Degeaba cheltuie o groază de bani gigantul Monsanto ca să ne facă să credem că Organismele Modificate Genetic (OMG) reprezintă viitorul agriculturii. Dăunătorii de toate felurile n-au aflat încă și se pare că nu pot fi convinși.
Săptămâna trecută, US Environmental Protection Agency a fost silită să recunoască, în ciuda lobby-ului intens, că plănuiește să investigheze îndeaproape problema daunelor generate de viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica vergifera), anunță NewScientist.
Această insectă, care afectează capacitatea culturilor de a absorbi apă și nutrienți din sol, reprezintă una dintre cele mai mari probleme pentru cultivatorii de porumb din SUA. Pierderile cauzate de acest dăunător erau apreciate la aproximativ 1 miliard de dolari pe an. În 2003, Monsanto a introdus varianta de porumb YieldGard, o varietate transgenică, obținută prin adăugarea de gene provenind de la Bacillus thuringiensis (Bt), o bacterie care ucide insectele. Și, cel puțin la început, a avut succes, dovadă fiind și faptul că anul trecut au fost plantate în SUA, cu acest soi, mai mult de 150.000 km pătrați.
Din păcate, joaca de-a natura le-a jucat încă o dată feste celor de la Monsanto: profesorul Michael Gray de la University of Illinois a arătat recent că, măcar în două ferme din acest stat american, dăunătorii au căpătat rezistență la Cry3Bb1 (insecticidul produs de această varietate de porumb).
În replică, Monsanto a emis un comunicat în care nu-și permite să-l contrazică pe Gray, dar spune că nu există nicio dovadă că dăunătorii care au căpătat rezistență ar putea să se răspândească. Mai mult, susțin că problemele ar fi mai mici decât anul trecut! (BMPs are effectively controlling the corn rootworm population, and there is no evidence that the population is spreading. We are seeing fewer performance inquiries this year compared to last year.)
Ce s-a întâmplat anul trecut? Fermierii americani au început să raporteze că lanurile de porumb le sunt distruse acest dăunător, care a dezvoltat deja rezistență la porumbul Monsanto Bt. (tot transgenic, tot pe bază de Bacillus thuringiensis).
Mai multe detalii despre aceste subiect, și nu numai, găsiți aici.