovez miciburgeri (produse de la macelarul local). Ce scrii acolo, cu miliarde, e corect, dar si piata mica si foarte mica din localuri e gigantica, uite, in ultimele locatii in care am fost, desi meniul oferea preparate de calitate, nefericirea de a pune pe meniu un burger atrage toata clientela. Se pare ca asta e tendinta educationala. Plus raspandirea fast food, nu stiu ce sa zic.
Sigur că discuția e mult mai lungă. Dar nu mă pot abține să nu fac o comparație: când eram copil, floricelele de porumb erau complet de prost gust, nu te lăsau părinții să mănânci așa ceva (de la vânzătoarele bronzate de pe stradă exclus, hai că făcute-n casă, în ceaun, poate mai mergeau din când în când).
În schimb, popcornul este astăzi cât se poate de fancy, trendy și, of course, cool 🙂
Drept pentru care mă distrează (e un fel de-a zice) cum a învățat românul, de la holiud et alii cetire, că nu te mai poți uita la film dacă nu bagi popcorn în tine. Băgați, fraților 🙂
Pot confirma in totalitate (prin prisma experientelor proprii) ca aproape orice carciuma din Paris are hamburger in meniu.
Ba mai mult decat atat am vazut si restaurante axate numai pe burgeri. 🙂
Oricum, in general burgerii din restaurant sunt chiar ok, nu se compara cu mizeriile de la MCD sau Quick (concurentul local al MCD).
Burgerul, recte pirjoala de vita, rulz! 🙂
Băi n-auzi, cine nu te cunoaște o să creadă că ești mare fan hamburger! 😀
Fara misto ca intr-o locatie in care am lucrat am vrut sa promovez miciburgeri (produse de la macelarul local). Ce scrii acolo, cu miliarde, e corect, dar si piata mica si foarte mica din localuri e gigantica, uite, in ultimele locatii in care am fost, desi meniul oferea preparate de calitate, nefericirea de a pune pe meniu un burger atrage toata clientela. Se pare ca asta e tendinta educationala. Plus raspandirea fast food, nu stiu ce sa zic.
Sigur că discuția e mult mai lungă. Dar nu mă pot abține să nu fac o comparație: când eram copil, floricelele de porumb erau complet de prost gust, nu te lăsau părinții să mănânci așa ceva (de la vânzătoarele bronzate de pe stradă exclus, hai că făcute-n casă, în ceaun, poate mai mergeau din când în când).
În schimb, popcornul este astăzi cât se poate de fancy, trendy și, of course, cool 🙂
Drept pentru care mă distrează (e un fel de-a zice) cum a învățat românul, de la holiud et alii cetire, că nu te mai poți uita la film dacă nu bagi popcorn în tine. Băgați, fraților 🙂
Poate că sunt burgeri făcuți din piept de rață sau din carne de melc.
Mais non! 🙂
Pot confirma in totalitate (prin prisma experientelor proprii) ca aproape orice carciuma din Paris are hamburger in meniu.
Ba mai mult decat atat am vazut si restaurante axate numai pe burgeri. 🙂
Oricum, in general burgerii din restaurant sunt chiar ok, nu se compara cu mizeriile de la MCD sau Quick (concurentul local al MCD).